Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BURGONYA-BETAKARÍTÁS GÉPEI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BURGONYA-BETAKARÍTÁS GÉPEI"— Előadás másolata:

1 BURGONYA-BETAKARÍTÁS GÉPEI
Betakarítás jellemzői Szerkezeti egységek Vissza a főmenübe Betakarítás módjai Felszedő-kocsirarakó Burgonyakiszedő gépek Burgonyakombájn Tárházak gépei

2 Betakarítás jellemzői
MENÜ Betakarítás jellemzői Burgonya jellemzői A burgonyát elsősorban étkezési célra termesztik, Sortávolsága 75 cm, Termésátlaga t/ha. Bakhátas műveléssel termesztik, Betakarítás előtt szártalanítani kell.

3 Betakarítás jellemzői Burgonyakiszedő gépek
MENÜ Burgonyabetakarítás gépei Betakarítás jellemzői Burgonyakiszedő gépek M Ú L T

4 Betakarítás munkaműveletei
MENÜ Betakarítás jellemzői Betakarítás munkaműveletei szár eltávolítása, bakhát kiemelése, föld elválasztása, szár elválasztása, kocsira rakás.

5 Burgonyaszár eltávolítása
MENÜ Betakarítás jellemzői Burgonyaszár eltávolítása Egyes fajták szármagassága 0,8-1,2 m lehet és tömege elérheti a t/ha. A száreltávolítás módjai: Mechanikai úton (szárzúzóval) Vegyszeres eljárással Vegyszeres + mechanikus Lángszóróval

6 Betakarítás jellemzői
MENÜ Betakarítás jellemzői Lengőkéses szárzúzó 2 3 1 1. mélységállító 2. védőburkolat 3. mukahenger 4. hosszú kés 5. rövid kés 4 5

7 Burgonya betakarítás módjai
MENÜ Betakarítás módjai Burgonya betakarítás módjai 1. Egymenetben Felszedő-rakodó gépek (félkombájn) A kiszedett és a földtől, szártól megtisztított burgonyát a mellette haladó pótkocsira rakja. Földszennyeződés ~ 30 %. Burgonyakombájn A gép által végzett műveletek a következők: kiszedés, a föld és a szárelválasztás, kő- és rögelválasztás, -kézi válogatás és kocsira rakás. Földszennyeződés ~10 %.

8 Burgonya betakarítás módjai
MENÜ Betakarítás módjai Burgonya betakarítás módjai 2. Kétmenetben Első menet Kiszedés borgonya-kiszedő géppel. Forgóvillás kiszedő Felhordórostélyos kiszedő Rázórostélyos kiszedő Második menet Felszedés válogatás kézzel.

9 Forgóvillás burgonyakiszedő
MENÜ Burgonyakiszedő gépek Forgóvillás burgonyakiszedő 2 Ásóvas Villáskerék Villák Támasztókerék 4 3 1

10 Rázórostélyos burgonyakiszedő
MENÜ Burgonyakiszedő gépek Rázórostélyos burgonyakiszedő Rostélykeret Ásóvas Rázórostély

11 Felhordórostélyos burgonya-kiszedő
MENÜ Burgonyakiszedő gépek Felhordórostélyos burgonya-kiszedő támasztókerék ásóvas pálcás felhordórostély

12 Betakarító gépeken alkalmazott szerkezeti egységek
MENÜ Szerkezeti egységek Betakarító gépeken alkalmazott szerkezeti egységek

13 Burgonyakiásó szerkezetek
MENÜ Szerkezeti egységek Burgonyakiásó szerkezetek Késes kiszedők Forgótárcsás kiszedők

14 MENÜ Szerkezeti egységek Késes kiszedők Osztott Osztatlan

15 Profilgörgős mélységszabályozás Pálcás felhordórostély
MENÜ Szerkezeti egységek Profilgörgős mélységszabályozás Pálcás felhordórostély Ásóvas Profilgörgő

16 Profilgörgős mélységszabályozás
MENÜ Szerkezeti egységek Profilgörgős mélységszabályozás

17 Burgonyakiásó szerkezetek
MENÜ Szerkezeti egységek Burgonyakiásó szerkezetek Típusai: Késes kiszedő: osztott vagy osztatlan kivitelű. Forgótárcsás kiszedő: soronként 1-1 db hidromotorról hajtott tárcsák emelik ki a bakhátat. Mélységszabályozásuk támasztókerékkel vagy profilgörgőkkel történik. soronként 1-1 db hidromotorról hajtott tárcsák emelik ki a bakhátat.

18 Burgonya-betakarító gépek tisztítószerkezetei
MENÜ Szerkezeti egységek Burgonya-betakarító gépek tisztítószerkezetei Földelválasztók Szárelválasztók Kő és rögelválasztók

19 Földelválasztók Pálcás felhordó fogazott gumiheveder pálcák
MENÜ Szerkezeti egységek Földelválasztók fogazott gumiheveder pálcák Pálcás felhordó

20 Pálcás felhordórostélyok munkája
MENÜ Szerkezeti egységek Pálcás felhordórostélyok munkája

21 MENÜ Szerkezeti egységek Földelválasztók Földszennyeződés eltávolítására leggyakrabban pálcás rostélyt alkalmaznak, amely egyúttal a felhordó szerepét is betölti. Vonóeleme fogazott gumiheveder vagy lánc, a pálcák távolságát a burgonya méretei határozzák meg, szokásos értékei mm. A pálcás rostély rostáló hatását a felső ágba épített rázókerékkel lehet fokozni.

22 1. Durva szárelválasztók
MENÜ Szerkezeti egységek Szárelválasztók 1. Durva szárelválasztók a nagyobb szárrészek leválasztására szolgálnak. Keresztléces szárleválasztó

23 Durva szárelválasztók
MENÜ Szerkezeti egységek Durva szárelválasztók Láncos szárleválasztók Ujjas szárleválasztó

24 2. Finom szárelválasztók
MENÜ Szerkezeti egységek 2. Finom szárelválasztók Kisebb szárrészek és egyéb apró szennyeződések kiválasztására alkalmas a ferde gumitüskés szalag, amely a gördülékenység elvén működik. A burgonya a szalagról legördül, a szennyeződés a szalag végén távozik.

25 MENÜ Szerkezeti egységek Kő és rögleválasztók Gumitüskés szalag A kövek és rögök kiválasztására is alkalmas a hossz- vagy keresztirányú gumitüskés szalagok. A kiválasztás mértéke dőlésszögével szabályozható.

26 MENÜ Szerkezeti egységek Kő és rögleválasztók Rögtörő gumihenger A fúvott gumihengerek között áthaladva a rögök összetörnek, a burgonyán maradó szárak letörnek. A gumihengerek nyomása kPa (0,1-0,5 bar).

27 Automatikus kő és rögleválasztók
MENÜ Szerkezeti egységek Automatikus kő és rögleválasztók 1. Pneumatikus kilökővel működő leválasztó A szalagról az anyagáram folyamatosan áramlik a röntgensugár-nyalábba. A sűrűbb anyagok kevesebb röntgensugarat engednek át. Itt az érzékelő csak a burgonyán átbocsátott sugarat érzékeli, a kő és a rög leárnyékolja az érzékelőt. A berendezést úgy kalibrálták, hogy az a sugárnyaláb megszakadásakor jelet adjon, ami a pneumatikus egységen át működésbe hozza a kilökőszerkezetet.

28 2. Profilgörgős rögleválasztó
MENÜ Szerkezeti egységek 2. Profilgörgős rögleválasztó A felső profilhengeres osztályozón végighalad a nagyméretű burgonya, az áthulló apró gumó és a rög keverékéből a burgonyát az acéltüskés kerék felszúrja és magával viszi. A tüskéről lesodró távolítja el a felszúrt burgonyát. Az apró gumó takarmányozásra vagy ipari célra használható.

29 Pálcás rendszerű kő-, és rögleválasztó
MENÜ Szerkezeti egységek Pálcás rendszerű kő-, és rögleválasztó Kő érzékelésekor egy vagy két pálca lebillen, így a kő a jobb oldali, a burgonya a bal oldali szalagrészre kerül.

30 Felszedő-kocsirarakó gép
MENÜ Felszedő-kocsirarakó Felszedő-kocsirarakó gép 1 9 7 6 8 5 4 3 2 5. 2. pálcás felhordórostély 6. Durva szárelválasztó 7. Gumitüskés szalag 8. Keresztirányú kihordószalag 9. Kocsirarakó elevátor Támasztó kerék Forgótárcsás kiszedő 1. pálcás felhordórostély Rögtörő gumihengerek

31 Felszedő-kocsirarakó gép
MENÜ Felszedő-kocsirarakó Felszedő-kocsirarakó gép 6 5 4 3 2 9 1 7 8 5. 2. pálcás felhordórostély 6. Durva szárelválasztó 7. Gumitüskés szalag 8. Keresztirányú kihordószalag 9. Kocsirarrakó elevátor Profilgörgő Késes kiszedőszerkezet 1. pálcás felhordórostély Rögtörő gumihengerek

32 Felszedő-kocsirarakó gép
MENÜ Felszedő-kocsirarakó Felszedő-kocsirarakó gép

33 Felszedő-kocsirarakó gép
MENÜ Felszedő-kocsirarakó Felszedő-kocsirarakó gép

34 Burgonyakombájn 4 12 11 10 9 1 2 3 5 6 7 8 Profilgörgő Tárcsás kiszedő
MENÜ Burgonyakombájn Burgonyakombájn 4 12 11 10 9 1 2 3 5 6 7 8 Profilgörgő Tárcsás kiszedő Első pálcás felhordórostély Rögtörő gumihengerek 5. Második pálcás felhordórostély 6. Keresztirányú kihordószalag 7. Gumitüskés szalag 8. Durva szárelválasztó 9. Emelőkerék 10. Osztályozó szalag 11.Válogató szalag 12. Kocsirarakó elevátor

35 Burgonyakombájn 12 11 10 9 1 2 3 4 5 6 8 7 Profilgörgő Tárcsás kiszedő
MENÜ Burgonyakombájn Burgonyakombájn 12 11 10 9 1 2 3 4 5 6 8 7 Profilgörgő Tárcsás kiszedő 1. pálcás felhordórostély Rögtörő gumihengerek pálcás felhordórostély 6. Rázócsillag 7. Gumitüskés szalag 8. Durva szárelválasztó 9. Emelőkerék 10. Osztályozó szalag 11. Válogató szalag 12. Kocsirarakó elevátor

36 Burgonyakombájn elrendezési vázlata
MENÜ Burgonyakombájn Burgonyakombájn elrendezési vázlata

37 MENÜ Burgonyakombájn Burgonyakombájn

38 Burgonyakombájn szerkezeti felépítése
MENÜ Burgonyakombájn Burgonyakombájn szerkezeti felépítése és működése Általában vontatott kétsoros kivitelben készül. Kiszedőszerkezete merev késes vagy forgótárcsás. Első pálcás láncrostély: Miközben továbbítja a burgonyát a föld %-át elválasztja. Rögtörő gumihengerek között áthaladva a rögök összetörnek a szár egy része leszakad. Második pálcás láncrostélyon folytatódik a tisztítás a föld elválasztása. A tisztítás intenzitása a rostélyok alatt elhelyezett excentrikus rázószerkezettel szabályozható.

39 A léceken fennakadt szárakat a gép hátsó részén a talajra szórja.
MENÜ Burgonyakombájn A durva szárelválasztó keresztléces kialakítású, amelynek lécei között a burgonya áthullik és a finom szárelválasztóra kerül. A léceken fennakadt szárakat a gép hátsó részén a talajra szórja. A finom szárelválasztó egy ferde gumitüskés szalag, amelyről a burgonyák legördülnek és a kisebb szárrészeket kihordja hátra. A tisztítás mértéke a gumitüskés szalag dőlésével Az emelőkerék táskás vagy rácsozott kialakítású lehet, amely a burgonyát az osztályozószalagra továbbítja. Osztályozószalag egy ferde gumitüskés szalag. Az étkezési és vetőburgonya legördül a válogatószalagra, az apró burgonya és a rög-kő keveréke a kőválasztó berendezésre kerül.

40 A válogatószalagok mellet álló kezelőszemélyzet kézi válogatást végez.
MENÜ Burgonyakombájn Kőelválasztó berendezés: finom gumitüskés szalag + két darab sörtekefe. A kövek belesüppednek a szalagba és a szalag végén távoznak, a szalag tetején maradó burgonyákat a sörtekefék a válogatószalagra sodorják. Vízszintes válogatószalagokról a burgonya a kocsirarakó elevátorba kerül. A válogatószalagok mellet álló kezelőszemélyzet kézi válogatást végez. Kocsirarakó elevátor a pótkocsira továbbítja a burgonyát.

41 MENÜ Burgonyakombájn Burgonyakombájn

42 Burgonya osztályozás eszközei
MENÜ Tárházak gépei Burgonya osztályozás eszközei Síkrosta Hengerrosta 1. Étkezési burgonya Vető burgonya Apró burgonya

43 Burgonya osztályozása
MENÜ Tárházak gépei Burgonya osztályozása Szalagrosta Étkezési burgonya 60 mm fölött Ipari burgonya 30 mm alatt Vető burgonya 30-60 mm

44 Profilgörgős osztályozó
MENÜ Tárházak gépei Profilgörgős osztályozó 1 Fogadógarat Ferde felhordó Sima hengerek Profilgörgők I. Szállítószalag (étkezési burgonya) 6. II. szállítószalag (vető burgonya) 7. III. szállítószalag (ipari burgonya) 8. Járószerkezet 2 4 3 5 8 7 6

45 Profilgörgős osztályozó
MENÜ Tárházak gépei Profilgörgős osztályozó Fogadógarat Ferde felhordó Sima hengerek Profilgörgők I. Szállítószalag (étkezési burgonya) 6. II. szállítószalag (vető burgonya) 7. III. szállítószalag (apró burgonya) 8. Járószerkezet 1 2 3 4 5 8 7 6

46 MENÜ Tárházak gépei Tárházak gépei betárológép kitárológép


Letölteni ppt "BURGONYA-BETAKARÍTÁS GÉPEI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések