Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot? Elképzelted már, milyen lehet Párizs látképe az Eiffel-torony nélkül? Vagy egy londoni panoráma úgy,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot? Elképzelted már, milyen lehet Párizs látképe az Eiffel-torony nélkül? Vagy egy londoni panoráma úgy,"— Előadás másolata:

1

2 Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot? Elképzelted már, milyen lehet Párizs látképe az Eiffel-torony nélkül? Vagy egy londoni panoráma úgy, hogy nincs ott a Szent Pál katedrális? Próbáld ki, hogy felismered-e az alábbi magyarországi helyszíneket akkor is, ha a rájuk legjellemzőbb épület nincs a képen. Adunk egy kis segítséget, de ha úgy sem megy, kattints.

3 A vár leghíresebb ostroma 1552-ben történt. A többszörös túlerőben lévő török hadak végül, hetekig tartó sikertelen próbálkozásaik után, elvonultak a vár alól.

4 Az egri vár

5 Eredetileg várostorony volt: alsó, szögletes részét 1290 és 1340 között gótikus stílusban építették, valószínűleg római kaputoronyra. A XIII. századtól ez volt a városfalak északi kaputornya. Az alsó részre hatalmas, hengeres, dísztelen építményt emeltek, XIV-XV. századi gótikus ablakokkal. Árkádos reneszánsz körüljárója a város figyelésére szolgált.

6 A soproni Tűztorony

7 A templom építését az újabb árvizektől való megmenekülésért, fogadalomból, 1880-ban határozták el a városatyák. Az építkezés 1913-ban kezdődött, de az első világháború miatt csak 1923-ban fejeződött be teljesen.

8 A szegedi Fogadalmi templom

9 A város több, mint 2000 éves fennállása óta volt már királyi székhely, Magyarország fővárosa, török és szovjet katonák dúlták fel. Ma, a sok megpróbáltatást túlélt város, kulturális központ, ahol az egyházi és világi örökségek sokasága rejlik. Leghíresebb látnivalója a város fölé magasodó bazilika, mely az ország elsőszámú temploma.

10 Az esztergomi bazilika

11 Az építmény tervezője Povolny Ferenc volt; az építkezés 1827-ben kezdődött és hat évig tartott. Korábban egy fahíd állt itt, amely 1697-ben épült, ám az elhasználódott, fenntartási és javítási költségei magasra rúgtak. A debreceni marhakereskedők a tiszai árvizek idején ezen a hídfőn vonultak állataikkal Szolnok felé és onnan tovább Bécsbe.

12 A hortobágyi kilenclyukú-híd

13 Az épület megépítésére 1881-ben írtak ki pályázatot. A beérkezett tizenkilenc pályamunkából négyet egyenlő díjazásban részesítettek. A végső nyertes épület Steindl Imre tervei alapján készült. A pályázat feltétele volt, hogy az építkezéshez csak hazai alapanyagokat használhattak fel. Maga az építkezés 1885-től 1904-ig tartott.

14 A Parlament

15 Ez a tér a város közigazgatási, kereskedelmi és idegenforgalmi központja. A középkorban piactér állt itt. Mostani nevét 1864 óta viseli. A tér a város egyik központi elhelyezkedésű, emlékművekben gazdag, észak felé fokozatosan emelkedő tere, ahová sugárszerűen tizenkét utca torkollik.

16 A pécsi Széchenyi-tér

17 V É G E \\\\//// Joe (@ @) Gangel -----ooO-(_)-Ooo-------


Letölteni ppt "Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot? Elképzelted már, milyen lehet Párizs látképe az Eiffel-torony nélkül? Vagy egy londoni panoráma úgy,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések