Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Háttértárak Háttértárak Be és kimeneti eszközök Be és kimeneti eszközök Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Háttértárak Háttértárak Be és kimeneti eszközök Be és kimeneti eszközök Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak."— Előadás másolata:

1 Háttértárak Háttértárak Be és kimeneti eszközök Be és kimeneti eszközök Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak a memóriához hasonlóan adatokat és programokat tárolnak, de: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak a memóriához hasonlóan adatokat és programokat tárolnak, de: sokkal stabilabban (az információtartalmukat a gép kikapcsolása után is megőrzik),sokkal stabilabban (az információtartalmukat a gép kikapcsolása után is megőrzik), sokkal többet (több GByte adat), azonbansokkal többet (több GByte adat), azonban sokkal lassabban hozzáférhetően (az íráshoz és olvasáshoz összehasonlíthatatlanul több idő szükséges, mint a memóriánál).sokkal lassabban hozzáférhetően (az íráshoz és olvasáshoz összehasonlíthatatlanul több idő szükséges, mint a memóriánál).

2 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Papír alapú háttértárak Papír alapú háttértárak Mágneses háttértárak Mágneses háttértárak Optikai háttértárak Optikai háttértárak Flash háttértárak Flash háttértárak

3 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Papír alapú háttértárak Papír alapú háttértárak A papír alapú háttértárak közé sorolhatjuk többek közt a lyukszalagot és a lyukkártyát.A papír alapú háttértárak közé sorolhatjuk többek közt a lyukszalagot és a lyukkártyát. Ezen háttértárolókat ma már nem alkalmazzák, hiszen feldolgozásuk igen lassú,Ezen háttértárolókat ma már nem alkalmazzák, hiszen feldolgozásuk igen lassú, könnyen sérülhet az adathordozó,könnyen sérülhet az adathordozó, nagy tömegű és mennyiségű alapanyagot igényelnek,nagy tömegű és mennyiségű alapanyagot igényelnek, kezelésük igen körülményes.kezelésük igen körülményes. Előnyük viszont, hogy olyan környezetben is alkalmazhatóak, ahol a mágneses adathordozók nem.Előnyük viszont, hogy olyan környezetben is alkalmazhatóak, ahol a mágneses adathordozók nem.

4 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneses háttértárak Mágneses háttértárak Mágnesszalagos háttértárMágnesszalagos háttértár Mágneslemezes háttértárMágneslemezes háttértár

5 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágnesszalagos háttértár (Streamer) Mágnesszalagos háttértár (Streamer) Mágnesszalagos egység, amely az adatok biztonsági mentésére szolgál. Archiválásra.Mágnesszalagos egység, amely az adatok biztonsági mentésére szolgál. Archiválásra. Az adatok elérése sorosan (szekvenciálisan) történik, ami azt jelenti, hogy az adatokat csak a szalag elejéről vagy végéről kezdve tudjuk kiolvasni.Az adatok elérése sorosan (szekvenciálisan) történik, ami azt jelenti, hogy az adatokat csak a szalag elejéről vagy végéről kezdve tudjuk kiolvasni. Többszáz Gbyte tárolókapacitásúak is lehetnek.Többszáz Gbyte tárolókapacitásúak is lehetnek. A kazetták ára alacsony, így nagy mennyiségű adat olcsó tárolására alkalmasak.A kazetták ára alacsony, így nagy mennyiségű adat olcsó tárolására alkalmasak.

6 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár működése: az információt egy mágnesezhető réteggel ellátott kör alakú lemezen tároljuk. (Mágneses réteg, vasszemcsék, elektromos impulzusok, rendeződés) működése: az információt egy mágnesezhető réteggel ellátott kör alakú lemezen tároljuk. (Mágneses réteg, vasszemcsék, elektromos impulzusok, rendeződés)

7 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Egy bit tárolása: Egy bit tárolása: 0: É-D É-D vagy D-É D-É 1: É-D D-É vagy D-É É-D

8 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Hajlékonylemezes háttértár (FDD Floppy Disc Drive): Hajlékonylemezes háttértár (FDD Floppy Disc Drive): A meghajtó és a lemez különálló egységet alkotnak.A meghajtó és a lemez különálló egységet alkotnak. Kis mennyiségű adat (1-2 MB) tárolásának és szállításának viszonylag biztonságos és egyszerű eszköze.Kis mennyiségű adat (1-2 MB) tárolásának és szállításának viszonylag biztonságos és egyszerű eszköze.

9 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Hajlékonylemezes háttértár Hajlékonylemezes háttértár Koncentrikus körökre van felosztva (sávok)Koncentrikus körökre van felosztva (sávok) A sávok szektorokra vannak osztva („tortaszeletek”). Egy szektor 512byte.A sávok szektorokra vannak osztva („tortaszeletek”). Egy szektor 512byte.

10 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Az első merevlemezegységet az IBM fejlesztette ki 1957-ben, 50 lemezt tartalmazott, és mérete egy nagyobbfajta szekrényével vetekedett. Ez a monstrum 5 Mbyte adatot tudott tárolni.Az első merevlemezegységet az IBM fejlesztette ki 1957-ben, 50 lemezt tartalmazott, és mérete egy nagyobbfajta szekrényével vetekedett. Ez a monstrum 5 Mbyte adatot tudott tárolni. Az első fejlettebb, úgynevezett „float on air” technológiájú merevlemezt szintén az IBM-nél fejlesztették ki 1973-ban. A winchester nevet ez az egység kapta, a „keleti blokkban” használták ez után is ezt az elnevezést.Az első fejlettebb, úgynevezett „float on air” technológiájú merevlemezt szintén az IBM-nél fejlesztették ki 1973-ban. A winchester nevet ez az egység kapta, a „keleti blokkban” használták ez után is ezt az elnevezést.

11 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Több lemezből állTöbb lemezből áll Lemezenként két fejjel.Lemezenként két fejjel. A fejek légpárnán úsznakA fejek légpárnán úsznak Egymás alatti sávok: cilinderEgymás alatti sávok: cilinder

12 Háttértárak Háttértárak csoportosítása Mágneslemezes háttértár Mágneslemezes háttértár Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Merevlemezes háttértár vagy winchester (HDD Hard Disc Drive) Csatolási lehetőségek:Csatolási lehetőségek: ATA (PATA) ATA (PATA) SATA SATA (USB) (USB) Kapacitás:Kapacitás: asztali PC-ben: néhány TB (terabyte) asztali PC-ben: néhány TB (terabyte) notebookokban: akár több száz GB (gigabite) notebookokban: akár több száz GB (gigabite) Formázás (formatálás): A sávok, szektorok kialakításaFormázás (formatálás): A sávok, szektorok kialakítása Partícionálás: Egymástól logikailag és fizikailag elkülönülő területek (partíciók) kialakításaPartícionálás: Egymástól logikailag és fizikailag elkülönülő területek (partíciók) kialakítása


Letölteni ppt "Háttértárak Háttértárak Be és kimeneti eszközök Be és kimeneti eszközök Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések