Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mai számítógépes perifériák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mai számítógépes perifériák"— Előadás másolata:

1 Mai számítógépes perifériák
Számítógépes alapismeretek 1. beadandó feladat Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)

2 Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)
PERIFÉRIÁK Csoportosítása: beviteli egységek (input perifériák) Pl: egér, billentyűzet, mikrofon, stb kiviteli egységek (output perifériák) Pl: nyomtató, hangszóró, monitor, stb Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)

3 Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)
INPUT Egér Billentyűzet Scanner Digitális fényképezőgépek, kamerák Mikrofon Webkamera Egyebek… Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)

4 Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)
INPUT Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)

5 Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)
OUTPUT Monitor (CRT, LCD/TFT, PDP) Nyomtató (mátrix, tintasuga - ras, lézer, hő) Hangszóró Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)

6 Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)
HÁTTÉRTÁRAK A mai világban legtöbbet használt, illetve legjobban ismert háttértáraink Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)

7 A legfontosabb háttértár
Winchester (merevlemez, angolul hard disk drive, röv. HDD) : a számítógépbe beépített nagy kapacitású, nagy sebességű mágneslemezes háttértár, ami az adatokat kettes számrendszerben ábrázolja, és a mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja. A merevlemezek zárt külső borítása védi az adatokat tartalmazó lemezeket a külső mechanikai sérülésektől és szennyeződésektől. A merevlemezes tárolóban elhelyezkedő lemezek fizikai felépítése, sávokra, a sávok pedig szektorokra vannak beosztva. A merevlemezek nem egy szektort, hanem egyszerre többet kezelnek. A több egységből álló szektort klaszternek nevezzük. A merevlemezeket a számítógép házába építik be, a hordozható háttértárolók bármelyik számítógépben felhasználhatóak. Az első merevlemezt az IBM angliai Winchester városa mellett található Hursley-parki laboratóriumában fejlesztették ki, ezért kapta a winchester nevet. Ez az elnevezés lassan feledésbe merül. Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)

8 Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)
Optikai háttértárak és jellemzőik CD (Compact Disc): digitális adattárolásra alkalmas, lemezes háttértár. Létezik csak olvasható, írható, újraírható lemez. DVD (Digital Video Disc): filmek vagy nagy mennyiségű adatok tárolására használt, a CD-vel hasonló külsejű, nagyobb kapacitású -4,7 GB vagy 8,5 GB- optikai háttértár. HD DVD (High Density Digital Versatile Disc vagy High Definition Digital Video Disc): egy digitális optikai formátum, ami a régebbi DVD szabványt hivatott felváltani. Fejlesztője a Toshiba. BD vagy BR (Blue Ray Disc): nagy tároló kapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum, tulképp a DVD utódja. Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)

9 Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)
A pendrive A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrájv, tollmeghajtó) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória Tárolási kapacitása 8 MB-tól 256 GB-ig terjed. Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibír. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storage szabványt használja. Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépre vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve. Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 60 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1,5 MB/s. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül, de létezik védőkupak nélküli és kitolós változat is. A pendrive-ok általánosan FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel vannak előformázva, azonban NTFS-sel vagy más fájlrendszerrel is formázhatók. A merevlemezekhez hasonlóan futtathatók rajta hibajavító, adat-helyreállító programok. Töredezettség-mentesítés nem szükséges, mivel a flash memória „random elérésű” tárolással dolgozik, így az adatok sorrendiségének nincs jelentősége. Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)

10 Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)
Források Képeket a google segítségével kerestem meg, mindenfelől. Egyéb források innen: Készítette: Horváth Zsófia (HOZSAAI.ELTE)


Letölteni ppt "Mai számítógépes perifériák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések