Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

9. KOMPOZÍCIÓ Összeállította: Nikli Károly 2013. A kompozíció Minden látványelem egyben kompozíciós elem is a képen. Minden látványelem egyben kompozíciós.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "9. KOMPOZÍCIÓ Összeállította: Nikli Károly 2013. A kompozíció Minden látványelem egyben kompozíciós elem is a képen. Minden látványelem egyben kompozíciós."— Előadás másolata:

1 9. KOMPOZÍCIÓ Összeállította: Nikli Károly 2013

2 A kompozíció Minden látványelem egyben kompozíciós elem is a képen. Minden látványelem egyben kompozíciós elem is a képen. Ez az jelenti, hogy a tárgyak nemcsak konkrét tárgyi jelentéssel rendelkeznek, hanem egy olyan vizuális jellegzetességgel is, amely meghatározza a helyüket és kapcsolataikat a kompozícióban. Ez az jelenti, hogy a tárgyak nemcsak konkrét tárgyi jelentéssel rendelkeznek, hanem egy olyan vizuális jellegzetességgel is, amely meghatározza a helyüket és kapcsolataikat a kompozícióban.

3 A kompozíció fő elemei Síkok Síkok Vonalak Vonalak Tömegek Tömegek Színfoltok Színfoltok Fényfoltok Fényfoltok Árnyékfoltok. Árnyékfoltok.

4 A kompozíció feladata A kompozíció legfontosabb feladata azon kívül, hogy a szemnek kellemes látványt nyújtson, az, hogy a látvány elemei között felállítson egy fontossági sorrendet. A kompozíció legfontosabb feladata azon kívül, hogy a szemnek kellemes látványt nyújtson, az, hogy a látvány elemei között felállítson egy fontossági sorrendet. Nem véletlen, hogy a legfontosabb látványelem szinte mindig középen helyezkedik el. Nem véletlen, hogy a legfontosabb látványelem szinte mindig középen helyezkedik el. Ugyanakkor a kép többi részlete között is lehetséges fontossági sorrend, amelyet a képalkotók az elrendezéssel emelnek ki. Ugyanakkor a kép többi részlete között is lehetséges fontossági sorrend, amelyet a képalkotók az elrendezéssel emelnek ki.

5 Kompozíciós eszközök Képtér felosztása Képtér felosztása Képmélység Képmélység Alakok száma, elrendezése Alakok száma, elrendezése Szimmetria, egyensúly Szimmetria, egyensúly Dinamika Dinamika Szemszög Szemszög

6 vége


Letölteni ppt "9. KOMPOZÍCIÓ Összeállította: Nikli Károly 2013. A kompozíció Minden látványelem egyben kompozíciós elem is a képen. Minden látványelem egyben kompozíciós."

Hasonló előadás


Google Hirdetések