Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fullerének Készítette:Szeidl András. Miről fogok beszélni? o Mi is az a fullerén Mi is az a fullerén o Felfedezése Felfedezése o A fullerén felbontása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fullerének Készítette:Szeidl András. Miről fogok beszélni? o Mi is az a fullerén Mi is az a fullerén o Felfedezése Felfedezése o A fullerén felbontása."— Előadás másolata:

1 Fullerének Készítette:Szeidl András

2 Miről fogok beszélni? o Mi is az a fullerén Mi is az a fullerén o Felfedezése Felfedezése o A fullerén felbontása A fullerén felbontása o Tulajdonságai Tulajdonságai o Optikai tulajdonságai Optikai tulajdonságai o A fullerének előállítása A fullerének előállítása

3 Mik is azok a fullerének? A fullerének az elemi szén el ő állított mesterséges módosulatai. A fullerének meghatározott, páros számú szénatomból álló szénmolekulák. A leggyakoribb fullerénmolekula hatvan szénatomot tartalmaz.

4 Felfedezése A New Scientist folyóirat egyik 1966-os számában Davis E. Jones vetette fel el ő ször, hogy görbült grafitlemezekb ő l elvileg üreges molekulák jöhetnek létre. Elméleti úton többen kiszámították, hogy egy 60 szénatomos gömbszer ű molekula stabil lehet. 1985-ben jöttek rá el ő ször, hogy ez a molekula széng ő zök kondenzálódása során természetes úton is létrejön.

5 A fullerén felbontása A fullerén egy gömb alakú szénatomokból képzett molekula,melyben minden szénatom pontosan 3 másik szénatommal szomszédos

6 Tulajdonsága A gömbszer ű szerkezetnek köszönhet ő en a fullerénmolekulák könnyen elmozdulhatnak egymáson, ez jó kenési tulajdonságokat eredményez. Közepes nyomáson már szobah ő mérsékleten gyémánttá alakíthatók, szemben a grafittal, amelynek átalakításához a nagy nyomás mellett magas h ő mérséklet is szükséges.A fullerének színe attól függ ő en, hogy milyen vastagságú rétegben állították el ő - a barnától a feketéig változik.

7 Optikai tulajdonságai Figyelemre méltóak a fullerének optikai tulajdonságai is. Az oldataik nemlineáris optikai tulajdonságokat mutatnak. Némely esetben megváltoztatják a frekvenciát, vagy er ő s fény hatására kevesebb fényt bocsátanak át. Így optikai áramkörökben lehetne ő ket alkalmazni. Megfelel ő fénnyel besugározva vezetik az elektromosságot is.

8 A fullerének előállítása A fullerének el ő állítása a szén alapú prekurzorok elpárologtatásán és megfelel ő körülmények közötti kondenzációján alapul. Az elemi szén a párolgáshoz szükséges h ő mérsékletet kb. 4000 °C plazmaállapotú gáztérben érheti el. Induktív kicsatolású plazmaég ő be finom eloszlású kormot adagoltak. A szén elpárolgása és újbóli lecsapódása során megfelel ő körülmények között fullerének is képz ő dtek.

9 Források http://hu.wikipedia.org/wiki/Fuller%C3%A9n http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettud omanyok/kemia/szervetlen-kemia/a- valtozatos-szen/a-grafit-es-a-fulleren http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettud omanyok/kemia/szervetlen-kemia/a- valtozatos-szen/a-grafit-es-a-fulleren Google képek

10 Vége Köszönöm a figyelmet

11 Prekurzorok =elemi szén, szénhidrogének


Letölteni ppt "Fullerének Készítette:Szeidl András. Miről fogok beszélni? o Mi is az a fullerén Mi is az a fullerén o Felfedezése Felfedezése o A fullerén felbontása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések