Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 VírusokVírusok Alapfogalmak, jellemzők, detektálás, vírusirtás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 VírusokVírusok Alapfogalmak, jellemzők, detektálás, vírusirtás."— Előadás másolata:

1 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 VírusokVírusok Alapfogalmak, jellemzők, detektálás, vírusirtás

2 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 2 AlapfogalmakAlapfogalmak  Számítógépvírusnak az olyan programokat nevezzük,  amelyek a rendszerbe engedély nélkül lépnek be,  önmaguk másolására, többszörözésére,  és más programok megfertőzésére képesek.  A vírusok többsége ezenkívül valamilyen esemény hatására, vagy egy előre meghatározott időpontban aktiválódva még más károkat is okozhat az állományainkban.  A vírusok tönkretehetik a programokat, a hardvereszközöket és a fájlokat egyaránt.

3 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 3 AlapfogalmakAlapfogalmak  Férgek: A vírusok egyik alosztálya.  A féreg általában a felhasználók közreműködése nélkül terjed,  és teljes (lehetőleg módosított) másolatokat terjeszt magáról a hálózaton át.  A férgek felemészthetik a memóriát és a sávszélességet, ami miatt a számítógép a továbbiakban nem tud válaszolni.  Mivel a férgeknek nincs szükségük „gazdaprogramra” vagy „gazdafájlra” a terjedéshez, befurakodhatnak a rendszerbe, és lehetőséget adhatnak valaki másnak arra, hogy átvegye az irányítást a távolból a számítógép fölött.

4 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 4 AlapfogalmakAlapfogalmak  Trójai faló: Olyan számítógépes program, amely hasznosnak tűnik, de valójában kártékony.  A trójai falovak úgy terjednek, ha a rászedett felhasználók megnyitják a programot, mert azt gondolják, hogy hivatalos forrásból származik.  Az informatika rohamos fejlődésével a vírusok is jelentős változáson mentek keresztül. Számos típusuk közül a legismertebbek a következők.

5 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 5 Hogyan terjednek?  Tulajdonképpen egyetlen vírus és a legtöbb féreg sem képes terjedni, ha a felhasználó nem nyitja meg a fertőzött programot.  A veszélyes vírusok többsége elsődlegesen e-mail mellékletekben – az e-mailekkel együtt küldött fájlokban – terjed.  Általában megállapítható, hogy egy e-mailnek van-e melléklete, mivel ekkor egy gemkapocs alakú ikon látható a levél mellett, jelezve, hogy a levélhez melléklet is tartozik, és a melléklet neve is látható.  A fényképek, a Microsoft Word programban írt levelek és az Excel táblázatok mind olyan fájltípusok, amelyeket nap mint nap kaphat e-mailek mellékleteként. A vírus akkor indul el, amikor megnyitja a fájl mellékletét (általában duplán a mellékletikonra kattintva).

6 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 6 Hogyan terjednek?  A vírusok és a férgek képesek adatokat lopni az e-mail programokból, és elküldik önmagukat mindenkinek, aki az e-mail címjegyzékben szerepel.  Így tehát ha olyan e-mailt kap valakitől, amelyet nem ért, vagy olyan fájlt, amelyet nem várt, mielőtt megnyitná, mindig lépjen kapcsolatba a feladóval, és igazoltassa vele, hogy mi a melléklet tartalma.  Más vírusok internetről letöltött programok vagy barátoktól kölcsönkapott – vagy néha akár boltban vásárolt – vírusfertőzött számítógépes lemezek útján terjednek. Ezek a vírusok terjedésének kevésbé gyakori módjai.  A legtöbben ismeretlen e-mail mellékletek megnyitása útján fertőződnek meg vírussal.

7 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 7 Honnan látszódik a fertőzés?  Amikor egy fertőzött programot elindít, talán nem is tudja, hogy vírust kapott.  A számítógép lelassulhat, lefagyhat vagy összeomolhat, illetve pár percenként újraindulhat.  Néha a vírus azokat a fájlokat támadja meg, amelyek a számítógép újraindításához szükségesek. Ebben az esetben a bekapcsoló gombot megnyomva nem lát mást, csak a fekete képernyőt.  Programjaink furcsán működnek, egyes menüpontok eltűnnek.

8 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 8 Hagyományos vírusok  Ez a kártevőfajta napjainkra szinte teljesen eltűnt, helyüket átvették az egyszerűbb terjedési módszerrel rendelkező férgek, trójaiak.  Fájl vírusok  A fájl vírusok (pl.: "CIH", Yankee Doodle) egy egyébként hasznos állományt fertőznek meg.  A legtöbb vírus úgy fertőzi meg a fájlokat, hogy a felülírt részt elmenti, így az eredeti állapot visszaállítható.  Vannak azonban olyanok is melyek felülírják a fertőzni kívánt állomány elejét, vagy egészét, és az átírt részt nem mentik el sehova. Ilyenkor a mentesítés lehetséges ugyan - a fájlból törölhető a káros tartalom -, de működésképtelen fájlt fogunk kapni, melyet mentésből kell visszaállítani.

9 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 9 Hagyományos vírusok  Boot vírusok  A bootszektor-fertőző vírusok a számítógépeknek azt a tulajdonságát használják ki, hogy az operációs rendszer is lemezről töltődik be.  Ezek a vírusok arra a lemezterületre írják magukat, ahol normális esetben az operációs rendszert indító rész van, ezért amikor a gép (BIOS) megpróbálja betölteni a rendszert, helyette a vírust fogja elindítani. A vírus persze utána elindítja a rendszert is, de ekkor már a memóriában van.  A Boot vírusok a floppy lemezek Boot Sector-át vagy a merevlemezek Master Boot Record-ját fertőzik meg.

10 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 10 Hagyományos vírusok  Makro vírusok  Olyan vírusok, melyek a Microsoft Office programjaiba ágyazódva különböző kártékony hatást fejtenek ki.  Ez akár régebbi fájl vírus különböző könyvtárakba való kibocsátása is lehet.  A makróvírusok elleni védelem érdekében a Microsoft Office szoftverekben kapcsoljuk be a makróvédelmet. Például a Word- ben és az Outlook-ban ezt úgy lehet megtenni, hogy a menüsorból az Eszközök / Makró / Biztonság funkciót választva, a megjelenő ablakban Magas vagy Közepes biztonsági szintet állítunk be.

11 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 11 Hagyományos vírusok  Összetett (multipartate) vírusok  Az összetett vírusok több fájltípust is képesek megfertőzni (pl: doc, xls, ppt) vagy fájlokat és Boot szektorokat is egyaránt fertőznek mint pl. a OneHalf.  Tulajdonságok, melyekkel egy-egy vírus vagy kártevő rendelkezhet. Lopakodás (stealth) A lopakodó vírusok a DOS operációs rendszert megkerülve meghamisítják az információkat így játsszák ki a vírusvédelmi programokat. Látszólag tiszta (fertőzésmentes) állapotot képesek mutatni, például egy DIR parancs után a fertőzött állomány hossza az eredeti, tiszta állapotnak megfelelő értéket mutatja, illetve látszólag még a fájl tartalma is az eredeti.

12 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 12 Hagyományos vírusok Polimorfizmus Azokat a kártevőket melyek bizonyos fertőzési ciklusonként képesek megjelenési formájukat változtatni polimorfnak nevezzük. Ezzel a módszerrel a minta alapú felismerést lehet nehezebbé vagy lehetetlenné tenni. Retro A retro funkciókkal is rendelkező kártevők célzottan a védelmi programokat támadják meg. Legyen az személyi tűzfal, Anti-Virus vagy kémprogram kereső, a kártevő megíisérli hatástalanítani, törölni, leállítani ezekből azokat, amit betanítottak neki. "Ártalmatlan" Vannak akik ártalmatlannak nevezik azokat a kártevőket, melyek nem okoznak direkt kárt. Ezek sem nevezhetők teljesen ártalmatlannak, ugyanis memóriát, processzor-időt használnak; esetleges programozási hibákból adódóan rendszer instabilitást okozhatnak; terjedésükkel lassítják a rendszereket.

13 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 13 Mai technikák  Backdoor (hátsó ajtó) programok  A hátsó ajtó programok is trójai programok, azaz önálló szaporodásra képtelenek.  Olyan, a felhasználó számára általában nem látható program, amely telepítése után teljes kontrollt adhat a számítógép felett egy vagy több távoli személynek.  A hátsó ajtó program terjesztőjének vagy használójának így lehetősége nyílik arra, hogy az Interneten keresztül a fertőzött gépen tárolt adatokat megtekintse, módosítsa vagy törölje, de emellett segítségével "megfigyelhető" a gépen dolgozó felhasználó: követhető, hogy mely billentyűket nyomta le, milyen jelszavakat használt, mely Web-lapokat látogatta meg stb. A lehetőségek elméletileg korlátlanok, olyan mint ha a gépünk előtt ülne.

14 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 14 Mai technikák  Hoax, azaz álhír (átverés)  Az úgynevezett HOAX-ok vagyis hamis levélriasztások csak nagymérető levélforgalom generálást idézik elő, hasznuk nincs. Ezeket a leveleket - habár félnivalónk nincs tőle - egyszerűen töröljük le.  Általános szabály, hogy ne terjesszünk tovább olyan levelet, melynek szövege a lehető legtöbb embernek történő továbbküldésre hív fel, mivel ez biztos jele az álhírek terjesztéséhez használt lánclevél-ötletnek.

15 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 15 VírusvédelemVírusvédelem  A vírusok terjedésének megakadályozására az egyik legbiztosabb módszer a megelőzés. A vírusfertőzés során okozott károk mértéke csökkenthető:  rendszeres, vírusmentes mentéssel;  a beérkező levelek, lemezen szállított adatok használat előtti ellenőrzésével;  rezidens vírusirtó program telepítésével, amely a memóriában marad és folyamatosan ellenőrzi a használt fájlokat;  rendszeres biztonsági másolat készítésével;  jogtiszta szoftverek használatával.

16 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 16 VírusvédelemVírusvédelem  Norton Antivirus Corporate Edition A szoftver használata

17 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 17 VírusvédelemVírusvédelem  NOD 32  A NOD32 megbízható védelmet nyújt vírusok, férgek, trójaiak, kémprogramok és egyéb elektronikus kártevők ellen.  F-Secure  A számítógép megbízható védelme vírusoktól, férgektől, ismeretlen támadásoktól  Valós idejű védelem kémprogramokkal szemben, hatékony azonosítás és eltávolítás  Automatikus frissítésű vírusvédelem, azonnali reakció a legújabb fenyegetésekkel szemben


Letölteni ppt "Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 VírusokVírusok Alapfogalmak, jellemzők, detektálás, vírusirtás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések