INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
Általános áruismeret Termékfelelősség
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
G M P Dr. Hetényi László.
Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA NOVEMBER 11., B UDAPEST.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Kereskedelem Szakmacsoport
1. Árfeltüntetés alapvető szabályai
A logisztikai rendszer részei
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
e-jövedék konferencia
Élelmiszerszabályozás
A fogyasztók tájékoztatása
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
A fogyasztók tájékoztatása
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN
Élelmiszerjelölés: az uniós rendelet-tervezetre vonatkozó tárgyalások aktuális kérdései.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Mezőtúr, november.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Kunszentmárton, december.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
1169/2011/EU jelölési rendelet
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
A kémiai biztonságról közérthetően
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A TOJÁSCSOMAGOLÓK ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI ELLENŐRZÉSÉNEK TAPASZTALATAI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÖNELLENŐRZÉSI RENDSZERRE DÉVAINÉ DR. MEGGYES ÁGNES HATÓSÁGI.
Tojás prezentáció Kategória áttekintés…. Az elmúlt évben jelentős defláció ment végbe a kategórián, ami az év elején visszafordulni látszott,
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Az élelmiszerek jelölése, címkézése. Mi az élelmiszercímke? Az élelmiszercímke  az élelmiszerjelölés fontos eszköze, amely a fogyasztók egészségét, biztonságát,
AZ ÉLELMISZERJELÖLÉSSEL KAPCSOLATOS AKTUALITÁSOK, VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK OKSZ NOVEMBER 6. Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
FOODAPEST Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos.
Az élelmiszerek jelölése. jelölé s Élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004 (II. 26.) FVM-ESZCSM- GKM rendelet (200/13/EK irányelv alapján) Módosítás: 167/2004.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Piacfelügyelet = Veszélyes termékek kiszűrése Az áruk és szolgáltatások biztonságosságával és megfelelőségével kapcsolatos ellenőrzési és felügyeleti feladatok.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Élelmiszerbiztonsági aktualitások:
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Általános forgalmi adó törvény 2017.
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Előzetes piaci konzultáció
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
Változás-bejelentési adatszolgáltatások
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI –

Jogszabálygyűjteménywww.nebih.gov.hu Szakterületek Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Jogszabályok Jogszabályok jegyzéke Élelmiszer - jogszabályok jegyzéke

Az 1169/2011/EU rendelet új előírásai 1

Mi megy, mi marad? 1169/2011/EU rendelet 19/2004 FVM rendelet általános jelölési rész /250 Magyar Élelmiszerkönyv (alkohol) /496 Magyar Élelmiszerkönyv (tápérték) 13/2008. NFGM-FVM e. rendelet (betűnagyság) 19/2004 FVM rendelet pl. tételazonosító jelölés rész 68/2004/EK rendelet (fitoszterol, fitosztanol)

Az 1169/2011/EU rendelet és a 19/2004. FVM rendelet december december 12-ig december 13-tól után Hatályba lép a 1169/2011/EU rendelet. Mind a 19/2004. FVM rendelet, mind a 1169/2004/EU rendelet hatályban van. A 1169/2011/EU rendelet alkalmazása kötelező. A 19/2004. FVM rendeletben marad pl. a tételazonosító jelölés január 1.: darált húsra vonatkozó követelmény december 13.: kötelező tápértékjelölés

Átmeneti idők – csomagolás december 12-ig december 12-ig Eddig lehet használni a régi „általános” jelölésű és a régi tápértékjelölésű csomagolóanyagot. A forgalomba hozott termék a minőségmegőrzési idő lejártáig ill. a készlet erejéig forgalmazható. Csak új tápértékjelölésű csomagolóanyagot lehet használni. Még önkéntes! Eddig lehet használni a tápértékjelölés nélküli csomagolóanyagot. A forgalomba hozott termék a minőségmegőrzési idő lejártáig ill. a készlet erejéig forgalmazható.

A rendelet hatálya Valamennyi élelmiszer- vállalkozó, amely tevékenysége összefügg a tájékoztatással. Végső fogyasztó beleértve a vendéglátás és közétkeztetés által szállított és részére szánt + továbbfeldolgozásra szánt élelmiszerek /8. cikk (8) bekezdés/ 1169/2011/EU rendelet Végső fogyasztó (nem beleértve a tovább feldolgozót), de beleértve a vendéglátó és közétkeztető helyek részére szánt 19/2004 FVM rendelet

Származási ország / Eredet helye - ami megmarad- „Az élelmiszer származási országának vagy eredete helyének feltüntetését biztosítani kell minden olyan esetben, ha annak hiánya valószínűleg félrevezetné a fogyasztót az élelmiszer valódi származási országa vagy eredetének helye tekintetében. „ Az élelmiszer-vállalkozó nevének vagy címének feltüntetése nem minősül eredet illetve származás jelölésnek. Tehát csak akkor kell feltüntetni az eredet vagy a származási helyet, amennyiben a megjelölésének hiánya a fogyasztót megtévesztheti az adott élelmiszer tényleges származása vagy a valódi eredete felől.

Látómező / Fő látómező „látómező”: a csomagolás összes olyan felülete, amely egy nézőpontból olvasható; „fő látómező”: az a látómező, amely vásárláskor valószínűsíthetően először kerül a fogyasztó figyelmébe, és amelynek alapján a fogyasztó azonnal azonosítani tudja a terméket jellemzői és tulajdonságai, illetve adott esetben a márkája alapján. Amennyiben egy csomagoláson több azonos főlátómező van, az élelmiszer-vállalkozó által e célra kiválasztott felület minősül fő látómezőnek. „látómező”: a csomagolás összes olyan felülete, amely egy nézőpontból olvasható; „fő látómező”: az a látómező, amely vásárláskor valószínűsíthetően először kerül a fogyasztó figyelmébe, és amelynek alapján a fogyasztó azonnal azonosítani tudja a terméket jellemzői és tulajdonságai, illetve adott esetben a márkája alapján. Amennyiben egy csomagoláson több azonos főlátómező van, az élelmiszer-vállalkozó által e célra kiválasztott felület minősül fő látómezőnek. Az élelmiszer neve, az élelmiszer nettó mennyisége és az 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok esetében a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban adatokat ugyanazon látómezőben kell feltüntetni, december 12-ig a minőségmegőrzési időt!

Olvashatóság, betűméret „olvashatóság”: a tájékoztatás fizikai megjelenése, amely a tájékoztatást vizuálisan hozzáférhetővé teszi a lakosság számára, és melyet számos paraméter határoz meg, többek között a betűméret, a betűköz, a sorköz, a betűvonal- vastagság, a betűszín, a betűtípus, a betűk szélességének és magasságának aránya, az anyag felülete, valamint a betűk és a háttér közötti kontraszt; „x” magasság legalább 1,2 mm A kötelező adatok csomagoláson vagy az ahhoz rögzített címkén való feltüntetésekor azokat jól olvashatóan és olyan betűméretben kell a csomagolásra vagy a címkére nyomtatni. „x” magasság legalább 1,2 mm. „x” az ábrán 6.

Felelősségi körök Elsődleges felelős az az élelmiszer- vállalkozó, akinek a neve vagy cégneve alatt forgalomba hozzák az élelmiszert. Ha ez a vállalkozó nem letelepedett az Unió területén, akkor az élelmiszert az uniós piacra behozó importőr a felelős. A lánc valamennyi tagja felelősséggel tartozik a saját hatáskörén belül a jelölési információk meglétéért és pontosságáért. Pl.: a kereskedő a felelős, ha tudja vagy szakmai információk alapján tudhatja, hogy a jelölés nem megfelelő. Elsődleges felelős az az élelmiszer- vállalkozó, akinek a neve vagy cégneve alatt forgalomba hozzák az élelmiszert. Ha ez a vállalkozó nem letelepedett az Unió területén, akkor az élelmiszert az uniós piacra behozó importőr a felelős. A lánc valamennyi tagja felelősséggel tartozik a saját hatáskörén belül a jelölési információk meglétéért és pontosságáért. Pl.: a kereskedő a felelős, ha tudja vagy szakmai információk alapján tudhatja, hogy a jelölés nem megfelelő.

Az élelmiszer neve Minőség- megőrzési idő Nettó mennyiség Felelős élelmiszer- vállalkozás neve és címe Tárolási, felhasználási feltételek Allergének Származási ország/eredet helye Felhasználási útmutató Tápértékjelölés Összetevők Összetevők mennyisége Kötelező elemek Alkoholtartalom 1,2% felett

Allergének Kötelező feltüntetni minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó, a II. mellékletben szereplő anyagot vagy terméket, amely a késztermékben jelen van, akár megváltozott formában is. Allergén feltüntetési módja: az összetevők felsorolásában kell feltüntetni, a II. melléklet listáján szereplő anyag vagy termék nevének egyértelmű megjelölésével; és nevét olyan szedéssel – például betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel – kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől. Az összetevők felsorolásának hiányában „tartalmaz” szóból és a II. melléklet listáján szereplő anyag vagy termék nevéből kell állnia. Az allergént jelölni kell minden összetett összetevőnél! Nem kell azonban feltüntetni az allergént, amikor az élelmiszer neve egyértelmű utalást tartalmaz az érintett anyagra vagy termékre vonatkozóan.

Dátumjelölés A minőségmegőrzési időt a következőképpen lehet feltüntetni: „Minőségét megőrzi: …” - amennyiben a nap is jelölve van. „Minőségét megőrzi … végéig” - más esetekben. Sorrend kódolatlan formában: nap / hónap / év A fagyasztási vagy első fagyasztási időpontot a következőképpen kell feltüntetni: „Fagyasztás időpontja: …”. Sorrend kódolatlan formában: nap / hónap / év naphónapév A fogyaszthatósági időt a következőképpen kell feltüntetni: „Fogyasztható: …” amit a tárolási feltételek leírása követ. Sorrend kódolatlan formában: nap / hónap esetleg év Fagyasztott hús, fagyasztott húskészítmény és fagyasztott feldolgozatlan halászati termékek fagyasztás/első fagyasztás időpontját kell feltüntetni. Pl.: fagyasztott sajttal töltött csirkemell

19/2004 FVM rendelet december 12-ig - Nem előrecsomagolt termék - Fogyasztó kérésére a vásárlás helyén csomagolt termék Eladás helyén: megnevezés Minden egyéb kötelező adat a kísérő dokumentációban Forgalmazás helyén, a fogyasztó távollétében előrecsomagolt termék (= kereskedelmi előrecsomagolás) A csomagoláson a következőket kell feltüntetni: Megnevezés Tömeg Minőségmegőrzési /fogyaszthatósági idő Gyártó/forgalmazó Alkoholtartalom 2. 1.

1169/2011/EU rendelet december 13-tól Az „előrecsomagolt élelmiszer” új definíciója alapján nem számít előrecsomagolt terméknek  Fogyasztó kérésére a vásárlás helyén csomagolt termék  Forgalmazás helyén csomagolt termék (= kereskedelmi előrecsomagolás) Nem előrecsomagolt élelmiszereknél kötelező feltüntetni:  CSAK AZ ALLERGÉN!!! (feltüntetés módjára nemzeti rendelkezés lehet)  Egyéb adatra nemzeti rendelkezés lehet (pl.: csomagolatlan kenyerek jelölése)

Tápérték jelölési szabályok 2

Menetrend Hatálybalépés: A megjelenéstől számított 20. naptól. Ettől a naptól kezdődik a 3 éves átmeneti időszak. 3 és 5 év között: A tápértékjelölés még önkéntes, de ha feltüntetik, akkor már az új szabályok szerint lehet. Kötelező a tápértékjelölés is a hatályba lépéstől számított 5. évtől december december december december december december 13. Átmeneti időszak: Az átmeneti időszakban már alkalmazhatóak az új tápérték jelölési előírások. Átmeneti időszak: Az átmeneti időszakban már alkalmazhatóak az új tápérték jelölési előírások.

Átmeneti idők – csomagolás december 12-ig december 12-ig Eddig lehet használni a régi tápértékjelölésű csomagolóanyagot. A forgalomba hozott termék a minőségmegőrzési idő lejártáig ill. a készlet erejéig forgalmazható. Csak új tápértékjelölésű csomagolóanyagot lehet használni. Még önkéntes! KÖTELEZŐ! Eddig lehet használni a tápértékjelölés nélküli csomagolóanyagot. A forgalomba hozott termék a minőségmegőrzési idő lejártáig ill. a készlet erejéig forgalmazható.

A 74/2012. (VII. 25.) VM rendelet az egyes önkéntes megjelölésekről 3.

Alkalmazás menetrendje Szeptember 01. Forgalomba kerülés, tartás A rendelet hatályba lép Nyomonkövetés bevezetése 2012 november végéig A szeptembere előtt gyártott, forgalomba hozott termék a minőségmegőrzési idő lejártáig ill. a készlet erejéig forgalmazható.

Magyar termék vagy ezzel megegyező állítás, védjegy

Hazai termék vagy ezzel megegyező állítás, védjegy

Hazai feldolgozású termék vagy ezzel megegyező állítás, védjegy

Különleges tulajdonságok jelölése  Megkülönböztetésre alapot adó jellemző  Állítás igazolásának módja 82/ VM rendelet szerint Gyártmánylap MÉ Kézműves termékek MÉ Minőségi tejtermékek MÉ Minőségi édesipari termékek MÉ Gyümölcs termékek MÉ Különleges mézek MÉ Hagyományőrző cukrásztermékek MÉ Fűszerpaprika MÉ Sütőipari termékek MÉ Sörök Földrajzi eredet, hungarikum, közösségi oltalom jogszabályai Magyar Élelmiszerkönyv

A 71/2013. (XI. 20) EMMI r. a transzzsírsavról 4.

Mi a transzzsírsav A transz-zsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, melyek molekulái szénatomok között átellenes (transz) kettős kötéseket tartalmaznak.zsírsavakmolekulái szénatomokátellenes (transz)kettős kötéseket A részlegesen hidrogénezett növényi olajok különösen sok ilyen molekulát tartalmaznak. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a kb. 5g/nap transzzsír bevitel 23 %-kal növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát és a rossz koleszterinszintet. Érfal károsító, gyulladáskeltő hatása pedig felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását.

A vállalkozó kötelezettségei  A felhasznált alapanyagok transzzsírsav-tartalmának nyilvántartása.  Tilos olyan élelmiszert forgalmazni, melynek összes zsírtartalmának 100 g-ban a transzzsírsavak mennyisége 2 g, zsírtartalomtól is függ az arány.

KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET!