Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2006-2007 HOMO POLITOLOGICUS 3. Egészséges iskolai büfé.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2006-2007 HOMO POLITOLOGICUS 3. Egészséges iskolai büfé."— Előadás másolata:

1 2006-2007 HOMO POLITOLOGICUS 3

2 Egészséges iskolai büfé

3 A probléma A kiválasztott probléma már korábban jelentkezett! Sőt az idei tanévre a helyzet már sokat javult, hiszen a 2005/2006-os tanévben az iskolai büfék kínálatát részben átalakították az egészséges életmód jegyében. „közvélemény kutatásokon” derült ki igazán, hogy a diákok többsége hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben…” A megkérdezettek 60% -a érezte úgy, hogy szívesen vásárolna gyümölcsöt, müzli szeletet, gyümölcsteát stb.

4 „a tavalyi tanév második felében a büfé kínálata valóban megváltozott:” Pozitívan „azt szeretnénk ha szélesebb lenne a kínálat a büfében” „iskolánkban a diákok igényt tartanak arra, hogy a büfében is be tudjanak szerezni kellő mennyiségű gyümölcsöt”

5 „évről évre nő a túlsúlyosok száma. Sajnos ez a szám középiskolás korúak körében is rohamosan gyarapodik „ Főbb okai :  a nem megfelelő táplálkozás  a mindennapi napi mozgás hiánya  az egészségtelen életmód Iskolánkban már számos olyan lépésre került sor, ami elősegíti a harcot az elhízás ellen. „legtöbb diák mégis a silány és egészségtelen gyorséttermi ételeket választja” Információ

6 „nem is kell olyan étel, aminek magas a koleszterin és zsírtartalma, ami jócskán besegít az elhízásba” „a diákok akik a napot gyümölccsel kezdték sokkal éberebbek és ügyesebbek voltak. Ráadásúl akik rendelkeztek egy kis túlsúllyal, azoknak is sikerült leadniuk pár fölösleges kilót” „az OM 2005. december 22-én életbe lépett 32/2005. rendelete alapján 2006. március 8-án az OÉTI konferenciát rendezett a program jelentőségének” „Egészségügyi Minisztériummal közösen kidolgozott tájékoztató bemutatása”

7 Mit gondolsz a büfé-reformról?

8 Forrás: -közvéleménykutatás az Iskolai Diákbizottság (IDB) bevonásával (2006 december) -interjú az iskola vezetésével és a büfé tulajdonosával - önálló kutatásunk a témakörben: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

9 Megoldási javaslat „Új, egészséges ételek, italok bevezetése” bevezető áron, akciósan kínálni az új termékeket, remélhetőleg ez késztetni fogja a tanulókat az újdonságok kipróbálására. A kínálatban:  hús- és húskészítmények választékának bővítése  saláta félék árusítása

10 Gabonafélék: Só:

11 Zsiradékok: Édességek:

12 Akcióterv Pályázatok keresése egészséges életmód jegyében. Filmvetítés volt az egészséges életmódról (Super size me), rendhagyó osztályfőnöki óra, előadások, sportversenyek. A NUTRIKID tananyag felhasználása osztályfőnöki órákon. Különböző reklámokat elhelyezni a büfé környékén. Szórólaposztás formájában és az iskola rádióban.

13 A megvalósítás útján - avagy a puding próbája - Osztályok/diákcsoportok részvétele NUTRIKID pályázaton Egészségnapló vezetése Egyperces videó a világról pályázat: Unicef kiírásában Sportnap Részvétel város és egészségvédő futóversenyen

14 A szabadidő szervezőn keresztül április hónapban meghívott előadó jön az iskolába Tárgyaltunk a büféssel a kínálattal kapcsolatban. Ennek már van eredménye! „a kínálatba bekerültek diabetikus sütemények, élelmiszerek” „Az út a cél…!”

15 1. Nincs egészségtelen étel, csak mértéktelen fogyasztás. 2. Rostdús gabonafélét, kenyeret mindennap egyél! 3. Naponta többször fogyassz zöldséget és gyümölcsöt! 4. Zsírszegény tejterméket mindennap egyél, vagy igyál! 5. Fogyassz kevesebb zsiradékot és cukrot! 6. Hetente egyszer egyél halat! 7. Szomjoltóként igyál vizet! 8. Ne sózd az ételeket! 9. A reggelit soha ne hagyd el! Étkezz naponta ötször! 10.Legalább napi egy órát mozogj!

16 Kővári Attila Lippai Balázs Lippai Balázs Németh Dávid Németh Dávid Urbán Vivien Urbán Vivien Felkészítő tanár: Balogh Ervin

17 Köszönjük figyelmüket!


Letölteni ppt "2006-2007 HOMO POLITOLOGICUS 3. Egészséges iskolai büfé."

Hasonló előadás


Google Hirdetések