Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A példaként választott tanulmány bibliográfiai tétel ISBD formában: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „könyvrészlet-leírás” űrlap „marc formában”:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A példaként választott tanulmány bibliográfiai tétel ISBD formában: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „könyvrészlet-leírás” űrlap „marc formában”:"— Előadás másolata:

1 A példaként választott tanulmány bibliográfiai tétel ISBD formában: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „könyvrészlet-leírás” űrlap „marc formában”: Az elkészült bibliográfiai tétel „marc formában”: A 000-044, 586 mezők kitöltöttek, nem kell módosítani rajtuk (a cikk magyar nyelvű, Magyarországon jelent meg) Az űrlapon szereplő mezők közül ki kell tölteni: 008 / [7-10] – meghatározott jellemzők és információs adatok / első(*) dátum éve négy számjeggyel 100 – személyi főtétel 245 – cím és szerzőségi közlés 675 – tudományterület Fel kell építeni a tanulmány – forrásdokumentum rekordkapcsolatot 773$w – a forrásdokumentum rekordjának azonosítója $g. Az űrlapon nem szerepel, így át kell emelni a jobb oldalról (Mezők létrehozása), majd ki kell tölteni: 700 – személynév, további Az alapértelmezett mezők kitöltése, illetve a további mezők hozzáadása és kitöltése tetszőleges sorrendben végezhető. Az alapértelmezésben az űrlapon szereplő, de a bibliográfiai tételhez nem szükséges, tehát üresen hagyott mező a tétel mentésekor automatikusan kitörlődik (a fenti példánál a 075 – Részadatbázis mező).

2 008 / [7-10 ] – megjelenés első(*) dátum éve négy számjeggyel

3 A tanulmány forrásdokumentumának – tanulmánykötet – behasonlítása a HUMANUS-ban

4 100 – Személynév –főtétel: – kitöltése a böngészés igénybevételével történik – a piros számjegyű indikátorok ellenőrzése, szükség esetén átállítása (jelen esetben: az 1. indikátor, értéke helyes)

5 245 – Cím és szerzőségi mező kitöltése: – a piros számjegyű indikátorok ellenőrzése, szükség esetén átállítása (jelen esetben: a 2. indikátor helyes értéke: 3)

6 675$a – Tudományterület: – kitöltése a legördülő menüből történő átemeléssel

7 700 – Személynév – további: – nem szerepel a sablon alapértelmezett mezői között, a jobb oldalon felsorolt mezők közül kiválasztva, átemeléssel kell létrehozni azt. – kitöltése a böngészés alkalmazásával – a piros számjegyű indikátorok ellenőrzése, szükség esetén átállítása (jelen esetben: az 1. indikátor helyes, értéke: 1 a 2. indikátor helyes, értéke: 0)

8 A tanulmány – forrásdokumentum kapcsolat felépítése: $w – forrásdokumentum rekordjának azonosítója : - a mezőbe történő beírás nem engedélyezett, a folyamat kizárólag a „kapcsolat” gombról indítható

9 első kereséskor ha az előző keresést nem követte kapcsolási művelet ha az előző keresést kapcsolási művelet követte A forrásdokumentum rekordjának keresése:

10 A keresési szempont kiválasztása : Például: tanulmánykötetcím. A forrásdokumentum rekordjának kapcsolása: – a forrásdokumentum megjelenítése a címre kattintva.

11 A behasonlított forrásdokumentum kiválasztása és …. …kapcsolása.

12 A forrásdokumentum kapcsolása után a $w almezőben megjelenik a forrásdokumentum rekordazonosítója, valamint az automatikus mentés is megtörténik (a bal felső sávban megjelenik a rekord azonosítója).

13 A forrásdokumentum adott részegységének számozási adatai: $h – fizikai jellemzők


Letölteni ppt "A példaként választott tanulmány bibliográfiai tétel ISBD formában: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „könyvrészlet-leírás” űrlap „marc formában”:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések