Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tervezési munka előkészítése és folyamata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tervezési munka előkészítése és folyamata"— Előadás másolata:

1 A tervezési munka előkészítése és folyamata
Előadás és gyakorlati kérdéseket tisztázó konzultáció Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat 2014. Török János ( ) 06/

2 Megbízó, beruházó (beruházási, létesítési, felújítási, stb. döntés meghozatala) Megbízó szerepköre a beruházási folyamatban Beruházó szerepköre a beruházási folyamatban Beruházó szerepét esetenként elláthatja a projekt menedzser, vagy annak munkaszervezete

3 Források biztosítása Forrástérkép és finanszírozási terv készítés
A beruházás végrehajtásához szükséges fedezet biztosítása a Megbízó feladata. A források kezelése jellemzően a beruházó, vagy fedezetkezelő hatáskörébe van utalva. Forrástérkép fogalma. Finanszírozási terv fogalma.

4 Szereplők kiválasztása I. szakasz
Azon szereplők kiválasztása, akik már a létesítés előkészítésében is részt vesznek (tervező, műszaki ellenőr, projekt menedzser) A kiválasztás módja: egyszerű megbízás, versenytárgyalás, közbeszerzési eljárás. SZERZŐDÉKÖTÉS (a nyertes ajánlattevővel, vagy a következő legkedvezőbb ajánlatot tevővel).

5 Feladat meghatározás Fejlesztési koncepció alapján a feladat meghatározása (fejlesztési terv, tulajdonosi, vezetői döntés szerint). A projekt menedzsment kijelölése (projekt menedzser, műszaki ellenőr, tervező (előző oldalon már tárgyalt módon). Tervezési feladat megfogalmazása a beruházási döntés és rendelkezésre álló információk alapján. Adatszolgáltatás előkészítése.

6 Tervindító tárgyalás megtartása
A tervezővel ismertetik a feladatot, megkapja a megbízást, a szükséges adatszolgáltatást és minden információt, ami a feladat elvégzésével összefüggésben a Megbízó rendelkezésére áll. A megbízónál nem elérhető, de szükséges információk hozzáférésének biztosítása, akár ellenszolgáltatásért. Tervezési feladattal összefüggő kérdések és válaszok. A tervindító tárgyalás jegyzőkönyvi dokumentálása és hitelesítése. (Megbízólevél átadás legkésőbb a tervindító tárgyalás során.)

7 Adatszolgáltatás a Megbízó részéről
Tervezői előkészítő munka Kapott adatok ellenőrzése, további adatok beszerzése. Alaptérképek, alaprajzok átvétele, minőségi ellenőrzése. Megrendelői igények csoportosítása, rendezése. Összefüggések meghatározása, pl. kapcsolat más tervekkel, vagy meglévő rendszerrel. Tervezendő berendezések, eszközök, fő építési anyagok paraméterezése, jellemzőik meghatározása, a megrendelői elvárások figyelembe vétele. Az előzetes felmérés elvégzése. Geodéziai alapozás (térkép előkészítés, kitűzési munka, stb.). Mintapéldák.

8 Elvi tervezés Rendszertechnikai elvárások és topológiai lehetőségek összehangolása. Szakági munkarészek meghatározása. Érintett tulajdonosi kör, közművek üzemeltetői, érintett szakhatóságok elsődleges feltárása. Mintapéldák (külön-külön a tipikus esetekre bemutatva).

9 Az elvi elvárások és nyomvonalas lehetőségek szinkronozása
Nyomvonal helyszíni felmérése az előzetesen meghatározott elveknek megfelelően. Közműves egyeztetések (föld feletti releváns műtárgyak szükségszerű felmérése). Rendszertechnikai terv készítése az előzetesen meghatározott elveknek és helyszíni felmérésnek megfelelően. Nyers terv elkészítése a rendelkezésre álló információk alapján (nyomvonal, rendszertechnika). Elsődleges méretezések és ellenőrző számítások elvégzése.

10 Tervközi tárgyalás megtartása
Megrendelői igények teljesíthetőségének ellenőrzése, az esetleges igénymódosulások átvezetése, a feladat pontosítása. Az esetleges módosítási igények miatt a szerződés módosítás szükségességének vizsgálata és annak dokumentálása. A terv műszaki tartalmának módosításokkal, vagy módosítások nélkül történő jóváhagyása. Példák az esetleges szerződés módosítást is magával vonó módosítási esetekre, igényekre. Tervközi tárgyalás jegyzőkönyvezése és hitelesítése.

11 Egyeztetések Az érintettek körének pontos feltárása mellett az egyeztetések véglegesítése: közművek kezelőivel, érintett tulajdonosokkal, földhivatali adatokkal, Szakhatóságokkal Az egyeztetési dokumentumok, közmű adatok (egyeztetési jegyzőkönyvek) információinak figyelembe vétele, átvezetése a terven. Ellenőrző számítások pontosítása, véglegesítése.

12 Készre munkálás Rajzi dokumentumok véglegesítése.
Szakági tervrészletek véglegesítése (szakági- és társ tervezői egyeztetések dokumentálása). Közműves és egyéb engedélyeztetés, egyeztetési jegyzőkönyvek katalogizálása, kiértékelése. Anyagkigyűjtés, költségvetés készítés a megrendelői nómenklatúra alapján (ha van ilyen elvárás). Műszaki leírás és mellékleteinek véglegesítése a kamarai ajánlás alapján. Tervezői nyilatkozat (tervezői nyilatkozatok, szakági esetekre) és jogosultság(ok) igazolása.

13 Tervjóváhagyó tárgyalás megtartása
Megrendelői igények teljesülésének ellenőrzése. A terv jóváhagyása. Kivitelezésre való alkalmasság kinyilvánítása. A sokszorosítás engedélyezése. A tárgyalás jegyzőkönyvezése és hitelesítése.

14 Tervszállítás Építési engedélyezési eljárás lefolytatása
Teljesítés igazoló bizonylat kiadása a tervező részére. Engedély jogerősítése. Tervezési folyamat első szakaszának vége!


Letölteni ppt "A tervezési munka előkészítése és folyamata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések