Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Christiaan Huygens a csillagász

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Christiaan Huygens a csillagász"— Előadás másolata:

1 Christiaan Huygens a csillagász
Készítette : Zsiros Dóra 9/a

2 Elmélete a Földönkívüli életről Ingaóra Amiket róla neveztek el
Tartalom jegyzék Élete Munkássága Tanulmányai Elmélete a Földönkívüli életről Ingaóra Amiket róla neveztek el

3 Élete Holland fizikus, matematikus és csillagász.  Hágában született, Constantijn Huygens fiaként. Dolgozott tengerészeti navigációhoz  szükséges pontos óraművek készítésén is.  A történészek rendszerint összekapcsolják a nevét a tudományos forradalommal.

4 Munkássága Nagy szerepe volt a modern integrál- és differenciálszámítás megteremtésében. Ezenkívül a fénnyel kapcsolatos vitáival szerzett magának nevet: hullám – részecske kettősség. 1655-ben fedezte fel a Szaturnusz Titán nevű holdját. 1656-ban feltételezte, hogy azok különböző méretű sziklákból állnak. Ugyanabban az évben figyelte meg az Orion - ködöt. Modern teleszkópja segítségével sikerült megkülönböztetnie az egyes csillagokat a felhőn belül

5 Tanulmányai Huygens a leideni egyetem joghallgatójaként matematikát is tanult Schooten irányításával. 1647-ben felcserélte Bredával, és az ottani egyetemen végzett 1649-ben. 

6 Munkássága Első könyvét Blaise Pascal bátorítására írta meg, a valószínűség számítás elméletéről. Dolgozott tengerészeti navigációhoz szükséges pontos óraművek készítésén is. 1658-ban publikált egy könyvet ebben a témában, Horologium cím-mel. 

7 Munkássága Készített egy mérleg-rugós órát is, körülbelül Robert Hooke-kal egy időben, de tőle függetlenül. A londoni Royal Society tagja 1663-tól. 1666-ban Párizsba költözött, ahol a francia Royal Society tagja lett. Az 1672-ben befejezett párizsi obszervatórium segít-ségével további csillagászati megfi-gyeléseket tett.

8 Elmélete a Földönkívüli életről
A Cosmotheoros című könyvében,egy élettől hemzsegő univerzumot képzelt el, amelynek a nagy része igen hasonlít a 17. századi földi életre. Hollandia liberális légköre akkoriban nemcsak engedte, hanem bátorította a hasonló feltételezéseket.

9 Ingaóra Az ingaóra mechanikus időmérő szerkezet, melyben a meghajtást végző spirálrugó, ill. súly gyorsuló mozgását gátlómű segítségével az egyenletesen mozgó inga fékezi, szabályozza.

10 Amiket róla neveztek el
a Huygens- és Huygens–Fresnel-elv Huygens-féle akromatikus okulár csillagászati távcsövekhez Huygens-hullámocskák, amelyek alapvető jelentőségűek matematikai szempontból a skalár diffrakció elméletében a Huygens űrszonda: a Cassini-Huygens küldetés leszállóegysége, amely a Szaturnusz Titánnevű holdján landolt a 2801 Huygens aszteroida a Huygens-kráter a Marson a Huygens-hegy a Holdon a Huygens-program, amely mikroszkóppal készült felvételek feldolgozását végzi

11 Források


Letölteni ppt "Christiaan Huygens a csillagász"

Hasonló előadás


Google Hirdetések