Pedagógiai tehetségszűrés A tehetség-azonosítás egy lehetséges pedagógiai módszere Tehetségsegítő Tanács 2011. november 17.-i ülése Dr. Dávid Mária, EKF.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP-3.4.3/08-/ ZÁRÓKONFERENCIA
Advertisements

Magyar Tehetséggondozó Társaság
Tehetségazonosítás gyakorlata
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
„Ezt egy életen át kell játszani”
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Széchenyi tehetségműhely
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
A tehetség és felelősség
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Tehetség, tehetségazonosítás
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Keretrendszer az egész napos iskola nevelési-oktatási programjának fejlesztéséhez.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Komplexen funkcionáló megyei tehetségpont
Kiss Albert Zalaegerszeg, szeptember 23.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
11 Az ózdi Vasvár Úti Általános Iskola differenciált képességfejlesztő programja Magyar Könyvtárosok Egyesülete 41. Vándorgyűlés Debrecen, 2009.júl.10.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Korai tehetségnevelés
A TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS PONTJAI I
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
A tehetségtantervek készítésének módszertana
ERŐSSÉGEK ÉS GYENGE PONTOK A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN Nyíregyháza, 2010
A komplex tehetségfejlesztő program
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
Óvodai tehetséggondozó program kialakítása
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
Integráció és inklúzió
Speciális gyermekvédelem
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
Az országos mérések megújult rendszere
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája. Tehetségpontunk Humán erőforrás Speciális képesítések Tehetségműhelyeink: -Borsószem bábcsoport -Kismesterségek -Gyermektorna.
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Dalton-tervvel a tehetségekért Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács „Fókuszban a tehetségek”
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Mitől tehetség a tehetség? Székelyföldi Tehetségnap, június 18. Dr. Balogh László Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet Magyar Tehetséggondozó.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
A halmozottan hátrányos helyzetű egyetemisták tehetséggondozó programja Bencéné Fekete Andrea Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar.
A pszichológiai mérés alapjai
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
„Esély és ösztönzés” tehetséggondozó modell
Izsóné Szecsődi Ildikó november 27. Budapest
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI komplex tehetségfejlesztő munkája Készítette: Moskovics Marianna --- tehetséggondozó.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Pedagógiai tehetségszűrés A tehetség-azonosítás egy lehetséges pedagógiai módszere Tehetségsegítő Tanács november 17.-i ülése Dr. Dávid Mária, EKF Pszichológia Tanszék

Milgram Gyermekkori képesség megmutatkozása Felnőttkori teljesítmény elérése 1.típus: Gyermekkorban is és felnőttkorban is kiemelkedő 3. Típus Gyermekkori tehetségét a felnőttkori teljesítmény nem támasztja alá 2. Típus Csak a felnőttkori teljesítmény mutatta meg a tehetséget 4. típus: Gyermekkorban sem mutat kiemelkedő képességeket és felnőttkorban sincs kiemelkedő teljesítmény

A tehetségazonítás főbb szempontjai Az identifikáció többlépcsős, folyamatos, és megismételhető legyen Érdemes a gyerekek kb. egyharmadát tehetség-ígéretnek tekinteni és a fejlesztés folyamatában differenciálni. A gyerekek számár biztosítani kell a választás lehetőségét, mert fontos az ő érdeklődésük és elköteleződésük a sikeres munkához. Az optimális fejlődést a többlépcsős, próbálgatásokat megengedő kiválasztás (kiválasztódás) biztosítja. Tehetségidentifikációval csak akkor érdemes foglalkozni, ha azt megfelelő fejlesztés is követi. A gyerekek címkézése önmagában csak kárt okoz. Kívánatos lenne, hogy a kiválasztás folyamatáról a hangsúly a fejlesztő programok minél gazdagabb kínálatának megteremtésére helyeződjön. (Herskovits 1998)

tehetség = képességkomplex viselkedés együttes végleges kiszűrésfolyamatos követés objektív adatokszubjektív adatokkal együtt tesztekgondozás a legjobb azonosítás Szemléletváltás a tehetséggondozásban

A tehetségdiagnosztika főbb céljai és a vizsgálatok által megválaszolandó kérdések: Tehetségazonosítás  Tehetséges-e valamiben a vsz.  Kik felelnek meg az alkalmazott tehetségkoncepció kritériumainak a csoportból Beválogatás  Milyen tehetséggondozó programba válogatható be a személy  Kik felelnek meg a tehetségkoncepció és a tehetséggondozó program kritériumainak Hatásvizsgálat  Milyen hatékonyságú volt a tehetséggondozó program

A kétszintű tehetségazonosítás szakmai koncepciója „A tehetségazonosítás alapvetően egy (akár éveken át tartó) folyamat, amely folyamatot az eseti méréses, becsléses jellegű identifikációs mozzanatok tagolhatnak.” Mező Ferenc, (2008. ) a pályázatban kifejlesztett mérőeszközöket az azonosítási folyamatba ágyazható, egyfajta mérési mozzanathoz használható segédeszköznek tekintjük.

Első szint: Pedagógiai tehetségszűrés : Célja: a teljes populáció szűrése Színterek: a közoktatási intézmények A tehetségazonosításban részt vevő szakemberek: pedagógusok Módszerek: a pedagógusok kompetenciájába tartozó tanuló- megismerési módszerek. (Erre a célra fejlesztettük ki a „Tehetségszűrő megfigyelési szempontsor”t, amely elősegíti a tehetségjegyek szisztematikus megfigyelését és azonosítását,) A tehetség-kritériumok mentén az intézményi tehetséggondozó programokba történő beválogatáshoz a pedagógiai szűrés eredménye és a gyermekek önkéntes csatlakozása elégségesnek tekinthető, amennyiben ez a tevékenység a tehetség-szempontok szerint legjobb eredményeket kapott tanulók felső egyharmadára terjed ki. Az intézményi tehetséggondozó programokban fontos a tanulók további megfigyelése, a tevékenységek kipróbálásának biztosítása, a tehetséggondozó programba való be és kikerülés rugalmasságának biztosítása és a gyermekek fejlődésének nyomon követése.

Második szint: Differenciált tehetségazonosítás: Színterei: Akkreditált Tehetségpontok, Nevelési Tanácsadók, Tehetséggondozó Szakmai Szervezetek. A tehetségazonosításban részt vevő szakemberek: pszichológusok, és a tehetségterületek speciális szakértői (edzők, művésztanárok…) A differenciált tehetségazonosítás szükségességét azok az esetek vetik fel, amelyeknél a közoktatási intézmény nem tud dönteni a tehetséggondozó programba történő bevonásról, és/vagy nagyobb horderejű döntés meghozatalára van szükség a tehetség további optimális fejlődéséhez, és/vagy valamilyen típusú probléma nehezíti a tehetség kibontakozását. Ezen a szinten valósul meg a tehetség-tanácsadás, amely ”arra szolgál, hogy tisztázza a tehetséggel kapcsolatos problémákat és gondokat. A tehetséges személyek azonosításával, gondozásával és kutatásával kapcsolatban célokat tűzzön ki, segítse a célokat megvalósítani, a tehetség-ügyet szolgáló döntéseket meghozni, és megfontolt, célirányos tevékenységet folytatni” (Mező, 2004)

Komplex vizsgálatok elvégzését indokolhatják : Ha helyi szinten nem tudnak dönteni a tehetség-programba történő bevonásról Ha a közoktatási intézmény saját pedagógiai kompetenciáit kevésnek tartja a gyermek optimális fejlesztéséhez és célzottan külső szakmai szervezethez fordul (pld. zeneiskola, sportklub stb.) a tanuló további fejlesztése érdekében Intézményváltás, ha pld. szegregált tehetségfejlesztő iskola lenne optimális a további fejlődéshez Gyorsítás-léptetés, pld. iskolakezdés előrehozása, vagy ha egy év alatt több évfolyamot végez el a tanuló, esetleg emiatt közösséget is vált Tanulási és/vagy magatartási problémák Alulteljesítés Hátrányos helyzetű tehetséges tanulók optimális fejlesztésének elősegítése Motiválási kérdések, Pályaorientáció, Életvezetési problémák, Minden olyan kérdésben, amelyben a tantestület más szakértelem bevonását indokoltnak tartja

A tehetségszűrő megfigyelési szempontsor elméleti háttere

VanTassel – Baska féle jellemzés A kognitív jellemzők között megemlíti a szimbólumok vagy szimbólumrendszerek magas szintű használatát, a szokatlanul jó koncentrációs kapacitást és memóriát, a biológiai korukhoz képest tapasztalható fejlődési előnyeiket, a korai nyelvfejlődést, a kíváncsiságot- tudásvágyat, sokoldalú érdeklődést, az önálló tanulásra való hajlamot és a kreativitást. Az affektív jellemzők közé sorolják a fejlett igazságérzetet, az érzelmek intenzitását, a maximalizmust, a sok energiát, az erős kötődést nem csak emberekhez, de szakmai tevékenységekhez is, az abszurd dolgok iránti érzékenységet, humorérzéket, az élet és a halál értelmének korai felfogását.

A tehetség összetevői (Czeizel: 2X4+1 faktoros tálentum-modell) Család Iskola Társadalom Kortárs- csoport Specifikus képességek Általános értelmesség Kreativitás Motiváció + 1, „Sors-faktor”

Gagné fejlődési modellje megfigyelhető képességterületek és intraperszonális katalizátorok

A tehetségszűrő megfigyelési szempontsor struktúrája

A szempontsor jellemzői A TÁMOP 3.4.4/B/08/ pályázatban kifejlesztésre került pedagógiai tehetségszűrő eszköz egy megfigyelési szempontsor, amely az általános és középiskolákban dolgozó pedagógusok számára készült. Elősegíti a tehetségjegyek szisztematikus azonosítását, odafigyelve a hátrányos helyzetű tehetségesekre is. Ez az eszköztár egy elsődleges szűrést tesz lehetővé a vizsgált populációban, melynek eredményei alapján (több más adatot is figyelembe véve, pld. osztályzatok, versenyeredmények) beválogathatók a tehetségesnek tűnő gyermekek az intézmény helyi tehetséggondozó programjába. A kifejlesztett mérőeszköz egy olyan tevékenységlista, amely tevékenységek tehetséges személyiségjegyekre utalnak, és a pedagógusok 5 fokú skálán ítélhetik meg e tevékenységek előfordulási gyakoriságát tanítványaiknál.

Megfigyelt személyiség-tulajdonság Eredmény: Kognitív jellemzők: kérdés Kreativitás:(1-10) Megjegyzés: Általános intellektuális képesség: (11-20) Verbális képességek: (21-26) Logikai - matematikai képességek: (27-32) Vizuális – ábrázolási képességek: (33-38) Zenei képességek: (39-44) Pszichomotoros képességek: (45-49) Szociális képességek: (50-55) Affektív jellemzők: kérdés Motiváció: (56-65) Megjegyzés: Érdeklődés (66-75) Hátrányos helyzetű tanulók tehetségjegyei kérdés Megjegyzés

Megfigyelt személyiség-tulajdonság Eredmény: Kognitív jellemzők: kérdés Kreativitás:4,2 Megjegyzés:Általános intellektuális képesség:3,6 Verbális képességek:2,9 Logikai - matematikai képességek: 2,5 Vizuális – ábrázolási képességek:1,4 Zenei képességek:2,8 Pszichomotoros képességek:4,5 Szociális képességek:4,0 Affektív jellemzők: kérdés Motiváció:3,9 Megjegyzés:Érdeklődés3,6 Hátrányos helyzetű tanulók tehetségjegyei: 4,5 Megjegyzés