Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Élete  Munkássága  Tanulmányai  Elmélete a Földönkívüli életről  Ingaóra  Amiket róla neveztek el.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Élete  Munkássága  Tanulmányai  Elmélete a Földönkívüli életről  Ingaóra  Amiket róla neveztek el."— Előadás másolata:

1

2  Élete  Munkássága  Tanulmányai  Elmélete a Földönkívüli életről  Ingaóra  Amiket róla neveztek el

3  Holland fizikus, matematikus és csillagász.  Hágában született, Constantijn Huygens fiaként.  Dolgozott tengerészeti navigációhoz szükséges pontos óraművek készítésén is.  A történészek rendszerint összekapcsolják a nevét a tudományos forradalommal.

4 o Nagy szerepe volt a modern integrál- és differenciálszámítás megteremtésében. o Ezenkívül a fénnyel kapcsolatos vitáival szerzett magának nevet: hullám – részecske kettősség. o 1655-ben fedezte fel a Szaturnusz Titán nevű holdját. o 1656-ban feltételezte, hogy azok különböző méretű sziklákból állnak. o Ugyanabban az évben figyelte meg az Orion - ködöt. Modern teleszkópja segítségével sikerült megkülönböztetnie az egyes csillagokat a felhőn belül

5  Huygens a leideni egyetem joghallgatójaként matematikát is tanult Schooten irányításával.  1647-ben felcserélte Bredával, és az ottani egyetemen végzett 1649-ben.

6  Első könyvét Blaise Pascal bátorítására írta meg, a valószínűség számítás elméletéről.  Dolgozott tengerészeti navigációhoz s zükséges pontos óraművek készítésé n is.  1658-ban publikált egy könyvet ebben a témában, Horologium cím- mel.

7  Készített egy mérleg-rugós órát is, körülbelül Robert Hooke-kal egy időben, de tőle függetlenül.  A londoni Royal Society tagja 1663-tól.  1666-ban Párizsba költözött, ahol a francia Royal Society tagja lett. Az 1672-ben befejezett párizsi obszervatórium segít- ségével további csillagászati megfi- gyeléseket tett.

8  A Cosmotheoros című könyvében,egy élettől hemzsegő univerzumot képzelt el, amelynek a nagy része igen hasonlít a 17. századi földi életre. Hollandia liberális légköre akkoriban nemcsak engedte, hanem bátorította a hasonló feltételezéseket.

9  Az ingaóra mechani kus időmérő szerkezet, melyben a meghajtást végző spirálrugó, ill. súly gyorsuló mozgását gátlómű segítségével az egyenletesen mozgó inga fékezi, szabályozza.

10  a Huygens- és Huygens–Fresnel- elv  Huygens-féle akromatikus okulár csillagászati távcsövekhez  Huygens-hullámocskák, amelyek alapvető jelentőségűek matematikai szempontból a skalár diffrakció elméletében  a Huygens űrszonda: a Cassini- Huygens küldetés leszállóegysége, amely a Szaturnusz Titánnevű holdján landolt  a 2801 Huygens aszteroida  a Huygens- kráter a Marson  a Huygens-hegy a Holdon  a Huygens-program, amely mikroszkóppal ké szült felvételek feldolgozását végzi

11 http://tudasbazis.sulinet.hu http://hu.wikipedia.org


Letölteni ppt " Élete  Munkássága  Tanulmányai  Elmélete a Földönkívüli életről  Ingaóra  Amiket róla neveztek el."

Hasonló előadás


Google Hirdetések