Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a 15 pontos vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
A fogyasztók és a tulajdonosok elvárásait megvalósító cégvezetés, gazdálkodás Előadó: Katona Sándorné gazdasági igazgató Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Családi költségvetés Szakmák éjszakája április 15.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
2016. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
Előadó: Bali Kornél Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
2016. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Hiteltörlesztési konstrukciók
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
PÉLDÁK: Beruházás értékelés Kötvény értékelés Részvény értékelés.
Összeállította: Horváth Józsefné
SZÁMVITEL.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Projektfinanszírozás
Mérleg, eredm., cf. – példa (I.)
10. IDŐBELI ELHATÁROLÁS.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Egyéb gyakorló feladatok (I.)
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Pénzáramok összefoglaló példa (I.)
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Pénzügyi terv Feladatok.
Környezeti Kontrolling
1.1. FOGYASZTÓI DÖNTÉS B fogyasztó A fogyasztó
6. óra.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
14 év szakmai tapasztalat
Készletek transzformációja
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Binomiális fák elmélete
Termelési tényezők piaca
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Termelési tényezők piaca
Termelési tényezők piaca
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a 15 pontos vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek alapvető mutatóit, módszereit képesek kiszámolni, alkalmazni. A megoldáshoz szükséges képleteket (lásd alul), illetve táblázatokat a vizsgán mellékelni fogom. –A nappali hallgatók cash menedzsmenthez kapcsolódó utolsó öt feladatának képleteit szintén mellékelni fogom a vizsgán. Bár némelyik példa az előadáson bemutatottakhoz hasonlít, az utóbbiakat rendszeresen frissítem aktuális adatokkal, így előfordulhatnak eltérések. Az utolsó diák példái a 30 pontos feladatra készítenek fel, ahol már inkább a problémamegragadás, a pénzáramok és a tőkeköltség helyes megadása a cél.

1. Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)

A) B) Választás: A)

2. A) Mennyi az alább vázolt pénzáram-sorozat nettó jelenértéke? (r=8%)

B) Mennyi a projekt belső megtérülési rátája? NPV(8%) = $ NPV(15%) = ? 8% -118,6 IRR  13% 281,5 15%

C) Mennyi a projekt éves egyenértékese? (r=8%) D) Mennyi a projekt jövedelmezőségi indexe? (r=8%)

3. A) Mekkora kezdeti beruházás mellett lesz a projekt NPV-je 300$? B) Mennyi ekkor a PI? C) NPV=300$ esetén mekkora összegű visszavonási érték* esetén van a projekt éppen a megvalósítás határán a 13. évben? D) Az első 5 év pénzáramlásainak milyen küszöbértéke** mellett éppen megvalósítandó a projekt? *Visszavonási érték: az a pénzáram, amely az előre nem tervezett projektmegszüntetés miatt merül fel. **Küszöbérték: (itt) az az annuitás, ahol az NPV éppen nulla.

4. Tegyük fel, hogy a „banki kamat” jelenleg kb. 12%. Olyan hitel-konstrukciót ajánlanak, amely szerint 10 évig, évi 100 eFt-t kell befizetnünk, majd a 11. évtől kezdődően, 20 éven át, évi 100 eFt-t kapunk vissza. Előnyös-e az ajánlat?

5

6

7. Projekttervünk szerint évi árbevételünk 10 mFt, üzemeltetési költségeink pedig évi 4 mFt. A projekt várható időtartama 12 év. További költséget jelent, hogy a 6. évben projektünk működését egy évre fel kell függesztenünk egy 3 mFt költségű karbantartás miatt. A) Megvalósítaná-e a projektet, ha a beruházás összege 20 mFt? (r=12%) B) Mekkora beruházási küszöbértéknél valósítanánk meg éppen a projektet? (r=12%)

8. Autóvásárlás. Választhatunk, hogy a 2,6 mFt „listaárú” gépkocsit 5% árengedmény mellett készpénzért vesszük meg, vagy az 50% kifizetése után, 6 éven keresztül, évi 300 eFt törlesztést (+kamatot) fizetünk. Melyik változatot választjuk, ha az „általános” hitelkamat 12%. mFtP A 47,295,06,2%)12(  A: mFt APP B 53,2111,43,03,1 )6%;12;/(3,03,1%)12(   B: Választás: A

9. Az előző példa részletfizetési ajánlatát annyiban módosítják, hogy lehetőség van a hitel visszafizetésének egy évvel való „késleltetésére”. Megváltoztatjuk e ekkor előbbi választásunkat?

–Az ingatlanpiacon egy 200 eFt/m 2 értékű lakást hozzávetőleg 18 eFt/m 2 /év áron lehet kiadni. Hány %-os profitot ad a lakáskiadás, ha feltesszük, hogy 10 évenként 15 eFt/m 2 áron felújítást kell végezni? –(Tekintsük a realitást: nincs adózás…) IRR=? 10. Bérbeadás

IRR=? Próbálgatás: r=6% illetve 10% 15 15(A/F;6%;10)

6% -29,45 IRR  8,5% 81 10%

11. Évi hány km-t taxizhatunk autótartás helyett? Hány Ft egy km „autózás” (saját autóval)? Mennyi pénzt „spórolnánk” 25 év alatt, ha nem tartanánk autót? Adatok: Taxi: 150 Ft/km Autó:F 0 = Ft (új ár) F 3 = Ft (maradványérték) (benzin: 230 Ft/l, 8 l/100 km,  1840 Ft/100 km  18,40 Ft/km, km/év,  Ft/év) A 1 = Ft/év (kötelező, casco stb.: Ft/év) A 2 = Ft/év (egyetlen nagyobb szerviz a 3. évben Ft) F 3 = Ft

12. Síelés „Átlagos” síelők vagyunk – 5 napot síelünk minden évben. –a., Léc bérlése itthon: 2300Ft/nap, 7 nap (utazással) –b., Léc bérlése helyszínen: 3300Ft/nap, 5 nap –c., Ugyanez a kategória kötéssel: Ft 5 év után várhatóan lecserélnénk. (Eladható ért.) Ha visszük a felszerelést, tető csomagtartót kell vennünk Ft- ért.

13. Egy családi ház „+” hőszigetelése kb. 1 mFt. A szigetelés élettartama 20 év, amelynek végén 200 ezer Ft-ért „szedik le”. 6 fűtési hónappal számolva, havi hány Ft-os fűtésszámla csökkenés tenné indokolttá a beruházást, ha r = 10%? (Havi kamatozással nem számolunk.) 6 fűtési hónap van, így /6=20158,5 Ft/hó megtakarítás kellene a fűtési hónapokban.

14. Konzervgyár Egy konzervgyár új töltősort akar telepíteni. Rendelkezésére áll egy 100 mFt könyv szerinti értékű ingatlan. A gépsor ára 50 mFt, ami 3 év után teljesen elavul. Évente várhatóan a költségek, adók stb. 20 mFt- ot, a bevételek 45 mFt-ot tesznek ki. Érdemes-e megvalósítani a beruházást? –(Az élelmiszergyártás alternatíva költsége 5%.) –Az ingatlant egy festékgyár 3 évre bérbe venné évente 10 mFt-ért.

A bérbeadásról, mint projektről mondunk le! - A bérbeadás alternatíva költsége 9%. F1F1 F2F2 F3F3 10 F0F0 F1F1 F2F2 F3F Az ingatlant megvásárolná egy harmadik fél 20 mFt-ért. Csak a legjobb alternatívát tekintjük a projekt alternatíva költségének!

Származékos hatások – esettanulmány – Korábban hoztunk egy rossz döntést –Építtettünk egy forgalmas főút mellé a város szélén egy 15 szobás panziót egy 20 fő kiszolgálására alkalmas étteremmel 100 mFt-ért. –Akkori tudásunk szerint a panzió 60-80%-os kihasználtsággal működött volna. Azonban rosszul mértük fel az igényeket, és új versenytárs is belépett időközben. A kihasználtság így most 33%-os. A panzió számviteli értelemben nyereséges –inkább csak „vegetál” Eladni nem lehet… Alternatív felhasználási lehetőség nincs. A bezárásnál jobb a „rossz” működtetés is… Új ötlet: építessünk egy töltőállomást! Vajon érdemes elindítani a beruházást?

Töltőállomás projekt – esettanulmány – Multinacionális olajvállalatok töltőállomásaiban gondolkodhatunk, hiszen a „nevesincs” kúthoz még mi (a leendő tulajdonosok) sem állnánk be szívesen... –A kút telepítését a "multi" olajvállalat vállalja. –Az üzemeltető vállalkozó kibérelheti 700 eFt/hó áron. –Az üzemanyag-forgalommal kapcsolatos hibák javítását a "multi" vállalja. Karbantartás szerződésen kívül –Pl. elromlik az ajtók infra érzékelője, beázik a fal, eltörik egy csempe, parkfenntartás, szemétszállítás stb. ~ 600eFt/év. –Számítógépek, kártya-leolvasók, pénztárgépek karbantartása ~200eFt/év. Shop feltöltés ~10 mFt. –Forgótőke, amit induláskor „be kell tennünk” a vállalkozásba, és az utolsó évben kivehetjük onnan. Most azonban azzal számolunk, hogy örökké működni fog a benzinkút, azaz a forgótőke megtérülését elhanyagolhatjuk. 8 alkalmazott minimálbéren. Iparűzési adó 1%.

Töltőállomás projekt – esettanulmány – Rezsi 4,5 mFt/év Átlagos napi ügyfélszám –Az olajtársaság becslései alapján: ~160 Jutalékok –Benzin: 3Ft/l (1 fő fogyasztási normája 40l) –Dohány: 3% (1 fő fogyasztási normája 500 Ft) –Telefonkártya 3% (Átlagos napi forgalom 25 eFt) –Egyéb áruk árrése: 80% (1 fő fogyasztási normája 600Ft) Mosó 20 eFt/nap, amely 30%-a marad nálunk Tőke alternatíva költsége –Egy benzinkút valójában a kiskereskedelemben érdekelt. Bevételeinek csak egyharmada származik az olajiparból. Ennek megfelelően alakul a súlyozott béta (kiskereskedelem: 1,1; kisebb olajtársaságok 0,82). –A kockázatmentes hozam 3%, a kockázati prémiumot a szokásos 6%- kal közelítjük.

Egy hűtőgépeket gyártó multinacionális vállalat jelenleg hullámpapírlemezekbe csomagolja termékeit. Vajon a hullámpapír magas ára miatt gazdaságos lenne-e átállni a zsugorfóliás módszerre? –A beruházás elindításához cégünk 100 mFt piaci hitelt kíván felvenni 5 éves törlesztéssel. A törlesztő részletek (kamat+tőke) évente 27,8 mFt-ot tesznek ki. A piaci hitelkamatláb 12%. –A csomagolást előreláthatóan 5 éven keresztül kell megoldani. –Az új technológia beruházási költsége 420 mFt + áfa, a jelenlegi technológiánk eszközeit ma 35 mFt + áfa értéken tudnánk értékesíteni (könyv szerinti értékük 35 mFt). A jelenlegi gyártósorunk már felújításra szorul: ha nem vezetjük be az új technológiát, két gépet le kell cserélni, melynek összes költsége 20 mFt + áfa. –„A” terméken évente 39 mFt + áfa, „B” terméken 25 mFt + áfa, „C” terméken 16 mFt + áfa költségcsökkentés érhető el, továbbá a kisebb csomagméret miatt a szállítási költség 20 mFt-tal csökkenthető évente. –Az új gyártósoron egy ember munkája feleslegessé válik. Bére járulékokkal együtt 4 mFt évente. A zsugorfóliás technológia gépeinek piaci értéke az utolsó évben 20 mFt + áfa. –A csomagolás technológia bétája: 0,77. Iparűzési adó: 1%. Technológia-váltás projekt - esettanulmány -

Csavargyár - esettanulmány - Egy Magyarországon bejegyzett vállalat üzleti tevékenységeit csavargyártással bővíthetné. –Gépsor beruházási költsége: 70 mFt + áfa, saját tőkéből, üzembe helyezés: 2013 január. –Árbevétel: 2013-ban várhatóan 60 mFt + áfa (inflációval évente növekszik). –Két technikus és két anyagmozgató bére járulékokkal együtt 15 mFt 2013-ban (infláció mértékével növekszik). –A gyártáshoz szükséges terem kihasználatlanul és alternatív felhasználási mód nélkül rendelkezésre áll. –Anyagjellegű ráfordítások 2013-ban várhatóan 20 mFt + áfa (inflációval növekszik). –A gyártósor öt év alatt teljesen elhasználódik, ma egy ilyen használt gépsor 15 mFt + áfa értéken értékesíthető. –A vállalat várhatóan a következő években is nyereséges lesz. A helyi iparűzési adó 2%. Szerződéseikben kivétel nélkül 30 napos fizetési határidők szerepelnek. Az iparági reál tőkeköltség 5%.

Bevételek (Income) 60,064,268,170,891,1 - Költségek és ráfordítások (OPEX) 45,848,350,652,273,5 = Kamat és adók előtti eredmény (EBIT) 14,215,917,418,517,6 + Értékcsökkenés – számvitel szerint (Depr.) (1) - Értékcsökkenés – adó trv. szerint (Depr.) (1) = Társasági adóalap (Tax Base) 14,215,917,418,517,6 *tc = Társasági adó (Tax) 2,73,03,33,53,3 + Kamat és adók előtti eredmény (EBIT) 14,215,917,418,517,6 - Társasági adó (Tax) 2,73,03,33,53,3 = Adózott üzemi eredmény (NOPLAT) 11,512,914,115,014,3 + Értékcsökkenés/maradvány (adó trv. szerint) Beruházás (CAPEX) = Szabad pénzáram (op. FCF) -48,522,924,125,044,3 Kumulált tőkeköltség 1,121,251,371,48 PV -48,520,3619,3018,3229,98 NPV 39,47

Sétahajó projekt - esettanulmány - Érdemes lenne-e megvásárolni egy 30 utas szállítására alkalmas hajót, hogy azt városnéző hajóként üzemeltessük. –A hajó ma 15 mFt + áfa, 5 év múlva 10 mFt + áfát ér (egy 5 évvel idősebb hajó ára ma ennyi). –A Petőfi hídtól a Rómaifürdőig szerveznénk körutakat, hétvégenként áprilistól októberig. –Az üzemeltetési költségek (kvázi-fix költségek): éves szinten a gázolaj 4 mFt + áfa, a kikötőbérleti díj 500 eFt + áfa, az éves karbantartási díj 500 eFt + áfa, marketing 700 eFt + áfa. –Munkabérek adókkal: 3 mFt (5 fő személyzet, kapitánnyal, idegenvezetővel együtt). –Vállalkozásunk egyébként nyereséges. HIA: 2%.

Látogató / körút (db) április15 május20 június26 július28 augusztus29 szeptember20 október15

Bevételek (havi 8 nap, napi 3 út) Beruházások (vételár / piaci maradványérték) Anyagköltség (üzemanyag, karbant., kikötőbérlet, marketing) Bérköltség Költségként viselkedő vállalati adók- 106 Társasági adó előtti pénzáramok Adóalap növelő tételek Adóalap csökkentő tételek Értékcsökkenés reálértéken Társasági adóalap Társasági adó (20%) Szabad pénzáramok társasági adó után NPV826

B AUMOL -T OBIN MODELL Példa: Naponta 2000 Ft-ot fizetünk ki készpénzben saját élelmezésünkre. A folyószámlánkon a napi nyilvántartott összeg után a bankunk napi 0,014% kamatot fizet (~ évi 5%), a bankautomatából a készpénz-felvétel tranzakciós díja összegtől függetlenül 200 Ft. Mekkora összegekben érdemes készpénzt felvennünk, ha minden más költségünket átutalással rendezzük? Csak nappali hallgatóknak!

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 39 B AUMOL -T OBIN MODELL Példa: Egy termékgyártással foglalkozó leányvállalat naponta 10 mFt-ot költ készletei beszerzésére. A vállalatcsoport a szabad pénzeszközeit egy közös számlán (cash pool) gyűjti és fekteti be rövid lejáratú bankpapírokba, amelyek hozama napi 0,01%. A közös számláról történő visszautalás díja 20eFt tranzakciónként. Mekkora összegeket igényeljen a vállalat a cash poolból, ha saját folyószámla egyenlege elfogyott? Csak nappali hallgatóknak!

LOC modell Példa: Egy vállalatnak évi millió Ft készpénz igénye merül fel. A rövid lejáratú befektetések éves hozama 5%. A vállalat 8% kamaton jut kölcsönhöz a hitelkerete terhére. A rövidlejáratú befektetések likvidálásának 50 eFt a tranzakciós díja. Mekkora az értékesítés optimális értéke a LOC modellben? m idő cash lc z Csak nappali hallgatóknak!

Miller-Orr modell Példa: Egy vállalatnál a nettó napi készpénz-állomány szórása Ft. Az értékpapírok adás-vételének tranzakciós díja (c) Ft. A napi kamat (i) mértéke 0,01%. A menedzsment Ft-ban állapította meg a tartalék (l) mértékét. Mekkora a limitek elérésekor a beállítandó készpénz mennyiség (z), és mekkora összegű készpénz-állomány (h) esetén érdemes értékpapír vásárlást kezdeményezni? Csak nappali hallgatóknak! Értékpapír értékesítés Értékpapír vásárlás idő cash

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I Értékpapír értékesítés Értékpapír vásárlás idő cash Miller-Orr modell Csak nappali hallgatóknak!