Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tej és tejtermékek közös piaci szervezete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tej és tejtermékek közös piaci szervezete"— Előadás másolata:

1 A tej és tejtermékek közös piaci szervezete
Belső piacszabályozási eszközök: árrendszer intervenciós rendszer magántárolási támogatás belpiaci támogatás termelői tejkvóta és illetékrendszer közvetlen termelői támogatások EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem szabályozása: import engedélyezés export visszatérítés

2 Az EU-15 tejágazatának főbb jellemzői
18 %-át adja a mezőgazdaság bruttó termelési értékének. 19 millió szarvasmarha. millió tonnás tejtermelés. 6200 kg/év/tehén fajlagos hozam. 300 kg átlagos fejenkénti éves tej- és tejtermék fogyasztás. Egységes piaci szabályozás. Fő termelők: Franciaország, Németország, Hollandia, Egyesült Királyság.

3 A tejárak alakulása az EU-ban

4 A kvótarendszer

5 A kvótarendszer

6 A kvótarendszer

7 A kvótarendszer

8 A kvótarendszer

9 A kvótarendszer

10 A kvótarendszer

11

12 Az árrendszer céljai piaci árstabilitás biztosítása
szezonális ingadozások mérséklése termelők megfelelő szintű jövedelmének a biztosítása

13 A tej irányára az az ár, amelyet a termelői tej értékesítésekor az Unió piacán és a külpiacokon el kívánnak érni. A tejév július 1-én kezdődik és a következő év június 30-ig tart. A közösségi irányárat a 3,7% zsírtartalmú, feldolgozóhoz beszállított árra határozták meg. Az irányár június 30-ig 30,98 €/100 kg utána fokozatosan csökken (2008. júniusban 25,72€)

14 Az intervenciós rendszer
Célja a tej és tejtermék piaci árának stabilizálása, a szezonális áringadozások mérséklése. Vajra és sovány tejporra vonatkozik. A felvásárlási ár nem lehet alacsonyabb az intervenciós ár 90%-ánál. A felvásárlásokat az intervenciós ügynökségek pályázati kiírás alapján végzik.

15 A vaj intervenciós felvásárlása
Hetente megállapítják a piaci árakat, és tájékoztatják a Bizottságot. Ha kialakultak a felvásárlás feltételei, az intervenciós ügynökségek kiírják a pályázatokat. Csak előírásoknak megfelelő vajat vásárolnak fel: pasztőrözött tejből, termelési engedéllyel rendelkező üzem, tejzsír tartalom min. 82%, víztartalom max. 16%, meghatározott időszakban gyártott, mennyiség és csomagolás tekintetében megfelel a kiírási feltételeknek.

16 A vaj intervenció felvásárlása
A pályázat tartalmi elemei: ajánlattevő nem és címe igazolás, hogy az árut a pályázati kiírást megelőző 23 napban gyártották minimálisan 10 t felajánlott mennyiség, amit 25 kg-os tömbökbe csomagoltak. a javasolt ár/100 kg a vaj tárolási helye a felajánlás időpontjában 5€/100 kg biztosíték

17 A vaj intervenciós felvásárlása
A pályázatot adott hónap második és negyedik keddjén déli 12 óráig lehet benyújtani. A nyertes ajánlattevő az ajánlattételi határidőtől számított 21 napon belül a vajat a kijelölt raktárhoz szállítja. Az intervenciós hivatal az átvételt követő napon belül kifizeti az ajánlattételben jelzett árat.

18 A vaj intervenciós felvásárlása
Az első 30 nap próbatárolás A próbatárolási időszak végén minőségellenőrzés, ha az áru ekkor nem felel meg a követelményeknek, az ajánlattevő köteles visszavenni és a tárolási költségeket kifizetni. A vajat az intervenciós áron adják el, öt tonnánál nagyobb mennyiségekben. A vevő 10€/100 kg biztosítékot fizet.

19 A magánraktározási támogatás
Sovány tejporra A szerződés az tejport tároló ország intervenciós ügynöksége és a magánraktározást végző természetes vagy jogi személy között jön létre. A szerződéskötési kérelmet a betárolást követő 30 napon belül bel kell nyújtani.

20 A CAP új reformja (Single Farm Payment) és várható hatása az EU tejágazatára
A módosított kvóta-rendszer 2014/15-ig fennmarad. Aszimmetrikus árcsökkentés (a vaj intervenciós árát 4 év alatt összesen 25%-kal, a sovány tejpor árát 3 év alatt 15%kal csökkentik. A tejtermeléssel összefüggő kifizetéseket 2008-tól kötelezően kell alkalmazni, de lehetséges a korábbi alkalmazás is. A vaj intervenciós mennyiségét is csökkentik, 4 év alatt tonnáról tonnára. A tej irányárát megszüntetik. A kompenzáció rögzített: 11,81 euró/t 2004-ben, 23,65 euró/t 2005-ben tól 35,5 euró/t. Görögország kvótája megnő tonnával.

21 A CAP új reformja (Single Farm Payment) és várható hatása az EU tejágazatára (egy lehetséges szkenárió) A tejárak csökkenése, mely a termelői árat a termelés átlagos önköltsége alá csökkentené 2010-re, ami a támogatások hiányában számottevően csökkentené a termelés volumenét. A kisebb, kevésbé hatékony gazdaságok kénytelenek lesznek felhagyni a termeléssel, kvótájukat a nagyobb gazdaságok szerzik meg. Ugyanazt a tejmennyiséget kevesebb gazdaság termeli meg. A kvótát megszerző gazdaságok az állománylétszám növelésével növelik termelésüket – a 150 tehénnél többet tartó gazdaságok a kibocsátást szándékozik növelni. A növekvő termelékenység eredményeként az EU termelési szintje nem változik, a belső fogyasztást mintegy 15%-kal továbbra is meghaladja majd. A világpiacon nem csökken az EU feleslegek okozta feszültség.


Letölteni ppt "A tej és tejtermékek közös piaci szervezete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések