A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Adattárolási technológiák
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
DISZKréten az adathordozókról
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Informatikai eszközök
12. Óra Háttértárak.
A számítógép elvi felépítése és működése
Diczházi Attila munkája alapján
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Damjanich János Általános Iskola
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép elvi felépítése
Hardware: (=kemény áru)
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Mai számítógép perifériák
5. osztály Háttértárolók
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Információ.
Napjaink háttértárolói
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A háttértároló olyan számítógépes hardverelem, amely nagy mennyiségű adatot tud tárolni és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőriz Mert a számítógép.
Korszerű háttértárolók Név: Borovicza Péter Felkészítő tanár:PeadDr. Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Korszerű háttértárolók Készítette:Tárnyik Balázs Felkészítő tanár: Baukó Beáta Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 5900 Orosháza,
 Mágneses  Mágnesszalag  Floppy  Winchester  Optikai  CD  DVD  Blu-Ray  Egyéb  Pendrive  Memóriakártyák.
Korszerű háttértárolók Készítette: Barczi Renáta Felkészíttő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Háttértárak.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik

Lyukszalag Lyukkártya

történelmileg a számítástechnika legrégebbi digitális mágneses tárolója és 1960 között ez volt a legelterjedtebb tároló.

Hajlékonylemez ( Floppy Disc) Merevlemez ( Winchester )

Pendrive Memóriakártya

CD DVD

fájljainkat a gép kikapcsolása után is szeretnénk megőrizni akkor a programjainkat célszerűháttértárakra írni. fájljainkat a gép kikapcsolása után is szeretnénk megőrizni akkor a programjainkat célszerűháttértárakra írni. alapvető csoportra szokás bontani az egyik a mágneses elvű tárolók, a másik az optikaielvűek. alapvető csoportra szokás bontani az egyik a mágneses elvű tárolók, a másik az optikaielvűek. Önállóan nem képes adatcserére Önállóan nem képes adatcserére A háttértárakat többféle képen csoportosíthatjuk, tárolási kapacitás, elérési sebesség, működési elv. A háttértárakat többféle képen csoportosíthatjuk, tárolási kapacitás, elérési sebesség, működési elv.

A merevlemezes egységben több, egymás felett elhelyezkedő, mágneses réteggel bevont könnyűfém lemezt helyeznek el. Az adatokat ebben az esetben író-olvasó fej segítségével lehet elérni (minden lemezhez tartozik egy-egy ilyen fej amelyet egy fejmozgató egységre szerelnek fel) A merevlemezes tárolóban elhelyezkedő lemezek fizikai felépítése, sávokra, a sávok pedig szektorokra vannak beosztva. A merevlemezeket a számítógép házába építik be, a hordozható háttértárolók bármelyik számítógépben felhasználhatóak.

Egy nem mágnesezhető hordozóanyagra mágnesezhető réteget visznek fel. Egy nem mágnesezhető hordozóanyagra mágnesezhető réteget visznek fel. A mágnesezhető réteg úgy tekinthető, mintha elemi mágnesekből állna, amelyek egy tekercs előtt haladnak el. A mágnesezhető réteg úgy tekinthető, mintha elemi mágnesekből állna, amelyek egy tekercs előtt haladnak el. Ha a tekercsbe megfelelő áramot vezetünk, az elemi mágnesek egyik vagy másik irányba mágneseződnek Ha a tekercsbe megfelelő áramot vezetünk, az elemi mágnesek egyik vagy másik irányba mágneseződnek Az elemi mágnesek ezt az állapotukat hosszú ideig megtartják Az elemi mágnesek ezt az állapotukat hosszú ideig megtartják

Az elektronikus tár elektronikusan rögzíti az adatokat, megbízható, törölhető tár. Az elektronikus háttértárak mindenféle mozgó alkatrész nélkül, elektronikus elven, úgynevezett flash memóriában tárolják az adatokat. Nagyon sokféle fajtája van forgalomban, mert a gyártók nem tudtak megegyezni egységes szabványban.

A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrájv, tollmeghajtó) egy USB- csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása 8 MB-tól 1 TB-ig terjed. Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibír. Önállóan nem képes adatcserére, a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre lehet csatlakoztatni Jellemző adatátviteli sebessége : USB 2.0 feltételek megléte esetén60 MB/s USB 1.0 szabványnál kb. 1,5 MB/s

A memóriakártya olyan hordozható digitális tárolóeszköz, amelynek alakja kártyaszerű. Főbb tulajdonságai: hordozhatóság, energia nélküli adatmegmaradás, kis méret, többszöri írhatóság. Leggyakoribb felhasználása: digitális fényképezőgépek táblagépek Okostelefonok Kamerák mp3 lejátszók

Az SSD magyarul szilárdtest-meghajtó, félvezetős memóriát használó adattároló eszköz Bővebben, az SSD egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatot Az SSD eszközökben a gyártók különböző típusú memóriákat használhatnak, mint pl. flash vagy különböző RAM fajták A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny

Képek: Szöveg: