PEDAGÓGUSOK ÚJMÉDIA-HASZNÁLATA VIII. Nemzetközi MÉDIA Konferencia, 2015. 10.01 Balatonalmádi Paksi Borbála, Schmidt Andrea.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

Egy innováció nyomában
A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009.
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
I. előadás.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Civil szervezetek a munka világában
Szociális szervezetek információs társadalmi pozíciója – kutatási beszámoló – Székely Levente INFONIA Alapítvány
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon A közoktatási intézményekkel való kapcsolatépítés a TÁMOP pályázatban és azon.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Az óvodapedagógusok hazai társadalmi elfogadottsága, az óvodai munka szakmai felügyelete és minőségbiztosítása Villányi Györgyné Jutka tudományos munkatárs.
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Alapfogalmak Alapsokaság, valamilyen véletlen tömegjelenség.
Egytényezős variancia-analízis
Az IKT-metria mérőeszköz
Kvantitatív Módszerek
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Szülői értekezlet Kurucz Imre NRC Piackutató Online közösségek a gyermeknevelés szolgálatában.
Vélemények az Egészségügyi Szociális Munka mesterképzésről
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Többváltozós adatelemzés
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
KIÉGETTSÉG VIZSGÁLAT 2011/12.
I. előadás.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Mire lehet/ne jó az iskola
Kutatásmódszertani dilemmák
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
A számítógépes elemzés alapjai
Internet a családban Székely Levente –
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Mennyire modern a hazai elit?. 2 Mennyire modern a hazai üzleti elit… … információszerzésben? … médiafogyasztási szokásaiban? … életmódjában?
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Gyerekek a hálón – gyerekek a hálóban? VIII. Nemzetközi Médiakonferencia A média hatása a gyerekekre és a fiatalokra szeptember 29 – október 1. Balatonalmádi.
1 Szakképzési Önértékelési Modell I. Helyzetfelmérő szint (SZÖM I.) 4. előadás 1.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
Paksi Borbála –- Demetrovics Zsolt –- Kaló Zsuzsa –- Felvinczi Katalin
HAJLÉKTALAN EMBEREK PSZICHOAKTÍV SZEREHASZNÁLATA
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
A számítógépes elemzés alapjai
Rendszeres szociális támogatás – Hallgatói visszajelzések
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
SZENVEDÉLYBETEGSÉG ÉS PSZICHOPÁTIA
A kutatási program leírása
HAJLÉKTALANSÁG ÉS DROGHASZNÁLAT
I. Előadás bgk. uni-obuda
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

PEDAGÓGUSOK ÚJMÉDIA-HASZNÁLATA VIII. Nemzetközi MÉDIA Konferencia, Balatonalmádi Paksi Borbála, Schmidt Andrea

Az adatfelvétel ideje2014 tavasza Területi lefedettségországos Célpopuláció magyarországi közoktatási intézményekben fő állásban, pedagógus munkakörben alkalmazott pedagógusok MintakeretOSAP 2013 október 1.-i adatai alapján ( fő) Mintaválasztás módja Kétlépcsős, területi elhelyezkedés, fenntartó, és feladat-ellátási hely típusa szerint rétegzett, véletlen mintavétel Nettó minta132 intézmény, 962 pedagógus Elméleti hibahatár95%-os megbízhatósági szinten ±3,2% Adatgyűjtési eljárás Személyes megkeresés, kevert (face to face + önkitöltős) technika Súlyozásrétegkategóriák szerint mátrix-súlyozás A kutatás módszertani jellemzői

Vizsgált kérdések a)A magyarországi pedagógusok infokommunikációs tapasztalatai és vélekedései – A pedagógusok internet-használati gyakorisága – Mire használják az internetet? – Milyen eszközöket használnak? – Mennyire elterjedt az internet és a modern infókommunikációs eszközök használata az oktatásban? – Hogyan vélekednek az internet és a modern infókommunikációs eszközök használatáról, illetve tanórai alkalmazásáról? b)Megpróbáljuk a magyarországi oktatási intézményrendszert a fenti jellemzők mentén szegmentálni.

Az internethasználat elterjedtsége a pedagógusok körében Összehasonlító adatok forrása: Eurostat, 2013 A pedagógus társadalomban is van egy kisszámú populáció (3,4%) akik ritkábban, mint hetente használják az internetet, azaz internethasználat tekintetében nagyon alacsony jártassággal rendelkeznek. Ez főnyi gyakorló pedagógust jelent.

A legalább heti rendszerességgel internetezők aránya a pedagógusok és a lakosság körében Összehasonlító adatok forrása: Eurostat, 2013

Internethasználat területei *a pedagógusok 5 fokozatú skálán adták meg a válaszaikat, ahol az 1-es azt jelentette, hogy az adott célra „egyáltalán nem használja”, az 5-ös pedig azt, hogy „nagyon gyakran”. Az ábrán szereplő érték ezek átlaga. ** a lakossági adatok az mutatják, hogy az adott célra a megkérdezettek hány %-a használja az internetet. + a lakossági adatfelvételben a „játék” és az „egyéb szórakozás” egy tételben szerepeltek. ++ a lakossági adatfelvételben a „közösségi oldalak” és az „ , skype, viber stb” felhasználási célok helyett a „kommunikáció, érintkezés más emberekkel” szerepelt. A lakossági adat forrása: ICT Report, 2012

A magáncélú és munkavégzés során való internet- használat gyakorisága a pedagógusok körében (a kérdésre válaszolók %-ában) A pedagógusok 2,8%-a (populációs szinten fő) semmilyen munkatapasztalattal nem rendelkezik az internethasználat terén, és további 11,3% (populációs szinten ezer fő) nem használja heti rendszeresség- gel munkája során. A munkatapasztalat az esetek többségében nem jelenti az internetnek az oktatás területén való használatát: 62% nem használ az oktatásban internetet.

Az internetezéshez használt eszközök *a pedagógusok 5 fokozatú skálán adták meg a válaszaikat, ahol a 0 azt jelentette, hogy az adott eszközt „egyáltalán nem használja” az 5-ös pedig azt, hogy „jellemzően használja” Az ábrán szereplő érték ezek átlaga. ** a lakossági adatok az mutatják, hogy az adott eszközt a megkérdezettek hány %-a használja internetezéshez. A lakossági adat forrása: NRC, Ariosz, 2014

Internethasználattal kapcsolatos vélekedések - előnyök *a pedagógusok 5 fokozatú skálán adták meg a válaszaikat, ahol az 1-es azt jelentette, hogy „egyáltalán nem ért egyet”, az 5-ös pedig azt, hogy „teljes mértékben egyetért”.

Internethasználattal kapcsolatos vélekedések - veszélyek *a pedagógusok 5 fokozatú skálán adták meg a válaszaikat, ahol az 1-es azt jelentette, hogy „egyáltalán nem ért egyet”, az 5-ös pedig azt, hogy „teljes mértékben egyetért”.

Internet tanórai használatával kapcsolatos vélekedések *a pedagógusok 5 fokozatú skálán adták meg a válaszaikat, ahol az 1-es azt jelentette, hogy „egyáltalán nem ért egyet”, az 5-ös pedig azt, hogy „teljes mértékben egyetért”.

Internet tanórai használatával kapcsolatos vélekedések Összességében az internet tanórai használata tekintetében a válaszolók nagyobb része (60%-a) kedvező véleményt fogalmazott meg, egyharmaduk pedig egyértelműen „nagyon vonzónak” tartja. A pedagógusok másik egynegyede semleges álláspontra helyezkedik, s csak 15%-uk elutasító.

A tablet tanórai használatával kapcsolatos vélekedések

IKT használat apján kialakított klaszterek Amennyiben a pedagógusok infókommunikációs technológiákkal kapcsolatos tapasztalataival és vélekedéseivel kapcsolatos kérdések (53 item) mentén klaszteranalízis segítségével próbálunk a pedagógusokon belül a különböző csoportokat létrehozni, akkor 33 csoportképző itemet tudunk azonosítani. A modellben maradt 33 változó alapján – 8 iterációs fázison keresztül – kirajzolódott két csoport markánsan elkülönül – az internethasználat gyakorisága, – a mobil eszközök (laptop, az okostelefon, illetve a táblagép) használata, – az internethasználat célja (kivétel az egyéb szórakozás, és a vásárlás), – az internet, illetve az internet tanórai felhasználásának várható pozitív hatásaival való egyetértés, – a tabletek oktatási célú felhasználásával kapcsolatos vélemények alapján.

IKT használat apján kialakított klaszterek A pedagógusok 70%-át tudtuk besorolni. súlyozatlansúlyozott besorolt esetek eloszlása % klaszter gyakorlott optimisták ,8% bizonytalanok ,2% besorolt esetek száma összesen % nem besorolt esetek száma299292

A klaszterek individuális és intézményi jellemzői 27 elemű változószetten Bináris regressziós elemzést végeztünk a különböző egyéni, illetve intézményi jellemzők együttes szerepének vizsgálatára. 8 szignifikáns tényezőt találtunk: BS.E.WalddfSig.Exp(B) Érzelmi intelligencia összpontszám -0,0370,0129,35110,0020,964 A kérdezett életkora 0,0560,0217,29010,0071,058 Óvodában dolgozik (0-nem; 1-igen) 1,5700,42413,72810,0004,808 Felső tagozatban dolgozik (0-nem; 1-igen) 0,5200,2424,60210,0321,682 Szakmai kapcsolatok: Főként intézményen kívüli (ref: főként intézményen belüli) -2,3820,8577,72510,0050,092 Baráti kapcsolatok (ref: főként intézményen belüli) 12,79820,002 Baráti kapcsolatok: fele-fele arányban intézménye belüli ill. kívüli -1,1990,35011,70910,0010,302 Főként intézményen kívüli -0,6620,3383,82510,0500,516 Szociális index 0,2530,1194,50110,0341,288 A többi változó kontroll alatt tartása mellet nem jutnak szignifikáns szerephez olyan, a lakossági adatokban szignifikáns mintázódásokat eredményező tényezők (NRC, Ariosz, 2014), mint a lakó- vagy munkahely urbanizációs szintje, vagy a kvalifikáció különböző mutatói (képzettségi szint, tanulmányi átlag, nyelvtudás), vagy az, hogy van-e a kérdezettnek 18 éven aluli gyermeke.

Az IKT használattal kapcsolatos tapasztalatok és vélekedések mentén létrehozott klaszterek becslésére épített modell klasszifikációs táblázata Mért értékek Becsült értékek Klaszterek Helyes besorolás (%) Gyakorlott optimisták Bizonytala nok klaszterek Gyakorlott optimisták ,8 Bizonytalanok ,7 Összes % 73,4 A regressziós becslés során szingifikánsnak mutatkozó individuális és szervezeti jellemzők mentén 73,4%-os találati aránnyal meg tudjuk mondani, hogy az IKT használattal kapcsolatos tapasztalatok és vélekedések alapján ki melyik csoportba tartozik, ami 15%-os javulást jelent ahhoz képest, mintha a módusz alapján történik a becslés. Különösen a „gyakorlott optimisták” besorolása sikeres.

A pedagógusok IKT használattal kapcsolatos tapasztalatait és vélekedéseit kifejező klaszterek intézményre aggregált értékei, valamint az IKT használat szempontjából releváns egyéb intézményi jellemző mentén Klaszter 12 Interaktív/digitális tábla használata a tanárok körében 1,291,79 A tanárok internet használata az órai felkészüléshez 1,992,86 A tanárok internet használata a tanórán 1,442,05 A diákok internet használata a tanuláshoz tanórán 1,291,77 A diákok internet használata az órai felkészüléshez 1,872,37 A diákok internet használata egyéb célból tanórán 2,623,26 Mennyire vonzó az internet általában a pedagógusok számára 3,253,81 A „bizonytalanok” csoportjába tartozók aránya86,220,8 Voltak-e taneszközt érintő fejlesztések0,680,75 A „gyakorlott optimisták” csoportjába tartozók aránya12,764,5 Voltak-e technikai eszközt érintő fejlesztések0,660,79 Besorolt intézmények száma (16 intézmény nem besorolható)46109 %30%70% Az iskolák szegmentálása Az egyik csoportba (1. klaszter) azok az iskolák tartoznak, ahol általában a tanárok és a diákok körében egyaránt kevésbé jellemző az internet használata, kevésbé jellemző az intézményben a taneszközöket, és technikai eszközöket érintő fejlesztések, s jelentősen nagyobb arányban van jelen a „bizonytalanok” csoportja. Ebbe a csoportba tartozik az iskolák 30%-a. A nagyobb csoportban (2. klaszter) a „gyakorlott optimisták” vannak jelen.

Szervezeti érdekeltségek A KUTATÁS LEBONYOLÍTÁSA Viselkedéskutató Társadalom- tudományi és Szolgáltató Kft. TUDOMÁNYOS HÁTTÉR ELTE PPK BCE Viselkedéskutató Központ MTA TK Szociológiai Intézet FINANSZÍROZÁS Telenor Magyarország Zrt. Társadalmi Felelősségvállalási Program

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!