Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alaplapok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alaplapok."— Előadás másolata:

1 Alaplapok

2 Az alaplap egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amelyen az egyes elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve néhány előre beépített eszköz helyezkedik el. Ezek az elemek, illetve a kialakított csatlakozók eleve meghatározzák, hogy az alaplap milyen processzort tud be fogadni, milyen frekvencián dolgozik, mekkora a RAM memória, hány és milyen fajtájú bővítőkártyahely található rajta, milyen a felhasználható memória típusa és maximális mérete stb.

3 Az alaplapon olyan csatlakozók is találhatók, amelyek a „külső” kapcsolatokra szolgálnak pl.:
Tápfeszültség Lila PS/2 a billentyűzet, zöld PS/2 az egér számára 2-4 (ritkán több) USB 1.1/2.0/3.0 3 vagy több 3,5 mm-es jack hangszóró kimenet(ek), vonali bemenet (line-in) és mikrofon (mic) bemenet integrált VGA esetén D-SUB, és/vagy DVI integrált hálózati kártya esetén általában 1 db RJ-45 UTP csatlakozó egyre ritkábban: 1 db párhuzamos nyomató port, 1 vagy 2 db soros port

4 Az ATX szabványú számítógép-házak elterjedésével, és gyakorlati egyeduralommá vált.

5 Az alaplapi buszrendszer a processzor és a kártyák közötti kommunikációt szolgálja. A leggyakoribb a PCI buszrendszer. Legújabban kifejlesztett AGP busz a grafikus sebesség további növelését szolgálja.

6 A PCI csatlakozók rövidek (10 cm körül), általában feketék vagy vajszínűek, a bennük látható réz csatlakozók minden más busznál sokkal sűrűbben helyezkednek el. PCI busszal forgalmaznak videokártyát, hálozati kártyát, hangkártyát. Gyakran semmi szükség a PCI nagy teljesítményére egy-egy kártyánál: de ez a szabvány.

7 Alaplap vásárlásakor a legfontosabb információt a processzor és a chipset szolgáltatja. A chipset tulajdonképpen néhány IC (integrált áramkör), ami az alaplap működésében kulcsfontosságú. A nagy elektronikai gyártók készletben kínálják ezen alaplapi vezérlőáramköreiket, melyek a legtöbb esetben az alaplapra vannak építve. A következő lényeges információ, a gyártó. Hiszen a gyári paraméterek teljesülése mellet nagyon fontos a megbízhatóság, a stabilitás, és ezen szempontok teljesülését csak a bevált márkák garantálhatják. Ahány processzor - annyiféle feszültséggel üzemel. Kulcsfontosságú, hogy a megfelelő feszültségszintet állítsuk elő a processzornak. Az alaplap kézikönyvében erről részletes leírást találunk.

8 Nem minden alaplap képes minden processzort lekezelni
Nem minden alaplap képes minden processzort lekezelni. Bizonyos alaplapok csak bizonyos frekvenciájú órajelet képesek maximálisan előállítani, mely nem éri el a processzor lehetőségeit. Ha külön vásárolunk alaplapot és processzort, ennek feltétlenül járjunk utána!

9

10 Vége


Letölteni ppt "Alaplapok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések