Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HARDVER.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HARDVER."— Előadás másolata:

1 A HARDVER

2

3 FAJTÁI ÉS TULAJDONSÁGAIK
A SZÁMÍTÓGÉPHÁZAK FAJTÁI ÉS TULAJDONSÁGAIK

4 A HÁZ KIVÁLASZTÁSÁNAK SZEMPONTJAI
Külső méret Belső bővítési lehetőség

5 FAJTÁI: Desktop Torony

6 TIPIKUS HÁZ MÉRETEI

7 Nyomógombok, kapcsolók
Ezek szolgálnak a számítógép működésébe való beavatkozására. Összesen két kapcsolót és egy nyomógombot találunk a számítógépház előlapján. RESET: A kapcsoló megnyomásával a számítógép hardveres újraindítását lehet elérni. Funkciója megegyezik a ki-, majd bekapcsolással.

8 TURBO: A Pentium előtti számítógépek esetében volt jelentősége
TURBO: A Pentium előtti számítógépek esetében volt jelentősége. Segítségével kétféle működési sebesség közül lehetett választani. Ma új házakon már előfordulhat, hogy nem is találunk ilyen kapcsolót. A másik lehetőség, hogy már nem TURBO, hanem SLEEP feliratot találunk a kapcsoló megjelöléseként. Akkor a számítógép alacsony üzemmódba helyezését tudjuk kiváltani a nyomógombbal.

9 POWER: Hálózati kapcsoló, a 230V-ot kapcsolja a tápegységre és a monitorra, ha az a tápegységen keresztül kapja a tápfeszültséget. KEYLOCK: Ez egy kulccsal működtethető kapcsoló, elfordításával le lehet tiltani a billentyűzetet.

10 A POWER kapcsoló vezetékén kívül mindegyik kapcsoló és nyomógomb csatlakozóját az alaplap megfelelő helyére tudjuk ráilleszteni. Ezek helyei az alaplap leírásában egyértelműen benne vannak. Előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre ilyen leírás. Ha szerencsénk van, akkor az alaplapon megtalálható a csatlakozók elnevezése, melyből a csatlakoztatás egyértelmű.

11 Visszajelzők POWER: A bekapcsolt állapotot jelző, általában zöld színű LED. TURBO: A kapcsoló benyomott állapotát jelzi. HDD: Piros színű LED, mely akkor bocsát ki fényt, ha merevlemez művelet van.

12 A TÁPEGYSÉG FUNKCIÓJA A TÁPEGYSÉG JELLEMZŐI Véd a túlterhelés ellen
Véd a túlfeszültség ellen Figyeli és jelzi a hálózati feszültség kimaradását A TÁPEGYSÉG JELLEMZŐI Teljesítmény Méret Forma Működési elv

13 A PC-kben használt feszültségek és terhelhetőségük

14 A tápegység csatlakozóinak kiosztása

15 A tápegység csatlakozóinak kiosztása

16 Tápcsatlakozók

17 A lineáris tápegység elvi felépítése

18 A tápegység bekötése

19 Számítógépházak adatai

20 Fogalmak, jelentések ATX: Új típusú fejlesztés, melyre a nagyfokú szabványosítás jellemző. Még drága. BABY HÁZ: Asztali, fekvő kivitelű ház. Ma már egyre ritkábban kapható a kereskedelemben. Nagy előnye a viszonylag tágas belső kivitel és a könnyű szerelhetősége. KAPCSOLÓÜZEMŰ TÁPEGYSÉG: A feszültség átalakítását egy kapcsoló megfelelően ütemezett kapcsolásával állítja be.

21 Fogalmak, jelentések LED: Light Emmitted Diode, fényemittáló dióda. Félvezető eszköz, mely feszültség hatására fényt bocsát ki. Általában zöld, piros és sárga színűvel találkozhatunk gyakran. LINEÁRIS TÁPEGYSÉG: A be- és a kimenetek között egy áteresztő elem található, melynek az ellenállása határozza meg a kimeneti feszültséget. Hátránya, hogy nagy be- kimeneti feszültség különbség esetén nagy hőmennyiséget kell leadnia.

22 Fogalmak, jelentések MIDI TORONY HÁZ: Álló ház, a mini toronynál nagyobb, több meghajtó befogadására képes. MINI TORONY HÁZ: Álló tájolású ház, meglehetősen kompakt méretben. A mérete miatt a későbbi bővítés meglehetősen nehézkes. Nem teszi lehetővé sok meghajtó alkalmazását. Nagyon kedvelt, gyakran alkalmazott típus.

23 Fogalmak, jelentések SLIM HÁZ: Nagyon kicsi, lapos ház. Összesen két kártyát tudunk az alaplapba behelyezni. A későbbi bővíthetőség egyszerűen lehetetlen. Azoknak előnyös, akik nem szeretnék később bővíteni a gépüket és csak kis helyük van az asztalon. TÁPEGYSÉG: Olyan áramkör, mely a bemeneti feszültségből kisebb vagy nagyobb feszültséget állít elő.

24 Fogalmak, jelentések TORONY HÁZ: Kimondottan nagy szerverek számára készült, sok perifériát befogadni képes ház. STABILIZÁLT TÁPEGYSÉG: A kimenetre kapcsolt terhelés nagyságától függetlenül a kimenetén azonos feszültséget biztosít.

25 AZ ALAPLAP ÉS A PROCESSZOR

26 XT ALAPLAP

27 XT SZÁMÍTÓGÉP JELLEMZŐI
AZ EREDETI PC JELLEMZŐI Intel 8088 processzor, 4,7 MHz-órajel 20 bites címbusz 8 bites input/output sín 256 Kbyte RAM (beforrasztva) BASIC értelmező a ROM-ban 5 bővítőhely 64,5 Wattos tápegység XT SZÁMÍTÓGÉP JELLEMZŐI A PC javított kiadásaként jelent meg, 1983-ban XT (eXtended Technology) 10 Mbyte-os merevlemezegység A RAM az alaplapon 640 Kbyte-ig bővíthető A tápegység 135 Wattos 8 bővítőhely

28 A HAGYOMÁNYOS PC ALKOTÓELEMEI
CPU (Central Processing Unit) Társprocesszor RAM (Random Access Memory) BIOS-ROM (Basic Input Output System-Read Only Memory Sínvezérlő Órajelgenerátor Megszakításvezérlő DMA vezérlő (Direct Memory Access) Időzítő PIO (Parallel Input Output) Billentyűzetben lévő processzor

29 Felhasználói programok
Hardver ROM BIOS Operációs rendszer Felhasználói programok BIOS-ROM (Basic Input Output System-Read Only Memory programmodulok gyűjteménye) Önteszt (vizsgálja az összes tápfeszültséget) Engedélyezi az alaplap órajel generátorát A processzor elkezd működni Átadja a vezérlést a BIOS-nak (0000-FFFF) A BIOS elindít egy diagnosztikai programot (POST, power on self test)

30 MEGSZAKíTÁS (Interrupt):
fogalma (LIFO, Last Input First Out) verem hardvermegszakítás és szoftvermegszakítás programból letiltható (kivéve: NMI)

31 DMA vezérlő (Direct Memory Access

32 AT ALAPLAP

33

34 AZ ELSŐ AT SZÁMÍTÓGÉP AT (Advanced Technology) 1984
Valódi 16 bites processzor (80286) 6 vagy 8 MHz órajel 24 bites címbusz 640 Kbyte RAM 5 db 16 bites slot, 3 db 8 bites slot CMOS RAM (óra és dátum) 157 Wattos tápegység

35 A PC SÍNRENDSZEREI A processzor és egyes áramkörök összekötésére szolgál XT 2*31 érintkező, 8 bites adatbusz ISA busz (Industry Standard Architecture) 16 MCA busz (PS/2, IBM)32 VESA busz32 PCI (Peripheral Component Interconnect) 64 PCMCIA

36 Az AGP port (Accelerated Graphics Port)
Gyorsított grafikus port 533 Mbájt/s DIME memória végrehajtás (Direct Memory Execute)

37 Tápfeszültség csatlakozó (12 pólusú)
Integrált perifériák: EIDE (Enhanced Integrated Device Equipment) Hajlékonylemez meghajtó interfész Soros portok (RS232C) Párhuzamos interfész (Kétirányú is lehet) USB interfész (Universal Serial Bus, Plag and Play a házon kívül) eszköz füzhető fel, USB HUB 127*5-8=627, 5m távolság 1,5 és12 Mbit/s IEEE1394 Firewire

38 CHIPKÉSZLETEK (CHIPSET)
A Pentium alaplapok kezelését megvalósító áramkörök

39 PROCESSZOROK TULAJDONSÁGAI
A gyártó neve (Intel, AMD (Advanced Micro Devices), Cyrix A processzorcsalád neve (pl ) Kódnév (P6) Processzorgeneráció (7)

40 Tokozás DIP (Dual In Package) PGA (Pin Grid Array) PPGA, CPGA,SPGA SEC (Single Edge Cassette) MMO (Mobil Modul) Alaplapi csatlakozó DIL (Dual In Line) ZIF (Zero Inzertion Force) Socket1-Socket8 SlotA


Letölteni ppt "A HARDVER."

Hasonló előadás


Google Hirdetések