Új irányok a programfejesztésben és a tanulásszervezésben I. Az EKKR, az EFT-KKR, az OKKR és a KKK-k VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM BUDAPEST, 2010. ÁPRILIS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
DSC TÁMOP Munkahelymegőrző támogatás munkaidő csökkentéssel és képzéssel kombinálva 2009.
Advertisements

MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
AZ OEFI TÁMOP / SZÁMÚ ”EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI SZAKMAI HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA” CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJE FELADATAI
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Új helyzet a felsőoktatásban: a bolognai folyamat László Gyula PTE KTK november 15.
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Ajánlások az OKKR bevezetésének szervezeti, jogi és finanszírozási megoldására Temesi József pillérvezető Javaslatok az Országos Képesítési Keretrendszer.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
Az „első lépés” TÁMOP
A felsőoktatási tanácsadás országos módszertani fejlesztése
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
HEFOP P /1.0 A működési folyamatok mintaszerű újraszervezése az integrált vidéki nagyegyetemek minőségközpontú működésének támogatása.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
A felsőoktatási kompetenciamérés bevezetése
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a felsőoktatásban.
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Előadás másolata:

Új irányok a programfejesztésben és a tanulásszervezésben I. Az EKKR, az EFT-KKR, az OKKR és a KKK-k VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM BUDAPEST, ÁPRILIS 29. Temesi József OKT, BCE

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM Európai Képesítési Keretrendszer EKKR: olyan viszonyítási rendszerről van szó, amely az egyes európai országok sokszínű oktatási, képzési rendszereiben a tanulás legváltozatosabb formái révén keletkezett képesítéseket a nemzeti keretrendszerek közbeiktatásával összehasonlíthatóvá teszi. Nemzeti Képesítési Keretrendszer NKKR: nemzeti képesítési keretrendszer célja a nemzeti képesítési alrendszerek integrálása és koordinációja, valamint a képesítések átláthatóságának, elérhetőségének, fejlődésének és minőségének fejlesztése a munkaerő-piac és a civil társadalom igényeinek megfelelően.

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM TudásKépességekAttitűdökAutonómia és felelősség 1. szint 2. szint … 8. szint A tanulási eredmények a kimenet oldaláról ragadják meg az oktatási folyamatot, ezáltal olyan módon visszahatva arra, hogy a tanulási eredményt középpontba állító leírásmód egyben radikális oktatási szemléletváltást is jelent: az oktató-centrikus felfogást minden szinten a tanuló-centrikus felfogás váltja fel.

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM A nemzeti képesítési keretrendszer életbe léptetésének fázisai Feltáró, indító vitafázis: mik a nemzeti képesítési keretrendszer előnyei, hátrányai Koncepcionális fázis: az NKKR fő céljainak kidolgozása és egy munkamenet elfogadása Tervezési fázis: a kialakítás terve és a megvalósításban való megegyezés a fő érintett felekkel Próbafázis: a megvalósítási eszközök tesztje, az operatív bevezetés előkészítése

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM A nemzeti képesítési keretrendszer életbe léptetésének fázisai (2) A megvalósítás fázisa: a rendszer intézményi és kapacitásigényének biztosítása, a képesítések elhelyezése minőségbiztosítási elemekkel kombinálva és figyelemmel az értékelési, diplomakiadási folyamatokra, miközben kiépül a szabályozás és a működtetés rendszere is, többek között megfelelő pénzügyi és számítástechnikai feltételek közepette Értékelési fázis: az előrehaladás és a hatások összegzése, melyet gyakran újabb koncepcionális viták, újratervezés, módosítás követ

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM Nemzetközi kitekintés: ki hol tart? Az indító fázisban tart három ország: Görögország, Lettország és Szlovákia A koncepcióalkotás és tervezés fázisainak együttesét végzi az országok többsége, 15 ország 3 ország jelezte, hogy már a tervezési fázisban tart (Ausztria, Belgium vallon része, Csehország), eközben tesztelést is végez Németország és Olaszország

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM Nemzetközi kitekintés: ki hol tart? (2) A megvalósítás különböző fázisaiban (legtöbbször a korai szakaszban) jár 9 ország. Ezek közül a jelenté-sek szerint a korai szakaszban jár Csehország, Luxemburg, Románia (itt egyszerre folyik a koncepcióalkotás, tervezés és egyes megvalósítási lépések) és Szlovénia, a legelőrébb tartó országok pedig Belgium (flamand tartomány), Dánia, Észtország, Finnország, Málta. Megvalósítottnak tekinti keretrendszerét Írország és az Egyesült Királyság (Anglia, Wales, Észak-Írország – ahol most újabb verziót alkotnak – és Skócia), és ugyancsak a revízió korszakában van Franciaország.

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM Országos Képesítési Keretrendszer az élethosszig tartó tanulás eszköze, a nem-formális és informális tanulási eredmények elismerési lehetőségének kerete, a minőségbiztosítás és az akkreditáció kiindulópontja, az oktatási alágazatok tantervi fejlesztéseinek alapja, a munkaerő-piaci elvárások tükrözője 8 szintből áll, az egyes szinteket tanulási eredmények írják le. A közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttoktatás képesítéseit ebben a keretben helyezzük el.

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM EKKR implementáció – OKKR bevezetés 1. szakasz: átfogó, az EKKR élethosszig tartó tanulási logikáján alapuló, a tanulási eredmények által leírt szintekkel rendelkező nemzeti képesítési keretrendszer (OKKR) kialakítása és elfogadása. Ennek a szakasznak a végén tartunk, decemberéig kell lezárulnia. 2. szakasz: az OKKR szintjeinek az EKKR szintjeivel történő megfeleltetés bemutatása, és ennek egy transzparens folyamatban végbemenő igazolása. Ez a szakasz egy viszonyítási jelentés (referencing report) elkészítését jelenti, amelyet az EU ajánlásai mentén egy Nemzeti Koordinációs Pont koordinál: Magyarország ezt a jelentést 2012 végére, 2013 elejére ígérte.

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM EKKR implementáció – OKKR bevezetés 3. szakasz: olyan szervezeti és szabályozási környezet létrehozása, amelyben az illetékes hatóságok által kiadott minden új képesítés bizonyítványa, oklevél-melléklet vagy Europass-okmány az OKKR szint feltüntetésével világos utalást tartalmaz a megfelelő EKKR szintre. Ez a cél 2013 elejére megvalósulhat, s ezáltal 2013-tól képesítéseket és azok igazoló okmányait kizárólag OKKR szintmegjelöléssel lehet kiadni. A cél az, hogy az államilag elismert képesítések teljes köre és a hivatalos hazai szakmai, hatósági és akkreditációs szervezetek által elfogadott egyéb képesítések zöme besorolható legyen az OKKR szintjeinek egyikébe.

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM EFT–KKR Az Európai Felsőoktatási Térség Képesítési Keretrendszere Kialakulása, célkitűzései a Bologna-folyamathoz köthetők. Előzmények: 2001, Maastricht: Joint Qualitative Initiative (JQI). Átfogó, tanulási eredményeken alapuló tanulmányi program leírások, közös képesítések mintaprogramjai. 2004, Dublini szintleírások: a JQI alapjaira építve felsőoktatási ciklus (szint) leírások , TUNING projekt: szakterületenkénti specifikumok kompetencia- leírásokra alapozva, teljes tanulmányi programok kialakításának általános vezérfonalául.

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM EFT–KKR Az Európai Felsőoktatási Térség Képesítési Keretrendszere 2005: Bergen: a miniszteri találkozó elfogadja az EFT számára kidolgozott keretrendszert. Mindez megelőzi az EKKR kialakításának közötti intenzív munkáját. Mindkét rendszer metajellegű, a nemzeti keretrendszerek „behelyezésére” szolgál. Leírásaik általánosak, a kimenetre koncentrálnak, minőségbiztosítási fogódzókat jelentenek, a konkrét rendszereket „viszonyítani” kell hozzájuk a „legjobb illeszkedés” elve alapján. Legnagyobb szerepük a rendszerek átláthatóságának, összehasonlíthatóságának elősegítésében van.

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM A magyar felsőoktatás az OKKR-ben A szinteken helyezkednek el az egyes képesítések. Megoldandó problémák: Szintleírások (6.-8. szint: EQF vs. Dublin descriptors) A képesítések elhelyezése (alapképzés, mesterképzés, szakirányú továbbképzések, doktori képzés) ?Tudományterületek, tudományágak megjelenítése ?Szakleírások: képzési és kimeneti követelmények

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM A képzési és kimeneti követelmények a jelenlegi akkreditációs gyakorlatban Szaklétesítés: munkaerőpiaci verifikáció nemzetközi keretbe helyezés ismeretkörök Szakindítás: tantárgyak, tantervi háló, számonkérési módszerek személyi feltételek Infrastruktúra OKM KKK-leírások: megjelenik egy „kompetencia-leírás”

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM A képesítések besorolásával egyidejűleg az egyes képesítések leírásainak aktualizálására is sort kell keríteni. Nem kellene ezzel foglalkozni akkor, ha a jelenlegi képesítési leírások már tanulási eredmény alapúak lennének, tükrözve az OKKR szemléletét. A felsőoktatás KKK-elemzései kimutatták, hogy ez távolról sincs így. A céloknak való megfelelés mind a négy szektorban jelentős oktatásmódszertani, tananyagfejlesztési munkát kíván meg. A felsőoktatásban sem azt kell csak tenni, hogy átírjuk a felsőoktatási szakok kimeneti és képesítési követelményeit. Az intézményi oldalon a tantárgyak, a tananyagok tartalmát és a számonkérést a tanulási eredmény alapú képzés kívánalmainak megfelelően át kell igazítani, az akkreditációs oldalon pedig a minősítési követelményeket kell ugyanennek az elvnek megfeleltetni.

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM A megvalósítás útjai Hagyományos intézményi logika: az ismeretanyag meghatározása, annak tantárgyakba, félévekbe rendezése, majd a tantárgyakban lévő kompetenciák összegyűjtése, leírása Új szemlélet: először a szakképesítéshez szükséges tanulási eredmények meghatározása, ezután a tanulási eredményeknek megfelelő ismeretek összegyűjtése és megfelelő arányban tantervbe (tantárgy/modul) rendezése Számonkérés: a tanulási eredményekre kell koncentrálnia

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM Bologna szakok KKK-elemzései 2006: A felsőoktatási és a munkáltatói oldal együttműködése a mesterszintű képzési és kimeneti követelmények kidolgozásában OKM projekt (Derényi András-Falus Iván-Gönczi Éva-Temesi József) Az alapszakok KKK-elemzése 7 tudományterületen: megfogalmaznak-e tanulási eredményeket? 2009: OKKR a felsőoktatásban TÁMOP projekt Alapszakok és mesterszakok kapcsolódása, leírása a tanulási eredmények szemszögéből Mindkét esetben: lesújtó eredmények. Konklúzió: KKK újratervezés és tantervfejlesztési új gyakorlat kellene. Szükséges feltétel: szemléletváltás.

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM Az Országos Képesítési Keretrendszer munkálatai Az OKKR-kidolgozási folyamat eddigi szakaszai és eredményei nagyjából-egészében megfelelnek az európai országok hasonló fejlesztési folyamatainak. A koncepcionális kidolgozás és a tervezés fázisában vagyunk. TÁMOP 4.1.3: célmegfogalmazás 2010–2012: újabb TÁMOP-projektek lépnek be az alágazati megvalósítás támogatására

VI. O RSZÁGOS K REDITFÓRUM TÁMOP OKKR-projekt: 2010 májusáig elvégzendő feladatok A koncepció véglegesítése Szintleírások Szervezeti, szabályozási, jogi aspektusok Konkrét alágazati képesítési szintű leírási javaslatok Kitekintés az informális és nem formális tanulási eredmények elismerésére Alágazati oktatási és kutatási programok előkészítése a tanulási eredmény alapú tantervek, tantárgyi követelmények, értékelés és mérés területein Javaslat a további munkálatok tartalmára és lebonyolítására (kormányhatározat-előkészítés)