Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyar szőlő- és borágazat helyzete. A magyar szőlőtermesztés sajátosságai hagyományosan fehérbortermelés termőterület: 100 ezer ha (130 ezer ha regisztrált)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyar szőlő- és borágazat helyzete. A magyar szőlőtermesztés sajátosságai hagyományosan fehérbortermelés termőterület: 100 ezer ha (130 ezer ha regisztrált)"— Előadás másolata:

1 A magyar szőlő- és borágazat helyzete

2 A magyar szőlőtermesztés sajátosságai hagyományosan fehérbortermelés termőterület: 100 ezer ha (130 ezer ha regisztrált) BTÉ részesedés: 2,6% átlagtermés: 6,5-7,0 t/ha –EU átlag 10 t/ha bortermés: 4- 4,5 millió hektoliter évente, – kb. 1 millió hl hamis bor

3 A magyar bor piaci lehetőségei hazai fogyasztás: 25-30 l/fő/év borexport: –évente mintegy 1-1,5 millió hl –agrárexport 3%-a borexport összetétele –20% pezsgő, 40% hordós bor, 40% palackos bor a borok kollektív marketingje –más országok példája (Pl. beaujolais- Franciaország)

4 A bortermelés háttere A borhamisítás A hegyközségi törvény

5 fogalma célja funkciói létrehozásának követelményei a hegyrend és tartalma

6 A bortermelés háttere A borhamisítás A hegyközségi törvény A bortörvény A jövedéki törvény

7 EU-s támogatások a borágazatban közvetlen kifizetések útján nem támogatás a szőlőterületek szerkezetátalakítására (fajtamegújításra) lepárlásra, mustsűrítésre és kivágásra, borexportra M.o.: 240 millió forint közösségi borpiaci marketingre.

8 Tennivalók Mintegy 40 jogszabály megváltoztatása, harmonizációja szükséges –a szőlő- és borgazdálkodásról –a szőlő- és gyümölcsültetvények összeírásáról – a hegyközségekről szóló törvény módosítása –uniós feltételeknek megfelelő nyilvántartási rendszer kialakítása


Letölteni ppt "A magyar szőlő- és borágazat helyzete. A magyar szőlőtermesztés sajátosságai hagyományosan fehérbortermelés termőterület: 100 ezer ha (130 ezer ha regisztrált)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések