Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közel az olvasóhoz Kovács Béla Lóránt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közel az olvasóhoz Kovács Béla Lóránt."— Előadás másolata:

1 Közel az olvasóhoz Kovács Béla Lóránt

2 A program A „Közel az olvasóhoz” olyan kísérleti program, amelyet az EMMI hívott életre. Célja a nagyvárosi könyvtári ellátás biztosítása a lefedetlen területeken együttműködések kialakításával, költséghatékony módszerekkel. A program öt helyen hoz létre könyvtárpontokat forintból.

3 Előzmények A program előzménye a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer, amely több, mint 2200 ötezer főnél kisebb településen kétmillió fő számára biztosít ellátást. Hajdú-Bihar Megyében 2013 januárja óta negyvenegy településen működik a KSzR. A kistelepüléseken ennek köszönhetően jobb ellátást biztosítunk, mint a nagyvárosok bizonyos részein. Ezt az aránytalanságot kell kezelnünk.

4 Debrecen földrajza Debrecen területe 232 km2, lakossága 205 ezer fő, Magyarország második legnépesebb városa. Megyeszékhely és megyei jogú város. Belvárosát úgynevezett Kertségek övezik, amelyek a XIX. század végétől fokozatosan benépesültek.

5 Debrecen könyvtárai Debrecenben három nagy közkönyvtár található: a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, a Református Kollégium Nagykönyvtára és a Méliusz Könyvtár. A Méliusz központi könyvtárán kívül tizenkét fiókkönyvtárat üzemeltet.

6 Erősségek A Belváros könyvtári szempontból kitűnően ellátott.
Debrecen iskolaváros, a polgárság igényli a közgyűjteményi szolgáltatásokat. Könyvtári hagyományai évszázadosak, képzett szakemberek élnek a városban, magas szintű könyvtáros-képzés van az egyetemen.

7 Hiányosságok A Kertségek könyvtári ellátása a hetvenes évektől kezdődően sok helyen elhalt. Szegregált jellegű városrészek alakultak ki, amelyek ellátatlanok. Az említett városrészek lakosságának döntő hányada havonta egy alkalommal sem hagyja el szűk értelemben vett lakóhelyét.

8 Célok Cél Debrecen közkönyvtári ellátásában meglévő aránytalanságok, a szolgáltatás szempontjából lefedetlen területek könyvtári- információs szolgáltatási rendszerének költséghatékony kiépítése. A polgárok munkaerő-piaci helyzetének javítása, a fogyatékosok és hátrányos helyzetűek kulturális integrációja.

9 Modell A modell alapelve az együttműködés.
A könyvtár együttműködik a szolgáltatások kialakításában közművelődési, egyházi, szociális és egyéb intézményekkel, civil szervezetekkel. A partnerintézmények megállapodást kötnek közművelődési és könyvtári szolgáltatások nyújtásáról.

10 Tervezett szolgáltatások
dokumentumszolgáltatás, könyvtárközi kölcsönzés közhasznú információszolgáltatás, eTanácsadás könyvtári rendezvények, programok felhasználóképzés számítógép- és internethasználat

11 Debrecen új szolgáltatási pontjai
Nagymacs Kismacs Nagysándor-telep Tégláskert Pac

12 Nagymacs Debrecen nyugati részén elterülő település.
Debrecen központjától 15 kilométerre fekszik. Lakóinak száma 1200 fő.

13 Nagymacs Közreműködő partner: Debreceni Művelődési Központ.
Lehetőségek: a partnerintézmény úgy alakította ki az épületet, hogy könyvtár fogadására alkalmas legyen; központi elhelyezkedése van. Nehézségek: -.

14 Kismacs Debrecen nyugati részén elterülő településrész.
A várostáblától öt kilométerre fekszik. Lakóinak száma 512 fő.

15 Kismacs Közreműködő partner: Debreceni Művelődési Központ.
Lehetőségek: a közművelődési intézmény több évtizedes működése során kitűnő közösségszervező tevékenységet végzett; a helység alkalmas a szolgáltatások fogadására. Nehézségek: -.

16 Nagysándor-telep Debrecen nyugati részén fekvő szegregált jellegű városrész. Az önkormányzat régi szándéka a területen a közszolgáltatások fejlesztése. Lakóinak száma: 3000 fő.

17 Nagysándor-telep Közreműködő partner: Nagysándor Telepi Gondozó Szolgálat Pósa Utcai Idősek és Demens Idősek Klubja. Lehetőségek: a szolgálat és a társintézmények nagyon sok családhoz eljutnak. Nehézségek: a partner sajátos igényeihez való alkalmazkodás.

18 Tégláskert Debrecen délnyugati részén elterülő városrész.
Tégláskert és Epreskert a repülőtér és a vasút közé eső elszigetelt városrészek, lakóik száma fő.

19 Tégláskert Közreműködő partner: Tégláskerti Református Missziói Egyházközség. Lehetőségek: egy aktív és fejlődő gyülekezet támogatására számíthatunk; a könyvtárnak már a tervezéskor központi helyet szántak. Nehézségek: megközelíthetőség.

20 Pac Debrecen déli részén elterülő városrész. Lakossága 3000 fő.
Egyes területein szegregáció jelei figyelhetőek meg.

21 Pac Közreműködő partner: Kerekestelepi Református Egyházközség.
Lehetőségek: a partner egy új gyülekezetet szervez, amelyben szerepünk lehet; az új templom kialakításában igényeinket figyelembe veszik. Nehézségek: részleges akadálymentesítés.

22 A projekt résztvevői Könyvtári Intézet: Fehér Miklós (szakmai konzulens), Méliusz Könyvtár: Tomasovszki Anita (könyvtáros), DMJV Kulturális Osztálya: Dallos-Nagy Gabriella (referens).

23 Tervek Debrecen könyvtári ellátásához öt-hat további szolgáltató- hely hiányzik az északi és a keleti területeken. Különösen fontos lenne két helyen: Pallagon és Halápon.

24 Tervezett együttműködések
Együttműködő partner: Debrecen-Nagycsere- Haláp Református Egyházközösség, lelkész: ifj. Jenei Zoltán. A 800 fős településrésznek nincs más közösségi tere, csak a „templom”. A legközelebbi könyvtár 17 km-re található, jelentős a tanyasi lakosok száma.

25 Egyéb együttműködések
A Nagyerdei Református Gyülekezet, melynek lelkésze Püski Lajos, együttműködési szándékát fejezte ki gyülekezeti könyvtáruk fejlesztésében. Projekt várható indítása: április vége.

26 Tapasztalatok A partnerek közül az egyházakkal volt a legkönnyebb együttműködést kialakítani. Rendelkezésre álltak önkéntesek és szakemberek. A gyülekezetek eleven közösségeket jelentettek, amelyek igényelték a kulturális szolgáltatásokat. Felismerték a program hozadékát, a benne rejlő missziós lehetőségeket és társadalmi kapcsolatokat.

27 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Közel az olvasóhoz Kovács Béla Lóránt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések