Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot"— Előadás másolata:

1 A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot

2 Plazma halmazállapot a gáz-halmazállapotból keletkezik az atomok ill. molekulák ionizációja révén nagyon nagy hőmérsékleten, sugárzás vagy elektromos kisülés hatására  szabadon mozgó pozitív ionok és negatív elektronok vannak elektromosan semleges

3 KOLLEKTÍV TULAJDONSÁGOK
Az elektromágneses kölcsönhatás és a részecskék mozgékonysága hatására A plazmában elektromágneses hullámok, új szabadsági fokok gerjednek. Ezek nem köthetőek egyedi részecskékhez, a plazmát kollektív tulajdonságok jellemzik. A nem-egyensúlyi eloszlások szabad energia forrásai.

4 Az alkálifémek gázai a legkönnyebben átvihetőek plazma halmaz állapotba.
termikus ionizáció A világegyetem látható anyagának 99%-a (csillagok, csillagközi és bolygóközi anyag) plazma állapotban van. Hűvös plazmát lövell a nap is.

5 Földi viszonyok között a plazma:

6 Ionizációnak nevezzük azt a folyamatot, amikor egy atomból vagy molekulából elektromos töltéssel rendelkező ion keletkezik elektromosan töltött részecskék (elektronok vagy ionok) hozzáadásával vagy elvételével.

7 HIG PLAZMÁK A plazmát akkor nevezzük hígnak, ha a plazmában az ütközések elhanyagolhatóak, azaz a plazma ütközésmentes. Ez pontosabban azt jelenti, hogy: az ütközések effektív gyakorisága sokkal kisebb, mint a terek jellemző  frekvenciája, a szabad úthossz nagy a terek változásának karakterisztikus méretéhez képest. A naprendszerbeli híg plazma nem relativisztikus, és klasszikus.

8 Plazma felhasználása:

9 FORRÁSOK

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot"

Hasonló előadás


Google Hirdetések