Tudományos technológiai platform szerepe az agrár együttműködés fejlesztésében Dr. Kukovics Sándor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A RÓNA-JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ZÁRÓKONFERENCIA A RÓNA-JUH Klaszter működése Dr. Monori István Karcag
Innováció jelentősége a régió fejlesztésében Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Termelői csoportok jövője, az Európai Uniós csatlakozás után kialakult helyzet szeptember 2. PÁLYÁZATI IRODA Alapítva: július Készítette:
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Szakálné Kanó Izabella Bajmócy Zoltán
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
I N N O V Á C I Ó KUTATÁS-FEJLESZTÉSI HAJLANDÓSÁG A RÉGIÓBAN
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Innovációs források felhasználásának regionális tapasztalatai
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Zalaegerszeg, 21 February 2018
Környezeti Kontrolling
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Európai Építésügyi Technológiai Platform és nemzeti platformjai 2007
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Baranya Megyei Önkormányzat
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Tudományos technológiai platform szerepe az agrár együttműködés fejlesztésében Dr. Kukovics Sándor

A platform Mi is a platform –Olyan azonos területet képviselő cégek (zömében KKV-k), amelyek között a termelők, feldolgozók, forgalmazók mellett, a K+F intézmények és a finanszírozásban érdekelt és érintett cégek is jelen vannak. Mi a transfer –Olyan K+F eredmények átadását segítő folyamat, amelynek hasznon élvezője a platform minden, de főleg termelő tagja.

Kik az érdekeltek –Minden kis és közép vállalkozás, amelyek a fejlődés és fejlesztés eszközeivel (anyagi és szellemi) önállóan csak korlátozottan rendelkeznek. Mi a cél –Lehetőleg minden olyan innováció alkalmazása, amely túlmutat a fenntarthatóságon (szerintem), és aminek kidolgozását a cégek maguk nem tudnak megvalósítani A platform

Az érdekeltek köre –Termelők –Feldolgozók –Forgalmazók –K+F intézmények –Pénzintézetek, befektető cégek A tevékenység tartama –5 – 15 – 20 év –Több mint klaszter és több mint Terméktanács

A platform Az alapítás szükségessége –Összegezni az adott terület – ágazat innovációs és K+F forrásait és eredményeit Az alapítás forrásai –Saját forrás korlátozottsága, EU és állami forrás mellett pénzintézeti forrás bevonása Az alapítás feltétele –Minél nagyobb terület összehangolt „lefedése”

A platform feladatai A Platform működési területének feltérképezése, A Platform szervezeti felépítésének, működési rendjének, monitorozó testületének kialakítása, A potenciális partnerek bevonása, Kapcsolat építés a szakpolitikák képviselőivel, Helyzetelemzés készítése, a fejlődési trendek és kihívások áttekintése, A Platform szakmai működési területe jövőképének megfogalmazása, A Stratégiai Kutatási Terv kialakítása, továbbfejlesztése, Megvalósítási Terv kidolgozása a Stratégiai Kutatási Terv végrehajtására.

Támogatható tevékenységek A Stratégiai Kutatási Terv, a Megvalósítási Terv kidolgozása, Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele, Tanulmányok, elemzések készítése, A koordináló titkárság szervezeti és működési feltételeinek, információs hátterének kialakítása, Tapasztalatcsere más Platformokkal, Szakmai rendezvények szervezése és lebonyolítása, Információs bázis, tanácsadási, képzési tevékenység igénybevétele, Információterjesztés, kiadványok készítése és PR tevékenység, Műszaki K+F nem támogatható.

A kialakítás követelményei 1. A Platform működési területének és nemzetgazdasági jelentőségének elemzése, A terület fejlődési perspektívái, A Platform lehetséges szerepe, A Platform kialakításában érdekelt, meghatározó szervezetek összegzése, A meghatározó érdekeltek szándéknyilatkozata A részt vételről Az érdekeltek világpiaci pozíciója és esélyei, A Platform tevékenységi területén folyó K+F+I projektek A Platform lehetséges kapcsolódása Európai és más Nemzeti Technológiai Platform(ok)hoz,

A kialakítás követelményei 2. A lehetséges további résztvevők, szereplők köre A a Platform szervezete és működési rendje, A koordinációs szervezeti egység személyi és tárgyi feltételeinek elemzése, A pályázó szakmai kompetenciájának valamint a projekt koordinálására való alkalmasságának bemutatása, A projekt megvalósítása érdekében tervezett intézkedések, Már létező Platform-kezdeményezések eddigi tevékenységének ismertetése, A Platform profiljának bemutatása.

Fontosabb platformok 1. Technology Platform on Farm Animal Breeding and Reproduction FABRE-TP" FABRE-TP célja a termelő vállalkozások támogatása hogy részt vehessenek az ipar által vezetett partnerségben és alkalmazzák a fenntartható állattenyésztés és szaporítás legfontosabb K+F eredményeit és végig tudják vinni azok innovációját. Mobilizálja a kutatást, technológiai fejlesztést, innovációs erőfeszítéseket az EU-ban, összehozza a kulcs szereplőket egy közös vízió megvalósítása céljából az állattenyésztés és szaporítás technológiai fejlesztése területén. Indult ez EU kezdeményezésére 2006-ban. Az elkészült vízió középtávú, évet ölel fel.

Fontosabb platformok 2. Technology Platform “Plants for the Future” A növény genomika és biotechnológiai területén a jövő növénytermelésének fejlesztése. Kezdeményezte az EU 2003-ban. A résztvevők: akadémia, ipar (növénytermesztők, vetőmag termesztők, élelmiszet és takarmány gyártók, új termék fejlesztők, kereskedők). Víziók és kutatási területek: –egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszerek és takarmányok –Fenntartható mezőgazdaság, erdészet és tájvédelem –Zöld termékek –Versenyképesség, fogyasztói választások és azok irányítása

Fontosabb platformok 3. European Technology Platform for Global Animal Health - Vision 2015 AZ Európai Technológiai Platform a Globális Állategészségügyért” 2004-ben indult Brüsszelben. Az ipar által vezetett platformban részt vesznek az állatorvosi gyógyszergyártó cégek, biotechnológiai cégek, állattenyésztők, kutató intézmények, egyetemek, hatóságok, és a befektetési cégek. A fő indulási cél az új és tovább fejlesztett eszközök kifejlesztése, különösen a diagnosztika és a vakcináció területén a főbb betegségek megelőzőse és kontrolja céljából Európában.

Fontosabb platformok 4. Food for Life Fő tevékenysége a kihívási lehetőségek kihasználása az európai humán welfare és jólét javítása céljából a kutatás és az innováció eredményeinek hasznosításával. Részt vevői az agrár-élelmiszer ipar szereplői (éttermekig bezárólag) függetlenül a mérettől, a terméktől és a regionális elhelyezkedéstől. Eddig mintegy 25 rész platform létezik a fejlesztés valamilyen szintjén.

Fontosabb platformok 5. Industrial Biotechnology Platform Az ipar által vezetett platformban a fenntartható vegyipar és az új biotechnológiai ipar és kutatás áll a középpontban ben alakult. A technológia minden az élet és a természet adta lehetséges terméket felhasznál az új termékek előállításához, mint antibiotikumok, detergensek, műanyagok és üzemanyagok.

A Nemzeti Technológiai Platformok támogatása Közlekedés - tapasztalatok Dr. Ruppert László ügyvezető igazgató KTI - Közlekedéstudományi Intézet Kht

Miért szükségek a közlekedési technológiai platformok A közlekedés komplex, több érdekeltet felölelő rendszer Az ipari és a közösségi K+F programok összekapcsolása hatékonyság növelő Az európai közlekedés kihívásai egy közös fórumot igényelnek Célszerű megfogalmazni és megvalósítani egy közös Koncepciót 2020-ig, és egy Stratégiai Kutatási Programot

Kutatási potenciálok ECTRI - European Conference for Transport Research Institute FEHRL - Forum of European National Highway Research Laboratories FERSI – Forum of European Road Safety Research Institutes ERTRAC – European Road Transport Research Advisory Council ERRAC – The European Rail Research Advisory Council Waterborn

A közlekedési technológiai platformok általános céljai A Közlekedési Rendszerek 2020-ig kitekintő Víziójának megfogalmazása A vízió elérését biztosító Stratégiai Kutatási Program (SRA) megalkotása Stratégiai javaslatok készítése a közlekedésben érdekeltek számára az SRA végráhajtásáról és a Vízió elérése A víziónak és az SRA-nak éves felülvizsgálata, elősegítve az EU és a nemzeti kutatási programok közötti kapcsolatot Kommunikációs stratégia kialakítása és működtetése, amely elősegíti az Európai Bizottság, a tagállamok és az érdekeltek igényeit szolgáló vízió és SRA megvalósítását A magán- és a közszféra K+F kapcsolatának erősítése

European Road Transport Research Advisory Council

A platformban érdekeltek

TTI stratégia kidolgozása és végrehajtása Forrás: Technopolis Ltd. Projektek szerzése

Tapasztalatok az „Élelmiszer az életért” Európai Technológiai Platform működéséről Dr. Sebők András Campden & CHorleywood Magyarország Kht

Az ETP ”Food for Life” Az élelmiszeripar Európa legnagyobb feldolgozó iparága Az élelmiszeripari innováció jellegzetessége: többségében kis lépések, de folyamatosan –a nagy változást a fogyasztó elutasítja fél tőle – élelmiszer-biztonság (GMO, nano- technológia) az ízlés tanult, lassan változtatható meg –nagyobb időtávot áttekintve jelentős változás választék, étkezési mód, szokások 20 éve ugyanazt ettük-e? ugyanígy előkészítve, ugyanilyen módon?

Az ETP ”Food for Life” célja Az élelmiszeripari innováció erősítése egész Európában Ipar által vezérelt, innovációt elősegítő tevékenység Cél: új termékek, technológiák, szolgáltatások - nem maga a kutatás / tudományos kiválóság, nem az FP6/7 új elnevezése Az EU K+F innovációs és kutatási politika pozitív befolyásolása Összehangoltabb erőforrások Európa szerte.

Az ETP ”Food for Life” A core group megalakulása és nyilvános megvitatás az érdekelt felekkel december – július Jövőkép dokumentum2005. július Stratégiai Kutatási Terv (tervezet)2006. április –nyilvános megvitatás Európa szerte2006. április – december –Elfogadott változat2007. szeptember A megvalósítási terv tervezet nyilvános megvitatása szeptember A nemzeti platformok megalakulása – jelenleg kb. 25, további kb. 5 megalakulása várható szeptemberétől

Forrás: ETP „Food for Life” Az élelmiszeripari innováció fő irányai Európában

Az „Élelmiszer az életért” Európai Technológiai Platform Stratégiai A megvalósítást segítő további feladatok: A.Az Európai élelmiszeripar innovációjára fordított pénzügyi források növelése B.Az oktatás, a szakértelem és az adottságok és feltételek javítása Európában C.Az érdekelt felek közötti egyetértés/összhang és elkötelezettség optimalizálása D.Előretekintési forgatókönyv, tanulmányok készítésének megkezdése

ETP ”Food for Life” szervezeti felépítése Food & Health Platform Secretariat Horizontal Activities Group Member States’ Mirror Group Operational Committee Board Food Quality & Manu- facturin g Sustain- able Food Produc- tion Food Safety Food Chain Mana- gement Food & Consu- mer Communication, Training & Technology Transfer

Tapasztalatok, előnyök (1) Az ipari igényeinek megfogalmazása Rendszerezett közös tudás, átfogó, megbízható információforrás – fejlesztési ötletek kiindulópontja, trendek, tendenciák Rendszeres, személyes konzultáció Európa vezető szakembereivel Kapcsolatrendszer, sokszorosára nőtt együttműködési lehetőségek Rendszeres konzultáció az EU Főigazgatóságok felelős szakembereivel.

Tapasztalatok, előnyök (2) A magyar érdekek képviseletének lehetősége Gyakorlati szemlélet, az ipari szakmai szövetségek (Európai Élelmiszer- és Italgyártók Szövetsége – CIAA) szerepe Referenciák (magunkról, a partnerekről) Szervezett együttműködés európai szinten Speciális feladatokra Task Force-ok, pl. SMEs Task Force – A közös tudás ereje A hasznosság érzése

A lehetséges juh platform A fenntartható és versenyképes juhtenyésztés és a vidék integrált fejlesztése technológiai platform

Célkitűzései – 1. Az elkészített elemzésekre és tanulmányokra alapozva feltérképezi a teljes juh (és kecske) ágazat jelenlegi helyzetét, a lehetséges partnereket (juh és kecsketartók, tej-, hús-, és gyapjú feldolgozók, kereskedők, kutató-fejlesztő és innovációs szervezetek, szakmai- és pénzügyi szervezetek, stb.), szereplőket, és bevonja azokat az elvégzendő munkába. Megteremti a maga szervezeti és működési rendjét és monitorozó testületét. Kapcsolatot épít ki a szakpolitika platformot és ágazatot befolyásoló képviselőivel.

Célkitűzései – 2. Helyzetelemzést készít, a fejlődési trendek és kihívások értékelésével. Elkészíti a juhhasznosítás és juhtermék előállítás jövőképét. Megfogalmazza az azt szolgáló Stratégiai Kutatási Tervet (kutatási és technológiai fejlesztés teljes területén), majd annak végrehajtására, a szükséges humán és pénzügyi erőforrások valamint K+F infrastruktúra meghatározásával Megvalósítási tervet dolgoz ki. Tudás és adatbázist hoz létre a platform résztvevői tevékenységének genetikai, technológiai, új termék előállítási, és marketing munkájának segítése céljából.

Nemzetgazdasági jelentősége 1. A juh (és kecske) ágazat bruttó termelési értéke mintegy 12 milliárd Ft, az állattenyésztésen belül 2%-ot, a mezőgazdaságon belül 1% tesz ki. Az ágazat 90%-ban exportra termel. A teljes mezőgazdasági export 1,5%-át adja, évi millió Euro árbevétel értékben. A feltétlen takarmánytermő területek alapvető hasznosítója (több mint 2 millió ha terület: gyep, tarló, szántó művelésre alkalmatlan terület). Ennek megfelelően e területek legalkalmasabb karbantartója és hasznosítója (a növényi eredetű allergia csökkentése megelőzése).

Nemzetgazdasági jelentősége 2. Az ágazat több mint 14 ezer tartó (7.400 juh-, és 7 ezer kecsketartó), számos feldolgozásban és kereskedelemben dolgozó család, (mintegy ezer ember) megélhetését segíti, illetve teszi lehetővé.

A platform tartalma A két kiskérődző (juh és kecske) ágazatot fogja át, magába foglalja a hús-, gyapjú-, és tej termelését, feldolgozását és értékesítését (marketingjét), a gyepterületek hasznosítását és karbantartását, valamint a városi lakosság jobb környezeti életének (allergiát okozó növényektől való mentesítés) segítését. Ennek megfelelően a Platformhoz kapcsolódó ágazatok az élelmiszeripar (hús-és hústermék, tej- és tejtermék), valamint a könnyűipar (gyapjú) kapcsolódik. Ezen felül, a humán egészségügyi ágazat is kapcsolódik a Platformhoz.

K+F tevékenység A gazdaságos termelést lehetővé tevő genetikai komponensek-, valamint a technológiai szükségességek meghatározása, Költség hatékony szelekciós rendszer kidolgozása (DNS és egyéb bázison), őshonos fajták megőrzése, valamint a honosított fajták termelésének fejlesztése (szaporaság, hús, tej, gyapjú), Technológiai eszközök és módszerek fejlesztése (legelő, épület, kiszolgáló berendezések),

K+F tevékenység 2. Új termékek kifejlesztése, Piaci tendenciákra épülő marketing tevékenység fejlesztése. Nemzetközi szinten: Meglévő fajtáink genetikai vizsgálata és megőrzésük nemzetközi rendszerbe való beépítése.

K+F tevékenység 3. K+F+I tudás- és adatbázist megteremt a részt vevő egyetem és kutatóintézet bázisán, amely folyamatosan szolgálja a platform többi tagjának tevékenységét, javítja működésük-, és az általuk előállított termékek minőségét. Ezen felül lehetőséget ad az eredmények teljes juh (és kecske) szektorban való alkalmazására.

A platform felépítése