Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Szeidl András

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Szeidl András"— Előadás másolata:

1 Készítette:Szeidl András
Fullerének Készítette:Szeidl András

2 Miről fogok beszélni? Mi is az a fullerén Felfedezése
A fullerén felbontása Tulajdonságai Optikai tulajdonságai A fullerének előállítása

3 Mik is azok a fullerének?
A fullerének az elemi szén  előállított mesterséges módosulatai. A fullerének meghatározott, páros számú szénatomból álló szénmolekulák. A leggyakoribb fullerénmolekula hatvan szénatomot tartalmaz.

4 Felfedezése A New Scientist folyóirat egyik 1966-os számában Davis E. Jones vetette fel először, hogy görbült grafitlemezekből elvileg üreges molekulák jöhetnek létre. Elméleti úton többen kiszámították, hogy egy 60 szénatomos gömbszerű molekula stabil lehet ben jöttek rá először, hogy ez a molekula széngőzök kondenzálódása során természetes úton is létrejön.

5 A fullerén felbontása A fullerén egy gömb alakú szénatomokból képzett molekula,melyben minden szénatom pontosan 3 másik szénatommal szomszédos

6 Tulajdonsága A gömbszerű szerkezetnek köszönhetően a fullerénmolekulák könnyen elmozdulhatnak egymáson, ez jó kenési tulajdonságokat eredményez. Közepes nyomáson már szobahőmérsékleten gyémánttá alakíthatók, szemben a grafittal, amelynek átalakításához a nagy nyomás mellett magas hőmérséklet is szükséges .A fullerének színe attól függően, hogy milyen vastagságú rétegben állították elő - a barnától a feketéig változik.

7 Optikai tulajdonságai
Figyelemre méltóak a fullerének optikai tulajdonságai is. Az oldataik nemlineáris optikai tulajdonságokat mutatnak. Némely esetben megváltoztatják a frekvenciát, vagy erős fény hatására kevesebb fényt bocsátanak át. Így optikai áramkörökben lehetne őket alkalmazni. Megfelelő fénnyel besugározva vezetik az elektromosságot is.

8 A fullerének előállítása
A fullerének előállítása a szén alapú prekurzorok elpárologtatásán és megfelelő körülmények közötti kondenzációján alapul. Az elemi szén a párolgáshoz szükséges hőmérsékletet kb. 4000 °C plazmaállapotú gáztérben érheti el.  Induktív kicsatolású plazmaégőbe finom eloszlású kormot adagoltak. A szén elpárolgása és újbóli lecsapódása során megfelelő körülmények között fullerének is képződtek.

9 Források http://hu.wikipedia.org/wiki/Fuller%C3%A9n
Google képek

10 Vége Köszönöm a figyelmet

11 Prekurzorok =elemi szén, szénhidrogének


Letölteni ppt "Készítette:Szeidl András"

Hasonló előadás


Google Hirdetések