Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kémia a XXI. században A kémia kulcsszerepet játszik a természet- tudomány minden ágában. Ez azt jelenti-e, hogy a kémia nem több, mint egy ügyes „eszköz”?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kémia a XXI. században A kémia kulcsszerepet játszik a természet- tudomány minden ágában. Ez azt jelenti-e, hogy a kémia nem több, mint egy ügyes „eszköz”?"— Előadás másolata:

1 Kémia a XXI. században A kémia kulcsszerepet játszik a természet- tudomány minden ágában. Ez azt jelenti-e, hogy a kémia nem több, mint egy ügyes „eszköz”? Vannak-e még megválaszolatlan, lényeges kémiai problémák?

2 “ What’s in a name? A rose by any other name would smell as sweet.” Shakespeare, “Romeo and Juliet” Ron Breslow (ACS), Jacqueline Barton (CIT), John Thomas (RSC), Richard Zare (Stanford), George Whitesides (Harvard), Matthew Tirrel (U. Calif), Sydney Brenner, Jean-Marie Lehn, Ahmed Zewail, Roal Hoffmann, Hubert Schmidbaur Kémia (Chemistry) Negatív imázs (környezet- szennyezés, globális felmelegedés, ózonréteg- hígulás, stb.) Pejoratív asszociációk (szintetikus anyagok, élelmiszer-adalékok, stb.) A kémia a saját, XX. századi sikerének az „áldozata”. Alap és/vagy alkalmazott tudomány? Vonzóbb elnevezés (!?) molecular science molecular engineering chemical biology material science

3 Kémia a XXI. században Molekulatervezés Hogyan tervezzünk speciális funkciójú és dinamikájú molekulákat? gyógyszertudomány biotechnológia számítástechnika

4 Kémia a XXI. században Kémiai biológia egyedi sejtek és hálózataik működésének kémiai alapjai

5 Kémia a XXI. században Anyagtudomány Új (önszerveződő) szerkezeti anyagok előállítása az energiaipar, űrkutatás, gyógyászat céljaira.

6 Kémia a XXI. században Neurokémia (?) Az agyműködés (gondolkodás és emlékezés) fizikai- kémiai alapjainak megértése.

7 Kémia a XXI. században Asztrobiokémia? Az élet keletkezése a Földön és máshol (?)

8 Kémia a XXI. században Kreatív kémia? Hogyan tudnánk előállítani az összes elem összes permutációját? Jelenleg az atomok kombinációjának kevesebb, mint 1 %-át ismerjük.

9 Kémia a XXI. században Huber Schmidbaur (Technical University of Münich, Germany): Nem emlékszem, hogy előre láttam volna a kémia bármely jelentős előrelépését az elmúlt ötven évben. Mint minden tudományban, így a kémiában is, a legjelentősebb áttörés - minden bizonnyal - váratlan irányból fog bekövetkezni a XXI. században is.


Letölteni ppt "Kémia a XXI. században A kémia kulcsszerepet játszik a természet- tudomány minden ágában. Ez azt jelenti-e, hogy a kémia nem több, mint egy ügyes „eszköz”?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések