Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Carl Zeiss Czinege Márk Ádám 12.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Carl Zeiss Czinege Márk Ádám 12.c."— Előadás másolata:

1 Carl Zeiss Czinege Márk Ádám 12.c

2 Tartalom Élete és Munkássága Zeiss gyár Zeiss napjainkban Források

3 Élete és Munkássága Carl Zeiss (Weimar, 1816. szeptember 11. – Jéna, 1888. december 3.) német finommechanikai és optikai műszerész, vállalkozó, a Carl Zeiss AG. alapítója.

4 Népes családban született, művészi kézműves környezetben nőtt fel
Népes családban született, művészi kézműves környezetben nőtt fel. Édesapja elismert esztergályos mester volt, gyöngyházból, borostyánkőből, elefántcsontból és más nemes anyagokból készített kézzel illetve újfajta gépekkel luxustárgyakat. Carl a weimari Vilmos Ernő Gimnáziumba járt, egészségi problémák miatt az utolsó előtti évben módosított érettségi vizsgát tett, ami azért lehetővé tette számára, hogy bizonyos szakokat, elsősorban természettudományokat tanulhasson az egyetemen. Mivel gyerekkora óta érdekelte a mechanika, 1834-ben Jénába ment, és Friedrich Wilhelm Körnernél, a Jénai Egyetem magántanáránál lett tanonc. Körner a Szász-Weimar-Eisenach hercegség udvari finommechanikai műszerésze volt. Carl négy évig tanult mesterénél, közben természettudományokat és matematikát hallgatott a Jénai Egyetemen.

5 Tanoncévei után 1838 és 1845 között vándor mesterlegényként járt Stuttgartban, Darmstadtban. Bécsben egy gépgyárban dolgozott és vasárnaponként a gépgyártást népszerűsítő előadásokat hallgatta a Műszaki Egyetemen. Akkoriban Bécs számított a közép-európai gépgyártás legfontosabb központjának. Végül egy évig tanult Berlinben egy mechanikai műszerésznél. Akkoriban Zeiss az optikával csak érintőlegesen foglalkozott. Vándorévei után Weimárba tért vissza, tudományos műszereket szeretett volna gyártani. Engedélyt azonban nem kapott a manufaktúra felállítására azzal az indokkal, hogy már két mechanikai műhely működik szülővárosában, és nincs szükség egy harmadikra. Ekkor Jénába ment, és hogy a tartózkodási engedélyt megszerezhesse, újra diák lett. Beiratkozott az egyetemre, matematikát és kémiát tanult.

6 1846-ban végre megnyithatta saját műhelyét, ahol a legkülönfélébb műszereket gyártotta és javította. Nagyítót tükörből csiszolt. Viszonteladóként árusított szemüveget, távcsövet, hőmérőt, mérleget, barométert ben kezdett egyszerű mikroszkópokat gyártani. Nagy sikerük lett, mert olcsóbbak és pontosabbak voltak, mint a konkurens cégek termékei. 1857-ben a kétlencsés objektívet okulárral kombinálta, hogy a mikroszkóp teljesítményét növelje ban a Jénai Egyetemre hívták, ahol kísérleti műszereket gyártott és javított. Ehhez a munkához sikerült megnyernie Ernst Abbe fizikust ben elkészült az Abbe elméleti számításai alapján készített, nagyobb precizitású mikroszkóp, a természettudósok és orvosok dicsérték ben Ernst Abbe is üzlettárs lett, együtt hozták létre a Zeiss Betegsegélyező Kasszát, ami ingyenes orvosi kezelést és gyógyszereket biztosított a manufaktúra dolgozóinak, akiknek száma már elérte a hatvanat ben Otto Schott vegyész is üzlettárs lett.

7 „Zeiss” használata manapság
Manapság a közéletben is használják a Zeiss Optikát. Többek között : Fényképezőgépek  Szemüveglencsék  Orvosi kutatások, műszerek  Telefonok kamerái 

8 A ZEISS napjainkban 14 ezer embert foglalkoztat a világ 30 országában, de összesen 100 országban képviselteti magát. A cég központja ma a baden-württembergi Oberkochen településén található. A Zeiss hat üzleti divízióban tevékenykedik (szemoptika, mikroszkópok, orvosi műszerek, ipari mérőműszerek, opto-elektronikai rendszerek és félvezetőgyártás). Közismert, hogy a magyarországi finomoptikai ipar az 1920-as években Zeiss technológiára épült ki. A Zeiss 1992-től saját vállalattal van jelen Magyarországon. A Carl Zeiss Hungaria Optikai Kft. tíz év alatt Közép-Kelet-Európa legnagyobb szemüveglencse- és távcsőgyártó bázisát építette fel a Mátészalkai Ipari Parkban. A magyarországi leányvállalat a Carl Zeiss Alapítvány tulajdonában van, amelynek másik vállalkozása, a Schott Glas is jelen van hazánkban, mátészalkai gyára autóüveget gyárt vezető német autómárkákhoz.

9 Források http://www.zeiss.com/corporate/en_de/about-zeiss.html

10 VÉGE


Letölteni ppt "Carl Zeiss Czinege Márk Ádám 12.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések