Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az alaplap részei Készítette: Atkári György. Az alaplap Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az alaplap részei Készítette: Atkári György. Az alaplap Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett."— Előadás másolata:

1 Az alaplap részei Készítette: Atkári György

2 Az alaplap Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek. A számítógép elektronikus elemei az alaplapra vagy alapkártyára vannak építve. Az alaplap egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amelyen az egyes elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve néhány előre beépített eszköz helyezkedik el.

3 Északi híd (hűtőbordával) Déli híd SATA csatlakozók (HDD, DVD) Előoldali csatlakozók (házról) Videókártya helye (AGP/PCI-E) Videókártya helye (AGP/PCI-E) PCI sínek További előoldali csatlakozók (USB, Firewire) További előoldali csatlakozók (USB, Firewire) BIOS elem Gameport és egyéb csatlakozók Hang Be/Ki LAN (hálózati) csatlakozó USB csatlakozók Régi nyomtatóport VGA kimenet (analóg) PS/2 csatlakozók (régi egér, bill.) Memória (RAM) foglalat (SDRAM, DDR, DDR2…) Memória (RAM) foglalat (SDRAM, DDR, DDR2…) (P)ATA (IDE) csatlakozók (HDD, DVD) (P)ATA (IDE) csatlakozók (HDD, DVD) ATX tápcsatlakozó CPU foglalat RAM (Random Access Memory) - tetszőleges hozzáférésű memória A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van: kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek. Advanced Technology eXtended A modern PC-k alaplapjainak elektromos ellátását és fizikai jellemzőit rögzítő szabvány. IDE (Integrated Drive Electronics – Integrált meghajtóelektronika): az ATA eszközök vezérlője. ATA (Advanced Technology Attachment): Olyan háttértároló-illesztési technológia, amely a vezérési feladatok egy részét magára az egységre szerelt integrált áramkörre bízza. Az északi híd felel a processzor, a memória és a videóvezérlő megfelelő működéséért. A déli híd kezel számos bővítőeszközt és az ő feladata a háttértárak kezelése. A Serial ATA (Serial Advanced Technology Attachment) vagy SATA busz egy számítógépes pont-pont kapcsolat, amelyet adatok továbbítására terveztek a számítógép és a tároló eszközök között (tipikusan merevlemezek és optikai meghajtók számára). A párhuzamos ATA (PATA) továbbfejlesztése. Az AGP az angol Accelerated Graphics Port rövidítéséből származik, ami magyarul gyorsított grafikus portot jelent. A PCI Express (PCIe/PCI-E) a PCI sínrendszer egyik utódja. PCI (Peripherial Component Interconnect) a CPU és a perifériák összekötésére szolgáló processzorfüggetlen adatút (sín, busz). A PCI első változata 32 bites, és szinkron működésű volt, max. 132 MB/s adatátviteli sebességgel (33 MHz). A Pentiumhoz illeszkedve megjelent a 64 bites PCI busz (66MHz, teljes sávszélessége 528 MB/s). A CMOS egy digitális integrált áramkör építési technológia - komplementer fém-oxid félvezető. A CMOS RAM (Complementary Metal Oxide Semiconductor RAM) egy speciális memória, melynek elektromos táplálását ezen elem segítségével oldják meg. Ennek a rendszernek köszönhető, hogy a CMOS adatai/a számítógép BIOS beállításai a gép kikapcsolása után sem tűnnek el. Universal Serial Bus (univerzális soros busz) Előnyös tulajdonsága, hogy teljeskörűen Plug and Play, az összes modern operációs rendszer támogatja, és azonos felépítésű (PC & MAC)

4 CPU foglalat A processzorfoglalat egy csatlakozó a számítógép alaplapján, amibe a számítógép központi egysége, a processzor csatlakozik. Manapság a legtöbb asztali, hordozható és szerver számítógép processzorai (főleg az Intel x86 architektúrán alapulók) cserélhetők, így valamilyen foglalatba illeszkednek. A legtöbb foglalat PGA (Pin Grid Array) kialakítású, ahol a processzor alján lévő tűk a foglalaton lévő lyukakba illeszkednek. Hogy minimalizálják a tűk elgörbülésének vagy eltörésének veszélyét, legtöbb foglalat ZIF (Zero Insertion Force) kialakítású, ami azt jelenti hogy a processzor behelyezéséhez nem szükséges fizikai erőt kifejteni, a CPU könnyen megy a foglalatba ahol aztán egy kar lehajtásával tudjuk azt rögzíteni. A piacon az Intel volt az első, aki a PGA tokozás leváltására bevezette az LGA (Land Grid Array) tokozást, ahol a processzor alján tűk helyett kis érintkezőpadok vannak, a tűk pedig a foglalaton találhatóak. A kilencvenes évek vége felé a processzorok többsége egyre inkább slotokba illeszkedett az addigi socketek helyett. A slot az alaplapon található kiegészítő csatlakozókhoz (mint a PCI) hasonlít leginkább. Ezek a processzorok egy slotba illeszkedő nyomtatott áramkörre voltak integrálva. Ennek két előnye volt: egyrészt a CPU másodlagos gyorsítótárát könnyebb volt bővíteni, és a processzor behelyezése és eltávolítása is jóval egyszerűbb volt. Azonban a nagyobb fizikai méret hosszabb elérési idővel járt a CPU és a vezérlő lapkakészlet közt, ami előnytelen volt 500 MHz-es működési frekvencia felett. A slotokat az ezredfordulóra leváltották az AMD Socket A és az Intel Socket 370 foglalata. (Természetesen manapság még fejlettebbek a slotok…)


Letölteni ppt "Az alaplap részei Készítette: Atkári György. Az alaplap Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett."

Hasonló előadás


Google Hirdetések