Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Dr. Szilágyi Szilvia Földvédelem dr. Szilágyi Szilvia
A környezetszennyezés forrásai
Környezetvédelem-önkormányzat
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A víz világnapja Március 22..
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A négy fő elem szerepe mindennapjainkban
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Környezeti kárelhárítás
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
1. A környezet.
Hidrológiai monitoringrendszerek
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Kisújszállási környezetvédelmi intézkedések Varga Emese.
Felszín alatti vizek minősítése
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Környezetgazdálkodás 1.
KÉMIA 8. évfolyam Téma: A VÍZ.
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Vízszennyezés.
Környezeti problémáink A hulladékfelhalmozódás. Adatok Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék keletkezik. Megközelítőleg 3,5 millió tonna.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
TALAJOK ÉS ZÖLD KÉMIA. Általában a talajokról Definícó: a földkéreg legfelső laza rétege, amelyet a gyökérzet és mikroorganizmusok együttes tevékenysége.
Készítette: Kincses László
A vízszennyezés.
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
A hulladékok fajtái és jellemzői
Környezetgazdálkodás 1.
Környezetvédelem.
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A hulladékok környezeti problémái
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VESZÉLYES ANYAG TERHELÉS A FELSZÍNI ÉS.
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Mitől szennyeződtek el hazánk felszíni vizei?
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése, a kialakult károk megszüntetése és az eredeti állapot helyreállítása.

Környezetvédelem Környezet: az embert körülvevő élő és élettelen tényezők összességét nevezzük.

A környezeti elemek védelme szerint a környezetet csoportosíthatjuk: 1. A Föld védelme: a föld felszíne és a felszín alatti rétegek, a talaj, a kőzetek és ásványok, a barlangok, a domborzat. 2. A vizek védelme: a felszíni vizek, a felszín alatti vizek. 3. A levegő védelme: a légkör egésze.

A környezetet csoportosíthatjuk: A környezeti elemek védelme szerint, mint: 4. Az élővilág védelme: a növényvilág, az állatvilág, mikroorganizmusok. 5. A táj védelme: a nemzeti parkok, a természetvédelmi területek, a tájvédelmi körzetek. 6. A települési környezet: a lakóterületek, a mezőgazdasági területek, az ipari parkok.

A környezetet csoportosíthatjuk: A környezet nagysága szerint: mikrokörnyezet; a helységeken és a létesítményeken belüli terek, mezőkörnyezet; a helységeken, létesítményeken kívüli, de a település határán belüli térségek, makrokörnyezet; a település határán kívül eső terek. A környezetvédelem közege szerint: talajvédelem, a vízminőség védelme, zajártalmak, sugárzás, hulladékkezelés

Előttünk az özönvíz 50 p.

Az erdők védelme: Az erdők károsodása legtöbbször az ember gondatlan beavatkozásának következménye: a helytelen erdőgazdálkodás (pl. rablógazdálkodás) az ipari tevékenységek következtében levegőbe jutó szennyező anyagok károsító hatásai a gondatlanságból erdő tűzkárok, amelyek nagyon rövid idő alatt több km-es erdőterületet pusztítanak el.

Az erdők védelme: Életünk szempontjából kiemelt jelentőségű az erdők védelme. Az erdő az élőlények élettere, befolyásolja a légkör oxigén és szén-monoxid koncentrációját. A lombkoronaszintek, a cserjeszint és a gyepszint szűrőként lefékezi a csapadékot, ezáltal az egyenletesen jut a talajba.

Harmincöt futballpályányi területet irtanak ki percenként a Földön

A hulladék fogalma A hulladék olyan feleslegessé vált, a keletkezés helyén fel nem használható különböző mennyiségű és minőségi anyag, mely kezeléséről gondoskodni kell.

Fajtájuk szerint lehetnek: termelési hulladékok települési hulladékok különleges kezelést igénylő/veszélyes/ hulladékok

A termelési hulladék, a termelési folyamat különböző fázisában keletkező hulladékfajta. A települési hulladék elsősorban a háztartásokban és a közintézményekben keletkezik szemét formájában. Emellett képződik a kommunális szennyvíz, ami sajnos ma még nem minden esetben kerül a szennyvízgyűjtő csatornarendszerbe. A lakossági és az ipari tevékenységek során mindig keletkezik valamennyi mennyiségű veszélyes-anyag, aminek a gyűjtése, kezelése kiemelten fontos.

A hulladékok keletkezése: Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék képződik. Felmérések szerint az ipari eredetű hulladék mennyisége csökkenést, a kommunális hulladék növekedést mutat.

önözvíz

Vízszennyezés

Hulladékok összegyűjtése: A hulladékok összegyűjtés során a hulladékok tárolását oldják meg a környezetet nem szennyező módon. A hulladékokat a keletkezési helyükön átmenetileg szemét gyűjtő-edényben, vagy zsákban gyűjtik. A szabványos gyűjtőedények alkalmazása a szállítást segítik. A további kezelések elősegítése szempontjából a hulladékokat szétválogatva kell gyűjteni és tárolni. Ez a szelektív hulladékgyűjtés.

Veszélyes hulladékok 40% Festék, hígító 18% Háztartási vegyszer 12% Szennyezett csomagoló anyag 10% Gyógyszerek 11% Szárazelem 8% Olajos hulladék 2% növényvédő szerek

Akkumulátor hasznosítása

Témazáró dolgozat! 1.Ismertesse mi a környezetvédelem! 2.Ismertesse, hogy környezetvédelmi szempontból mit értünk környezet alatt! 3.Csoportosítsa a környezetet a környezeti elemek védelme szerint!

Elpusztítjuk a földet

Élelmiszerek hamisítása