Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÉREY JÁNOS: ÁTKELÉS BUDAPESTEN (2014) Arató László 2015.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÉREY JÁNOS: ÁTKELÉS BUDAPESTEN (2014) Arató László 2015."— Előadás másolata:

1 TÉREY JÁNOS: ÁTKELÉS BUDAPESTEN (2014) Arató László 2015

2 A szerzőről Térey János 1970. szeptember 14-én született Debrecenben. Eddig kilenc verseskötete, egy novellás- kötete, két verses regénye és négy drámai vállalkozása (hét drámája) jelent meg. )

3 Az életműről Az Átkelés Budapesten a Termann hagyatéka (1997,2012) után Térey második – de ezúttal versben íródott – novelláskötete. A szerző következetesen kísérletezik – a korszerűtlennek tartott -. verses epika újrateremtésével, ahogyan a drámai költemény és a társalgási dráma műfajának megújításával is. Eddig két verses regényt írt, a Paulust (2001) és a Protokollt (2010). Megjelentek már részletek a harmadikból, A Legkisebb Jégkorszakból is. Korábbi műveiről kicsit részletesebben a 2008-ban Aegon- díjat nyert Asztalizenéhez készült oktatási segédanyagból a diasor nyújthat tájékoztatást: http://www.aegondij.hu/edukacio/oravazlatok/terey-janos-asztalizene-oravazlat

4 Írjatok történetet a képekhez! A) Képeket fogtok látni/kapni. Kik élnek, kik fordulnak meg ezen a helyen, mi történt itt velük? Adjatok a képen látható vagy hozzá kitalált szereplő(k)nek nevet! Mondjatok el róluk egy történetet! B) (Akiknek kép sem kell, csak emlékkép) Írjatok le egy helyszínt lakhelyeteken, iskolátokban, amelyhez történet, városi, családi vagy iskolai legenda kapcsolódik! Hat-nyolc mondatban írjátok le a helyhez kapcsolódó történetet! A képek mind a fortepan.hu archívumból vannak.

5 1. ? Adom á nyoz ó az Angyalf ö ldi Helyt ö rt é neti Gyűjtem é ny

6 2. ?

7 3. ?

8 4. ?

9 5. ?

10 6. ?

11 7. ?

12 8. ?

13 9. ?

14 10. ?

15 11. ?

16 12 ?

17 Cím és borító Négyes csoportokban vegyétek szemügyre a kötet borítóját! Írjátok le pontosan és hozzátok kapcsolatba a címmel! Értelmezzétek önmagában és a kötetre vonatkoztatva az „átkelés” szót!

18 Az Átkelés interaktív térképen https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zSG1Z4TK2bwo.kK-e3D8Y2JOs A kötethez Google-alkalmazás is készült. Linkje a lap alján található! Nyissátok meg! Kattintsatok rá egymás után mind a 14 fejezet címére! Nyissátok ki az összes helyszín ablakát! Olvassátok el a novellákból vett nyúlfarknyi idézeteket, nézzétek meg a képeket! Esetleg döntsetek arról, hogy, melyik szöveg alaposabb megismeréséhez lenne leginkább kedvetek!

19 Kompozíció – a novellák viszonya Ezt a feladatot szakértői csoportokban végezzétek!  A) Nézzétek meg a tartalomjegyzéket és a térképet! Mennyire indokolt az Átkelés Budapesten cím?  Milyen kapcsolat van az egyes novellák között? A narrátor milyen térbeli mozgást végez Budapesten? Teljességre törekszik-e a Budapest-ábrázolás?  B) Kimutatható-e valamiféle időbeli előrehaladás a novellák között a kötetben? Például mikor játszódik az első, mikor az utolsó novella? És a közbülsőkben megfigyelhető-e valamilyen időbeli egymásutániság?  C) Milyen társadalmi rétegeket, foglalkozásokat jelenít meg a kötet? Érzékelhető-e ebben a teljességre törekvés?  D) Mely novellák között van szorosabb kapcsolat, hol térnek vissza szereplők vagy azok rokonai?

20 Képek és szövegek  E) Nézzétek végig a novellák előtt található képeket! Fogalmazzátok meg az utánuk következő szövegekhez való viszonyukat! A kötet legvégén is van egy zárókép. Értelmezzétek azt is! Early Winter (13.)

21 A Átkelés novelláinak szövege próza vagy vers? Érveljetek! Próza, mert…Vers, mert…

22 Novellaelemzés csoportmunkában Dolgozzatok négyes csoportokban! Válasszatok ki a kötetből egy-egy novellát, vagy fogadjátok el a sorsolás, a tanári választás eredményét! A következőkben tíz csoportban fogtok dolgozni. Döntsétek el az órán közösen, hogy öt művel dolgoztok 2- 2 csoportban, vagy a tíz csoporthoz tíz különböző novellát rendeltek. A csoportok a feladatok segítségével csomagolópapírra készítsenek egy-egy gondolattérképet, ami elkészülte után kerüljön a falra. 12 novellához az írott tananyagban találtok feladatsorokat.

23 Poszterek és tárlatlátogatás  Az elkészült poszterekhez – legkésőbb a kötettel foglalkozó negyedik óra elején – álljon oda a csoport egy tagja és az érdeklődő látogatóknak magyarázza el a posztert, értelmezze számukra a novellát. Két-három csoport látogatása után a tárlatvezető váljon nézővé és helyét vegye át a csoport egy másik tagja!  A „tárlatlátogatás” után álljanak össze az eredeti csoportok és cseréljék ki értesüléseiket, beszéljék meg, mit tudtak meg más novellákról! !

24 JÓ MUNKÁT! https://www.facebook.com/tereyjanos Térey János írói facebook-oldala: https://www.facebook.com/tereyjanos


Letölteni ppt "TÉREY JÁNOS: ÁTKELÉS BUDAPESTEN (2014) Arató László 2015."

Hasonló előadás


Google Hirdetések