Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: ""— Előadás másolata:

1

2 http://hu.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Franklin http://erdekessegek.info/pszichologia-313.cimke

3 Született: 1706. jan. 27. Boston 1790. ápr. 17. (84 évesen) Philadelphia Felesége: Deborah Read Franklin 3 gyermeke volt Foglalkozásai: 14 dologgal foglalkozott pl.:író, politikus, tudós, szerző, zenész, feltaláló, sakkjátékos

4 Benjamin Franklin egy szegény szappan- és viaszfőző, Josiah Franklin és Abiah Folger tizenkettedik gyermekeként született. Gyermek korában szeretett úszni, érdekelték a természet titkai, és a művészi világ is foglalkoztatta. Tizenkét évesen szegődött tanoncként az apja engedélyével a nála kilenc évvel idősebb bátyjához, Jameshez, aki saját nyomdát működtetett. Az alatt kitanulta a nyomdász szakmát, ami későbbi vállalkozásainak alapja lett. De a tanoncság azt is jelentette, hogy sokat olvasott és rengeteg könyvet gyűjtött. Egy okos trükknek köszönhetően pedig írásai először jelenhettek meg a nyilvánosság előtt, igaz, csakis álnév alatt. Tizenhét évesen, egyetlen holland dollárral a zsebében utazott a pennsylvaniai Philadelphiába. 1728-ban társtulajdonos lett egy nyomdában, és megjelentette a Pennsylvania Gazette és a Poor Richard’s Almanachcímű folyóiratokat.

5 1743-ban filozófiai társaságot alapított. Létrehozta az első pennsylvaniai tűzoltó-egyesületet, biztosítótársaságot, egyetemet és kórházat. Először vezette be a pozitív és negatív töltések fogalmát, valamint felfedezte, hogy a villám is elektromos természetű. 1752-ben egy papírsárkány segítségével kísérletet végzett, aminek következtében létrejött a villámhárító. Franklint a forradalom után megválasztották Pennsylvania kormányzójának, de fizetést nem fogadott el. 1757-től 1775-ig Pennsylvania megbízottjaként volt a gyarmatok képviselője Londonban. 1776-ban kezdeményezte az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot. Anglia után Franciaországba ment és elérte a katonai szövetség létrehozását Franciaországgal. Ezzel a függetlenségi háború fordulatot vett, és az 1783-as békeszerződésben Anglia elismerte az Amerikai Egyesült Államok függetlenségét.

6 Villámhárító Bifokális szemüveglencse

7 1. MÉRTÉKLETESSÉG Ne egyél a tunyulásig, ne igyál a részegségig. 2. CSÖND Csak úgy szólj, ha a magad vagy mások javát szolgálod; kerüld a fecsegést. 3. REND Legyen meg minden holmid helye; legyen meg minden tevékenységed ideje. 4. HATÁROZOTTSÁG Határozz mit kell tenned; hiánytalanul tedd meg, amit elhatároztál. 5. TAKARÉKOSSÁG Csak úgy költekezz, ha mások vagy a magad javát szolgálod; ne pocsékolj. 6. SZORGALOM Ne veszíts időt; hasznos dolgon munkálkodj mindig; mellőzz minden fölös tevékenységet. 7. ŐSZINTESÉG Bántó módon senkit félre ne vezess; jámboran s méltányosan gondolkodj, s ha szólsz, ekképpen szóljál. 8. IGAZSÁG Senkit igaztalanul meg ne sérts; iránta való kötelességed el ne mulaszd. 9. MÉRSÉKLET Kerüld a végleteket; de légy türelmes a legvégső határig azok iránt, akik megsértenek. 10. TISZTASÁG Ne tűrd sem tested, sem ruhád, sem környezeted tisztátalanságát. 11. NYUGALOM Állj ellent az apró bosszúságnak; a hétköznapi és elkerülhetetlen hibák ne zavarjanak. 12. MAKULÁTLANSÁG Ritkán élj a kéjjel; céljának egészségedet vagy a nemzést tekintsd; csömörig, erőd fogytáig, mások vagy magad békéjének, jó hírének rovására ne űzd. 13. ALÁZAT Kövesd Jézust és Szókratészt

8 Ben Franklin-effektusnak nevezik azt a pszichológiai jelenséget, ami szerint ha valakinek szívességet teszel, annak valószínűleg újra szívességet fogsz tenni, akinek viszont ártasz, annak újra ártani fogsz. Benjamin Franklin ezt a megfigyelést úgy fordította a maga javára, hogy az egyik ellenségétől szívességet kért, kölcsönkért tőle egy nagyon ritka könyvet. Az ellensége elküldte neki a könyvet, amit ő egy hét múlva egy köszönőlevél kíséretében visszaküldött. Amikor legközelebb találkoztak, akkor az ellenség udvariasan beszélt vele, és felajánlotta, hogy máskor is szívesen a rendelkezésére áll, és ezután halálukig barátok maradtak.

9

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt ""

Hasonló előadás


Google Hirdetések