Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Benjamin Franklin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Benjamin Franklin."— Előadás másolata:

1 Benjamin Franklin

2 Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Franklin

3 Élete: Született: 1706. jan. 27. Boston
1790. ápr. 17. (84 évesen) Philadelphia Felesége: Deborah Read Franklin 3 gyermeke volt Foglalkozásai: 14 dologgal foglalkozott pl.:író, politikus, tudós, szerző, zenész, feltaláló, sakkjátékos

4 Életrajza: Benjamin Franklin egy szegény szappan- és viaszfőző, Josiah Franklin és Abiah Folger tizenkettedik gyermekeként született. Gyermek korában szeretett úszni, érdekelték a természet titkai, és a művészi világ is foglalkoztatta.  Tizenkét évesen szegődött tanoncként az apja engedélyével a nála kilenc évvel idősebb bátyjához, Jameshez, aki saját nyomdát működtetett. Az alatt kitanulta a nyomdász szakmát, ami későbbi vállalkozásainak alapja lett. De a tanoncság azt is jelentette, hogy sokat olvasott és rengeteg könyvet gyűjtött. Egy okos trükknek köszönhetően pedig írásai először jelenhettek meg a nyilvánosság előtt, igaz, csakis álnév alatt. Tizenhét évesen, egyetlen holland dollárral a zsebében utazott a pennsylvaniai Philadelphiába. 1728-ban társtulajdonos lett egy nyomdában, és megjelentette a Pennsylvania Gazette és a Poor Richard’s Almanachcímű folyóiratokat. 

5 1743-ban filozófiai társaságot alapított
1743-ban filozófiai társaságot alapított. Létrehozta az első pennsylvaniai tűzoltó-egyesületet, biztosítótársaságot, egyetemet és kórházat.  Először vezette be a pozitív és negatív töltések fogalmát, valamint felfedezte, hogy a villám is elektromos természetű.  ben egy papírsárkány segítségével kísérletet végzett, aminek következtében létrejött a villámhárító.  Franklint a forradalom után megválasztották Pennsylvania kormányzójának, de fizetést nem fogadott el től 1775-ig Pennsylvania megbízottjaként volt a gyarmatok képviselője Londonban. 1776-ban kezdeményezte az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot. Anglia után Franciaországba ment és elérte a katonai szövetség létrehozását Franciaországgal. Ezzel a függetlenségi háború fordulatot vett, és az 1783-as békeszerződésben Anglia elismerte az Amerikai Egyesült Államok függetlenségét.

6 Feltalálásai: Villámhárító Bifokális szemüveglencse

7 Erényei: 1. MÉRTÉKLETESSÉG
Ne egyél a tunyulásig, ne igyál a részegségig. 2. CSÖND Csak úgy szólj, ha a magad vagy mások javát szolgálod; kerüld a fecsegést. 3. REND Legyen meg minden holmid helye; legyen meg minden tevékenységed ideje. 4. HATÁROZOTTSÁG Határozz mit kell tenned; hiánytalanul tedd meg, amit elhatároztál. 5. TAKARÉKOSSÁG Csak úgy költekezz, ha mások vagy a magad javát szolgálod; ne pocsékolj. 6. SZORGALOM Ne veszíts időt; hasznos dolgon munkálkodj mindig; mellőzz minden fölös tevékenységet. 7. ŐSZINTESÉG Bántó módon senkit félre ne vezess; jámboran s méltányosan gondolkodj, s ha szólsz, ekképpen szóljál. 8. IGAZSÁG Senkit igaztalanul meg ne sérts; iránta való kötelességed el ne mulaszd. 9. MÉRSÉKLET Kerüld a végleteket; de légy türelmes a legvégső határig azok iránt, akik megsértenek. 10. TISZTASÁG Ne tűrd sem tested, sem ruhád, sem környezeted tisztátalanságát. 11. NYUGALOM Állj ellent az apró bosszúságnak; a hétköznapi és elkerülhetetlen hibák ne zavarjanak. 12. MAKULÁTLANSÁG Ritkán élj a kéjjel; céljának egészségedet vagy a nemzést tekintsd; csömörig, erőd fogytáig, mások vagy magad békéjének, jó hírének rovására ne űzd. 13. ALÁZAT Kövesd Jézust és Szókratészt

8 Ha haragosod van, kérj tőle szívességet
Ben Franklin-effektusnak nevezik azt a pszichológiai jelenséget, ami szerint ha valakinek szívességet teszel, annak valószínűleg újra szívességet fogsz tenni, akinek viszont ártasz, annak újra ártani fogsz. Benjamin Franklin ezt a megfigyelést úgy fordította a maga javára, hogy az egyik ellenségétől szívességet kért, kölcsönkért tőle egy nagyon ritka könyvet. Az ellensége elküldte neki a könyvet, amit ő egy hét múlva egy köszönőlevél kíséretében visszaküldött. Amikor legközelebb találkoztak, akkor az ellenség udvariasan beszélt vele, és felajánlotta, hogy máskor is szívesen a rendelkezésére áll, és ezután halálukig barátok maradtak.

9 Benjamin Franklin aláírása:

10 Készítette: Bakó Tamás 10.b
Köszönöm a figyelmet! 


Letölteni ppt "Benjamin Franklin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések