Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17"— Előadás másolata:

1 René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17

2 Tartalom Élete Munkásságai Források Zoológia Mechanikus Acélgyártás
Horganyzott vas Réaumur-skála Egyéb tevékenységei Források

3 Élete René Antoine Ferchault de Réaumur február 28-án született La Rochelle-ben. Bourgesban végzett jogi tanulmányokat Párizsban matematikát és természettudományi tanulmányokat tanult, valamint itt is alkotott. Huszonöt éves korában megválasztották a Francia Tudományos Akadémia tagjává (később 12 éven keresztül folyamatosan igazgatónak nevezték ki, mintegy 50 évig tagja volt az FTA-nak)

4 Zoológiai munkássága A zoológiában hosszas kísérletek és megfigyelések alapján új felfedezéseket tett, valamint rengeteg művet adott ilyen például, A rovarok történetéről szóló értekezés, amely Párizsban jelent meg, hat kötetben. A mű 4000 oldalból, 250 mellékletből és kb képből állt. Réaumur ezzel a művével a rovartan egyik megalapítója lett. Érdekesség: A rovarok történetéről hetedik kötete csak 200 évvel halála után jelent meg, és elegendő anyag maradt hátra még egy nyolcadik kötet számára is. (Mémoires pour servir a l'histoire naturelle des insectes)

5 Műszaki és tudományos munkássága
1711-ben fizetett mechanikusként alkalmazták az Akadémián, ahol az ipar és a kézművesség különböző ágaival kapcsolatban adott ki műveket, Az egyik ilyen alkotása A kézművesség és a mesterségek leírása című munkája, amelyet 27 kötetben nyomtattak ki. Réaumurnek számos műszaki és tudományos találmánya volt, ilyenek voltak például: a tükörkészítéssel, a palamegmunkálással, a mesterséges gyöngy előállításával, a vasbányászattal és a papír tulajdonságaival kapcsolatos találmányok. 

6 Acélgyártás 1722-ben tette közzé legfontosabb művét: A kovácsoltvas acéllá változtatásának művészete címen, ugyanis rengeteg felfedezést tett az acélgyártás menetének megreformálása érdekében. Bevezette a vasöntésben a homokformázást, és feltalálta a buktatható kemencét. Tisztázta, hogy a vas széntartalma határozza meg annak fajtáját. Ezek a kutatások megalapozták Franciaországban az acélgyártás menetét.

7 Horganyzott vas, metallográfia
1725-ben a horganyzott vaslemez gyártásával foglalkozott, mert ezt eddig Németországból importálták. A fémlemez mikroszkópos vizsgálatával megállapította, hogy a gyártás fontos feltétele a megmunkálandó vas felszínének megtisztítása és a sima felszín kialakítása. Ezzel a módszerrel ő a megalapítója a metallográfiának is.

8 Réaumur-skála Foglalkozott hőmérők szerkesztésével is. Először szesz később higanyhőmérőt készített, melynek skáláját a víz fagypontjától a forráspontjáig 80 fokra osztotta. Ezt róla Réaumur-skálának nevezték el. Rankine-skála

9 Egyéb tevékenységek Számos kutatást és fejlesztést valamint rengeteg információt, enciklopádiát köszönhetünk Réaumur-nak, azonban még mindig akadnak kisebb, de meghatározó találmányai. Ezek például: A Réaumur porcelán, mely egy porcelánhoz hasonló üvegfajta, Tanulmányozta a horgonygyártást és a tűgyártást is, 1749-ben kétkötetes munkát adott ki a tojás tartósításáról és a mesterséges keltetésről, számos újítást vezetett be a könyvkötészetben is.

10 Források http://www.puskas.hu/ttk/elet/81.html
9aumur


Letölteni ppt "René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17"

Hasonló előadás


Google Hirdetések