Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés Zádor Anett Eszter ZAAUAAP.PTE 2014.11.24.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés Zádor Anett Eszter ZAAUAAP.PTE 2014.11.24."— Előadás másolata:

1 Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés Zádor Anett Eszter ZAAUAAP.PTE 2014.11.24.

2 Életciklus-elemzés  Az életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment, LCA) egy folyamat, termék illetve szolgáltatás teljes életútja során vizsgálja a környezetre gyakorolt potenciális hatásokat. Az életút vizsgálata a „bölcsőtől a sírig” elméletre alapul: a termékhez szükséges nyersanyag bányászatától és előkészítésétől a termék gyártásán keresztül a termék használatáig és a használat után keletkező termékhez szükséges hulladék hasznosításáig vagy kezeléséig terjedő szakaszokat vizsgálja. Folyamat, illetve szolgáltatás esetén az anyag- és energiafelhasználásnak, illetve magának a folyamatnak a környezeti hatásait vizsgálja az LCA.

3 Fényforrások életciklus-elemzése  Amikor fényforrások környezeti hatásairól beszélünk, szinte egyedül csak azt vizsgáljuk, mennyire energiatakarékos az adott lámpa. Nem vitatható, hogy ez a legfontosabb jellemző, de ezen kívül még sok olyan hatás, környezeti mutató van, amelyek ismerete fontos ahhoz, hogy árnyaltabb és megalapozottabb véleményt mondhassunk.

4 Fényforrások életciklusa  Az életciklus általában a következő szakaszokra osztható:  Nyersanyagok előállítása  Lámpagyártás  Csomagolás, szállítás  Használat  Életút vége

5 Nyersanyagok előállítása  Az alapanyagok előállítása egyrészt a bányászattal járó környezetterhelést jelent (területhasználat, szálló por, foglalkozási ártalmak stb.), továbbá nem megújuló természeti erőforrások fogyasztását.  Kritikus anyagok: nehézfémek, ritkaföldfémek, alumínium, NYÁK, elektronikai egységek, higany  A higany a legvitatottabb anyag a fényforrásokban  ha az energia előállítása során kibocsátott higanyt is figyelembe vesszük, kiderül, hogy a normál izzó nagyobb emisszióért felelős, mint az azonos fényenergiát szolgáltató (kompakt) fénycső.

6 Nyersanyagok előállítása  Összességében az alapanyagok előállítása nem túl nagy rész a lámpák összes környezetterhelésében, mert ami kritikus lenne, az csak nagyon kis mennyiségben fordul elő, a többi, ha nem is kifejezetten környezetbarát, de problémamentes.

7 Az ábra egy LCA szoftver 2006-os adatbázisa alapján készült. Azt mutatja, hogy 1 kWh villamos energia előállítása mennyi Hg kibocsátással jár. Ahol nagy a megújuló és az atomenergia aránya, ott kisebb az emisszió.

8 Lámpagyártás  Hagyományos lámpa  a gyártási fázisban nincsenek kiugró terhelések, a hagyományos lámpagyártási eljárások általában nagy energiafogyasztással jártak (pl. üveggyártás) és a füstgázokon kívül nem túl nagy emisszióval. Az egy lámpára jutó terhelés így elég kicsi maradt.

9 Lámpagyártás  LED gyártása  A nagy tisztaságú félvezető alapanyagok előállítása rendkívül sok energiát, különleges, gyakran igen veszélyes anyagok alkalmazását igényli. Végül azonban egy pár wattos chip tömege kevesebb, mint 1 g, tehát a fajlagos terhelés ez esetben is nagyon kicsi marad.

10 Csomagolás, szállítás  Ez a fázis szinte észrevehetetlen a többi terhelés mellett. Többnyire egyszer használható papírdobozba csomagolnak, ennek egy része még szelektív gyűjtés során hasznosul is. A lámpák nagy része hosszú szállítás után érkezik a felhasználóhoz. Az egy lámpára jutó terhelés így is egészen kicsi.

11 Használat  Gyakorlatilag csak az energiafogyasztás számít, a lámpatestek, kiegészítők, szerelési elemek terhelését nem szokás a fényforrások életciklusához hozzávenni. A meghajtó, szabályozó elektronikát igen, ezek fogyasztása is számítandó.  Tehát a döntő tényező a fényhasznosítás, a fejlesztések nagy része is ennek javítását célozza.

12 A táblázat mutatja a leggyakoribb lámpatípusok hatásfokát

13 Életút vége  Ezek szerint a normál és halogén izzókon kívül elég szigorú (70-80%-os) visszagyűjtési és újrahasznosítási kvótát írnak elő. Új helyzetet hozott a LED, a 2012-es új direktíva már említi a LED-et is. Az un. retrofit lámpákra és más LED-es lámpatestekre lehetséges a visszagyűjtés és bizonyos újrahasznosítás, magára a chip-re nem.  Legújabb cikkek szerint a LED-ek mérgező anyagokat tartalmaznak. Az Egyesült Államokban szokásos vizsgálat, az un. kilúgozási teszt során a minták elenyésző százalékában nehézfémeket; ólmot, rezet, nikkelt találtak, speciálisan a kis teljesítményű piros és sárga LED-ekben.

14 Életút vége  A hazai begyűjtési és feldolgozási rendszer elsősorban a fénycsöveinek újrahasznosítását végzi. Kinyerhető és újrahasználható az üveg, a különböző fémek, desztillációval elkülöníthető a higany. Megoldható, de bonyolult és költséges a fényporok reciklálása, ezért azokat egyelőre lerakóba viszik. A lakossági kompakt csövek kis hányada kerül vissza, ezeket külföldön dolgozzák fel.

15 Összegzés  Az újrafeldolgozó és veszélyes hulladékkezelő telepek listáját interneten elérhetők. Több vállalat is felajánl ingyenes visszavételi programot az elhasznált lámpák gyűjtésére.  Az újrahasznosítás, újrafeldolgozás megakadályozza, hogy az összes higany a környezetbe kerüljön.  Ezért fontos, hogy a fogyasztókat tájékoztatni kell a fénycsövek ártalmatlanításának módszereiről.

16 Források  http://denkstatt.hu/eletciklus-elemzes http://denkstatt.hu/eletciklus-elemzes  http://www.villanyszaklap.hu/lapszamok/2013/december/2739- fenyforrasok-koernyezetvedelmi-ertekelese-eletciklus-elemzes-segitsegevel-i


Letölteni ppt "Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés Zádor Anett Eszter ZAAUAAP.PTE 2014.11.24."

Hasonló előadás


Google Hirdetések