Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Integrált könyvtári rendszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Integrált könyvtári rendszerek"— Előadás másolata:

1 Integrált könyvtári rendszerek
SZIKLA program Készítette: Ficzere Éva (F1SZGG) Kajári Katalin (IMZY30) Eszterházy Károly Főiskola Informatikus könyvtáros szak II. évf.

2 Kis könyvtárak számára ideális, magyar fejlesztésű IKR.
Három verziója van: városi-, iskolai könyvtáraknak és egyfelhasználós változat. A SZIKLA egy adatbázis, amely könyvek és más könyvtári dokumentumok leírását és lelőhelyeit tartalmazza. A SZIKLÁ-ban azon könyvtárak adatai találhatók meg, akik a NetLib Kft. valamely integrált rendszerével dolgoznak. A SZIKLA egy mozaikszó a Szinkronizált Központi Lelőhely Adatbázis kezdőbetűiből származik. A szinkronizálás egy olyan algoritmus, amely a könyvtárak állományában mutatkozó átfedéseket detektálja, az azonos dokumentumok leírásai közül kiválasztja a legjobbat, majd a lelőhely információkat ehhez a rekordhoz igazítja. 

3 Mire használható a SZIKLA?
A SZIKLA adatbázist - az Ország egyik legnagyobb bibliográfiai leírás gyűjteményét - mind a könyvtárak mind az olvasók többféle formában is eredményesen hasznosíthatják. Megkereshetünk benne egy konkrét dokumentumot és megnézhetjük, hogy mely könyvtárakban fordul elő. Dokumentumokat kereshetünk benne akár egy konkrét intézményben, akár egy város vagy egy megye meghatározott típusú könyvtáraiban egyszerre.

4 A megtalált dokumentumokra azonnal könyvtárközi kölcsönzési igényeket fogalmazhatunk meg és küldhetünk el. Felhasználóink körében a SZIKLA egyik legnépszerűbb lehetősége, hogy a bibliográfiai leírásokat a saját könyvtári adatbázisok gyors építéséhez, közvetlenül az integrált rendszer felviteli űrlapjának eszközeivel le is lehet tölteni. Így az adatrögzítés manuális része minimális, továbbá egységes és jó minőségű adatbázisok képződnek.

5 Hogyan használható a SZIKLA?
A SZIKLÁ-ban egy gyors mező valamint egy részletes űrlap használatával kereshetünk. A gyors mező közvetlenül a menüsor alatt helyezkedik el. Ebbe a mezőbe bármilyen adatot írhatunk, akár címet akár szerzőt akár bármilyen bibliográfiai adatot. Ez a kereső funkció a teljes adatbázist és a rekordok teljes adattartalmát vizsgálja, mégpedig a keresendő adat mezőben lévő szavak logikai "és" kapcsolatában. 

6 Egy konkrét könyvtár vagy könyvtárak egy meghatározott csoportjának állományában a "Speciális keresés"-re kattintva konkrét szempontok szerint kereshetünk.  A rekordok letöltése az integrált rendszerekhez megvásárolható ún. Bibliográfiai Rekord Letöltő Modul segítségével lehetséges. 

7 Könyvtártudományi jellemzők:
Integrált rendszer: minden könyvtári munkafolyamat gépesítve végezhető, pl.: szerzeményezés, gyarapítás, katalógus, keresés, tájékoztatás, bibliográfiák készítése, kölcsönzés, statisztikák, leltárkönyvek készítése, selejtezés, állományellenőrzés, stb. Szabványos: a hatályos magyar és nemzetközi könyvtári szabványokra és jogszabályokra épül, a könyvtárkezelési és könyvtárhasználati hagyományokat maximálisan tiszteletben tartja (pl. katalóguscédula nyomtatási lehetőség) Tartalmi és formai feltárás: kétféle üzemmódban dolgozhatunk: egyszerű (gyors, áttekinthető) vagy mélyleíró (árnyalt definiálások, különleges igények esetén)

8 Dokumentumtípusok: könyv, audiovizuális és elektronikus dokumentumok, aprónyomtatványok, atlasz, térkép, kotta, folyóirat és cikk, analitikus feldolgozás, kolligátumok kezelése Katalógus, keresés: saját hatáskörben kialakítható, bővíthető keresési szempontrendszer (alapból negyvennégyféle keresési szempont, ötféle logikai halmazművelet) Kölcsönzés: vonalkód támogatás, teljes körű forgalmi statisztikák, postakész felszólítók és előjegyzés értesítők nyomtatása vagy küldése -ben, sms-ben HUNMARC export, import, MOKKA kompatibilitás Tárgyszó-ETO átjárhatóság, korlátlan mélységű,hierarchikus tezaurusz kezelés

9 Adatbázis támogatás MNB (Magyar Nemzeti Bibliográfia Adatbázis)
SZIKLA (Szinkronizált Központi Lelőhely Adatbázis) Tankönyvi Adatbázis (Tankönyvi Adatbázis egy kifogástalan minőségű tárgyszavazott, szakozott leírásgyűjtemény, Karlovitz János Tibor munkája) Névváltozat Adatbázis (A Sárvári Sylvester János Városi Könyvtár munkatársai által készített, az elmúlt években folyamatosan bővített, teljekörű és precíz adatbázis mely az írói álneveket és szerzői névváltozatokat tartalmazza.) Tárgyszó-ETO Kapcsolati Adatbázis

10 Szinkronizált Központi Lelőhely Adatbázis (SZIKLA)
Közös katalógus és lelőhely adatbázis egyben, könyvtárközi kölcsönzés 110 könyvtár, 8 millió dokumentumáról 1,7 millió különböző bibliográfiai leírás, online rekordletöltés, azaz böngésző nélkül, közvetlenül a programból

11 További modulok: Bibliográfia Letöltő Modul Folyóirat, cikk Modul
Térkép, kotta Modul Multimédiás Modul Internetes Kereső Modul Internetes Kölcsönző Modul Ellátó és Letéti Modul Távkarbantartás

12 Adatrögzítés Hierarchikus tárolás Legalább két szintű Bibliográfiai
7 fő adatcsoport Példány Leltári szám, vonalkód, lelőhely, raktári jelzet Többkötetes művek és az analitikával ellátott bibliográfiai rekordok esetén tovább mélyül

13 Egykötetes könyv feldolgozása MNB adatbázis támogatással
Először az Adatbevitel/Könyv/Egykötetes adatbeviteli űrlapot nyitjuk meg

14 Az Adatbázis menüpontra kattintva az MNB adatbázist hívhatjuk segítségül

15 A Főcím mezőbe írjuk be a regény címét, ekkor a kis ablakban megjelenik, hogy az MNB-ben mennyi ilyen főcímű dokumentum van, hátul az űrlap pedig kitöltődik az első dokumentum adataival. Az „I”-vel elfogadhatjuk, a „N” azt jelenti, hogy sok adat egyezik, de nem pontosan azt a dokumentumot tartjuk a kezünkben

16 Az űrlap bizonyos adatmezői kék színűre változnak, ezek nem módosíthatóak, a sárga mezők adataival kibővíthetjük a leírást

17 Ha elkészültünk a kötetleírással, a Rögzítés gombbal léphetünk tovább a példányadatok űrlapjára

18 A példányadat-űrlapon a leltári szám kitöltése kötelező, a többi mező kitöltése opcionális.
Ha a leltári szám mezőbe kérdőjelet írunk, a gép automatikusan kiosztja a következő leltári számot. A Rögzítés menüpontra kattintva a rendszer eltárolja a példányinformációkat. Ha az adott kötetből további példányokat akarunk rögzíteni, megtehetjük a megnyíló új űrlapon. Ha másik kötet feldolgozását kezdenénk meg, a Bezár menüpontra kattintva egy üres kötetűrlapot kapunk.

19 A Szikla programok egyik legnépszerűbb lehetősége, hogy az űrlapok
kitöltését azon könyvek feldolgozása esetén, amelyek a háttéradatbázisokban már megtalálhatók, nem kell kézzel elvégezni. Az adatrögzítés támogatásához többféle adatbázist használhatunk. Honosítás Az MNB adatbázisban megtalált leírás adattartalma fizikailag nem másolódik át a saját adatbázisunkba, csak a leírás egyedi azonosító száma kerül tárolásra, így mindig a leírás legfrissebb állapota érhető el. Honosítani csak azokat a bibliográfiai leírásokat lehet, amelyek pontosan megegyeznek a feldolgozandó dokumentum leírásával, mert módosításra honosításkor nincs lehetőségünk. Átemelés Átemeléskor az adatok fizikailag is átkerülnek a saját adatbázisunkba. Ilyenkor az átemelt rekordnak nincs már kapcsolata a forrásadatbázissal, így azok frissüléséről nem szerezhetünk tudomást, azonban az átemelt leírásokat szabadon módosíthatjuk.

20 Keresés Keresési módozatok
A keresések bonyolultságuk szempontjából két csoportra oszthatók: egyszerű keresésnek nevezzük akkor, ha a „Keresendő adat” egyszeri kitöltésével a feladat megoldható, ekkor nincs szükség találati halmazok közötti műveletvégzésre, az eredmény azonnal megjeleníthető, összetett keresésnek hívjuk akkor, ha csak több lépésben, a „Keresendő adat” többszöri kitöltésével, esetleg közben a „Keresési szempont” változtatásával, több lépésben lehet a keresést végrehajtani, amelyek között találati halmazokkal végzett művelet is van. .

21 A megnyíló keresőablak három logikai részre bontható:
A legfelül a keresés feltételeit lehet beállítani (adatbázis, dokumentumtípus, keresési szempont, ill. csonkolás, ékezet nélküli keresés, stb.) Az ablak középső részében lehet a keresőkérdést beírni. A beírást segédlisták támogatják. A keresőablak alsó részére kerülnek a találati halmazok, amelyek egy adott keresés lefuttatása után képződnek. A találati halmazok listája az eddig lefuttatott keresések találati halmazait tartalmazza. A találati lista elemei között halmazműveleteket lehet elvégezni, ezt nevezzük összetett keresésnek.

22

23 Kölcsönzés Mind a 9-féle dokumentumtípusnak (könyv, video-dokumentum,
hangdokumentum, multimédiás CD-ROM, kotta, térkép, atlasz, folyóirat, cikk) külön-külön állíthatjuk öt féle paraméterét: az egyidejűleg kölcsönözhető dokumentumok számát, a kölcsönzési időt, a meghosszabbítási időt, a türelmi időt és a késedelmi bírság mennyiségét. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy egy egérkattintással kiválasztjuk az ablak felső részében található táblázat megfelelő sorát. Ekkor a táblázat feletti mezők kitöltődnek a pillanatnyilag érvényben lévő adatokkal. Ezeket változtatás után a táblázat fölött, jobbra található „Lecserél” gombbal tudjuk visszaírni a táblázatba.

24 Kölcsönzési műveletek:
Ebben az ablakban mind az ötféle kölcsönzési műveletet el tudjuk végezni: kölcsönzést, visszahozatalt, meghosszabbítást, előjegyzést és foglalást. A bal fölső ablakrészben mindig a műveletben résztvevő dokumentum (amit elvisznek vagy visszahoznak), a jobb felső ablakrészben pedig a műveletben résztvevő személy (aki elvisz vagy visszahoz) adatai látszanak. A bal alsó táblázatokban a végzett művelettől függetlenül mindig az illető személynél kölcsönzésben lévő dokumentumokat, ill. érvényben lévő előjegyzéseit, foglalásait láthatjuk.

25 Selejtezés, törlés, módosítás

26 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET ! Online keresés:
Forrás: Szilágyi Loránd : Szikla-21 Integrált Könyvtárkezelői Rendszer : felhasználói kézikönyv , Budapest: NetLib Kft., képek forrása: [ Letöltés dátuma: április 21.] Online keresés:


Letölteni ppt "Integrált könyvtári rendszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések