Az Európai Unió és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Advertisements

A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Kereskedelem- politikai eszközök. Célja…  kereskedelem korlátozása  kereskedelem támogatása  kereskedelmi feltételek meghatározása  Σ kereskedelem.
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
A nemzeti vámjogszabályok
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Munkavédelmi előírások rendszere
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Várható változások a légiközlekedést érintő európai uniós jogi szabályozásban október 7.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Az Európai Unió ökológiai hálózata
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Környezetjogi alapelvek
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Magyarország és Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolata – rövid áttekintés Arial, Tóth Vazul, elnök BCCH 2014 október 14.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Magyar Hadtudományi Társaság Védelem Gazdasági Szakosztály
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Latin-Amerika: Piaci lehetőségek a messzi kontinensen – Csontos Csaba 1 Csontos Csaba, elnök - BKIK Latin-Amerikai Szakmai Osztály Latin-Amerika: Piaci.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
GLOBALIZÁCIÓ, AVAGY AZ ÁRUK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK SZABAD ÁRAMLÁSA
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Gazdasági indíttatású migráció Latin - Amerikában Karlik Andrea A Világgazdaság fejlődésének kérdései Gyak.
MAGYARORSZÁG - CHILE Új lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatokban.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatala.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Szociális párbeszéd az EU-ban
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A regionális gazdasági integrációk
prezentációja A bemutató és annak tartalma a HT ZRT szellemi terméke!
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

Az Európai Unió és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA)

Történelmet írunk Kanada és az EU lezárta a CETA szövegéről folytatott tárgyalásokat. Ennek előzménye a CETA-ra vonatkozó „elvi megállapodás” (2013. október). A CETA lesz a Felek által aláírt legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodás, amely a 21. század valamennyi gazdasági elemét tartalmazza. Egy 2008-ban készült Kanada–EU közös tanulmány kimutatta, hogy a CETA 20%-os növekedést hozhat a kétoldalú kereskedelemben, és 11,6 milliárd EUR éves növekedést eredményezhet az Unió gazdasága számára.

Hatály és hatókör Árukereskedelem Nem vámjellegű akadályok és szabályozási együttműködés Szellemi tulajdon Kormányzati beszerzés Befektetés Szolgáltatások Fenntartható fejlődés, munkaerő és környezetvédelem

Árukereskedelem A vámtarifák eltörlése:  A vámok átfogó eltörlése minden ágazatban  A CETA hatálybalépésétől kezdve az uniós és kanadai vámtarifasorok 98%-a megszűnik majd :  A megállapodás lehetővé teszi majd a legfontosabb uniós exportcikkek Kanadába irányuló vámmentes kivitelét (vegyipari termékek, gépek és berendezések, járművek)

Árukereskedelem A származási szabályokra vonatkozó rendelkezések, amelyek lehetővé teszik, hogy a termelők továbbra is hozzáférjenek a globális ellátási láncokhoz, ugyanakkor ösztönzik a Kanadán és az EU-n belüli termelést. A mezőgazdaságra és az agrár-élelmiszeripari termékekre vonatkozó kiegyensúlyozott rendelkezés-csomag, amely Kanada és az EU számára is javítja a piacra jutási lehetőségeket – a kulcsfontosságú termékek esetében is. Nincs hatással a GMO-kra, a hormonokra és a növekedésserkentőkre vonatkozó meglévő uniós követelményekre. EU-ba irányuló kanadai kivitel a jövőben is hormon- és ractopamin-mentes marad, és összhangban áll majd az alkalmazandó uniós rendeletekkel. Kanadában a mezőgazdasági termények nagy része GMO mentes (kivétel : repce)

Nem vámjellegű akadályok és szabályozási együttműködés Első alkalommal szól önálló fejezet a szabályozási együttműködésről egy kanadai kereskedelmi megállapodásban. Új mechanizmusok mozdítják elő a szabályozók közötti párbeszédet és csökkentik az új intézkedések kereskedem torzító hatásait. Új megfelelőség-értékelési protokoll, amely segíti az uniós vállalatok képességét arra, hogy termékeiket a kanadai normák szerint teszteltessék és tanúsítvánnyal lássák el az EU-ban. A kormányok szabályozási hatásköreinek teljes körű védelme

Szellemi tulajdon A gyógyszerészeti termékekhez fűződő szellemi tulajdon  A legfontosabb uniós érdekekkel foglalkozó kötelezettségvállalás-csomagok pl.:  Maximum két éves többletidőszak a szellemi tulajdon védelmére vonatkozóan  Nyolcéves teljes adatvédelmi zárlat  Tényleges fellebbezési jog Földrajzi jelzés  Uniós elsőbbségi kérelmek 179, élelmiszerekre vonatkozó földrajzi jelzéssel kapcsolatban Szerzői jog  Támogatja a fejlődést a technológia és a nemzetközi szabványok terén  A WIPO internetre vonatkozó egyezményeinek betartására irányuló rendelkezések.

Kormányzati beszerzés A CETA hozzáférést biztosít majd a kanadai közbeszerzési lehetőségekhez állami, tartományi és helyhatósági szinten egyaránt. Kanada hozzáférést kínált az energiaközmű- és tömegközlekedés-közbeszerzéshez minden tartományban és területen. A CETA nem teszi kötelezővé a közműszolgáltatók számára, hogy olyan árukra és szolgáltatásokra írjanak ki pályázatot, amelyeket saját forrásból kívánnak beszerezni.

Szolgáltatások és munkaerő mobilitás A szolgáltatások határokon átnyúló kereskedelme  A kereskedelmi felek között példátlanul széles hatáskörű egyezmény jön létre. Fokozott kiszámíthatóság a szolgáltatók számára:  szakképesítések kölcsönös elismerése  Ideiglenes Beutazási státusz üzletembereknek, befektetőknek, beszállítóknak, szakértőknek etc. A CETA nincs hatással a állandó foglalkoztatásra és a bevándorlási törvényekre.

Befektetés A CETA a már meglévő, Kanada és EU közötti erős befektetési kapcsolatokra épít majd: –Az EU-ba irányuló, közvetlen kanadai befektetés értéke 2013-ban mintegy 132,89 milliárd EUR volt. –Ugyanezen évre vonatkozóan az EU közvetlen befektetés-állományát Kanadában több mint 135,79 milliárd EUR-ra értékelték. Biztonságot, stabilitást, átláthatóságot és a védelmet fokozó befektetési rendelkezések.

Befektető és állam közötti vitarendezés (ISDS) A befektetőkre vonatkozó kedvezőtlen elbírálás tilalmára irányuló szabályok. a külföldi befektetőknek hozzáférést kínálnak a befektetéssel összefüggő jogviták rendezésére szolgáló független és pártatlan mechanizmushoz; a külföldi befektetések védelmével és átlátható, előrelátható befektetési környezet előmozdításával ösztönzik a kétirányú befektetéseket DE nem gátolja a kormányokat a köz érdekében történő szabályozásban; nem írja elő a kormányok számára a befektetők kárpótlását csupán azért, mert egy adott kormányintézkedés miatt csökkent a nyereségük, továbbá nem teszi lehetővé a bíróságok számára, hogy egy adott kormánynak előírják a törvények, rendelkezések vagy politikák megváltoztatását.

Fenntartható fejlődés, munkaerő és környezetvédelem A fenntartható fejlődésről, a munkaerőről és a környezetvédelemről szóló fejezetek – kanadai szabadkereskedelmi megállapodásban először:  elkötelezettség a magas szintű környezetvédelem és munkavédelem iránt;  elkötelezettség a fenntartható fejlődés, valamint a fenntartható erdő- és halgazdálkodás iránt;  elkötelezettség a CETA fenntartható fejlődésre gyakorolt hatásának vizsgálata, nyomon követése és értékelése iránt;  a civil társadalom elismert szerepe

Értékeink megjelenítése A CETA fenntartja rugalmasságot az alábbi területeken:  közegészségügy, közoktatás és más szociális szolgáltatások;  kultúra;  őslakosok ügyei; kisebbségi ügyek. A CETA védi:  a közérdekből való szabályozás jogát  a környezet védelméhez való jogot  a munkavállalói jogokat  a természeti erőforrások megőrzése és hasznosítása feletti szuverén ellenőrzést  az emberek, állatok és növények életének és egészségének védelméhez való jogot

Magyarország és Kanada Kanada Magyarország fontos kereskedelmi partnere és jelentős befektetésekkel rendelkezik hazánkban Lehtőségek: – Autóipari alkatrészek (tarifák 11%-ig) – Vegyipari termékek, műanyagok (tarifák 15,5%-ig) – Elektronikus alkatrészek/gépek (tarifák 18%-ig – Mezőgazdaság( kacsa/liba 4%, csoki 6%, cukorkaáru 10%) – Pezsgőbor, tarifák c/literig – Bor, tarifák 7 c/literig 2012 –ben hazánk Kanadába irányuló szolgáltatásexportjának volumene 90 millió EUR volt

Kereskedelem és Befektetés értéke(2014) Kanadai export Magyarországra: EUR 67,6 millió Kanadai import Magyarországról: EUR 406 millió Magyar befektetések Kanadában: EUR 25 millió Kanadai befektetések Magyarországon: EUR 5,567 milliárd (13.) p billions of dollars Canadian direct investment abroad United States Barbados United Kingdom Cayman Islands Luxembourg Australia Chile Bermuda Netherlands Ireland Mexico Brazil Hungary

Következő lépések A megállapodás szövegével kapcsolatos hivatalos tárgyalások lezárultak, de sok még a teendő – például a szöveg jogi felülvizsgálata és lefordítása Ha ez a technikai munka elkészül, Kanada és az EU megkezdheti a ratifikációs eljárást. Kanada és az EU elkötelezett az iránt, hogy ezeket a lépéseket a lehető legrövidebb időn belül megtegye. (kb. 2év) Köszönöm a figyelmet!