Út az etikus bank felé – az Ökobank projekt Kapitány Ákos Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Etikai Kódex.
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
Kisvállalkozások fejlesztése a MagNet Magyar Közösségi Bank finanszírozásával Dakó Andrea Piac&Profit Konferencia_BKIK.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
György István Ügyvezető igazgató Update software Magyarország Kft
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
Valóban felelős pénzügyeink Létezik-e fenntartható bank? Salamon János vezérigazgató
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Településmarketing Értékaudit.
A környezetjog elvei.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
Zöld kommunikáció - esetek November 21.. Mit tudunk?
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
Az EU többéves pénzügyi kerete
Éves tervezés a magyar bankszektorban
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
A vidéki tér sikertényezői
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Kormányzati lépések a közigazgatási korrupció csökkentéséhez Horváth Viktor főosztályvezető.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Miért is kell minősíteni a szoftverfejlesztő cégeket? Kinek jó ez? Az IVSZ Szoftverfejlesztési Tanúsítvány elindításának hátteréről Balatonfüred.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Államadósság és állampapírpiac
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Zöld út Bemutatkozik a Groupama Garancia Biztosító
Paradigmaváltás a kommunikációban Lakatos Zsófia június 5.
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
MagNet Magyar Közösségi Bank Piac & Profit Klub Üzleti etikus cégek fóruma június 5. Dakó Andrea.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Új innovatív beszerzési modellek (PcP – Pre-Commercial Procurement) és alkalmazásuk Fenntarthatóság és energiahatékonyság a közbeszerzési eljárásban Miskolc,
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Típusos kockázatértékelési algoritmusok a szervezetek működési sajátosságainak figyelembe vételével Tarján Gábor.
Európai Uniós ismeretek
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Cégnév Üzleti terv.
Az SZMBK Intézményi Modell
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

Út az etikus bank felé – az Ökobank projekt Kapitány Ákos Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért

A Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért (TFF) egyesület ben alakult. Célunk a szervezetfejlesztői tudást ötvözni a fenntartható fejlődés elveivel. Legfontosabb tevékenységeink: - szervezetfejlesztés civil szervezeteknek, - műhely a fenntartható fejlődésről, - “Delfin” vezetőképző tréningsorozat, - civil management képzések, - érdekképviselet erősítése a regionális fejlesztési programokban. Bemutatkozás

„Ökobank” projekt: Lakossági pénzügyekről zöld szemmel Problémák: - Átláthatóság hiánya: Nem tudjuk mibe fektetnek a bankok és nehezen befolyásolhatjuk ezt. - Alacsony lakossági tudatosság, pedig mindenki a pénzével is szavaz. - Fenntarthatóság hiánya: Profitmaximalizálás, mint fő cél, és rövid távú gondolkodás a bankoknál. Bankba rakva pénzünket a döntési felelősség egy részét átadjuk a banknak.

Közvélemény kutatás: A jelenlegi bankok hiányosságai

Célok: A bankokat a fenntarthatóság irányába tett lépésekre ösztönözni Információ az érdeklődőknek egyes bankok teljesítményéről Módszertan: A befektetési szabályozások összevetése nemzetközi normákkal (nemzetközi egyezményeket, iparági jó gyakorlatok) Nyilvánosan elérhető dokumentumokat alapján. Visszajelzési lehetőséget biztosítottunk a bankoknak. Nemzetközi partnerek: Banktrack Alapítvány és Profundo Intézet Hazai helyzet: „Fókuszban a bankok” kutatás Hazai bankok befektetési politikáinak értékelése fenntarthatósági szempontok szerint

Iparágak: 1.Mezőgazdaság 2.Halászat 3.Erdészet 4.Fegyvergyártás és ker. 5.Bányászat 6.Szénhidrogénipar 7.Energiatermelés Horizontális témák: 8.Biodiverzitás 9.Klímaváltozás 10.Korrupció 11.Emberi jogok 12.Őslakosok jogai 13.Munkavállalói jogok 14.Műveletek háborús zónákban 15.Adózás 16.Vegyszerek 17.Átláthatóság 18.Elszámoltathatóság Vizsgált fenntarthatósági szempontok „Fókuszban a bankok” kutatás

Kiválasztott hazai bankok: CIB, ERSTE, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen A többség kevéssé fordít figyelmet a társadalmi és környezeti szempontok beépítésére. Csak 2 bank (CIB és K&H) esetében éri el a befektetési szabályozás a nyugat- európai bankok átlagát a fenntarthatósági alapelvek szempontjából (főleg külföldi anyabankjaik hatása). A másik négy banknál nem található nyoma annak, hogy befektetési politikáik tekintettel lennének környezeti, társadalmi szempontokra. A hazai bankok társadalmi felelősségvállalása kimerül adományi tevékenységükben. Működésük áttételes hatásainak felismerése még várat magára. Nemzetközi szinten vannak jó példák, amelyek azt mutatják, hogy eredményes gazdálkodás és a felelős hitelezés nem mond ellent egymásnak. Hazai bankok befektetési politikái: „Fókuszban a bankok” kutatás

Bankok központi szerepe a gazdaságban: indirekt hatásuk lényegesen nagyobb, mint a direkt kibocsátás A betétesek pénzével gazdálkodnak, és hasznot húznak a hitelfelvevők tevékenységéből, ezért (nemcsak pénzügyi) felelősséget is viselnek. A környezeti-társadalmi erőforrások: közös értékek, és védelmük egyben üzleti kockázatot is csökkent. Miért fontos mindez?

Etikus banki termékek kibocsátása: takarékszövetkezeti partner (Pátria Takarék) Negatív (kizáró) szűrők: teljes tevékenység, Pozitív (támogatandó) szűrők: kiemelt területek Átláthatóság: külső monitoring bizottság az érintett területek képviselőiből (szervező: TFF, tagok: Biokontroll, MTVSZ, NIOK, SZIE-KTI) Az ÖKOTAKARÉK modell ÖkoTakarék

További információ