Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hidraulikai alapok Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hidraulikai alapok Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék."— Előadás másolata:

1 Hidraulikai alapok Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

2 A folyadékdinamika egyenletei A teret folytonosan tölti ki (kontinuum). A változók vektor- és skalármezők. a - gyorsulás (lokális és „útmenti” (konvektív) F - térfogati erők (nehézségi erőtér, Coriolis erőtér…) és felületi erők (nyomás és nyírás) Az egyenleteket általában tömegegységre írjuk fel: A legáltalánosabb esetre a mai napig megoldatlan matematikai probléma.

3 Nyugalmi állapot (hidrostatika) A folyadék olyan közeg, amely nyugalmi állapotban csak nyomás felvételére képes. A nehézségi erőtér és a nyomásváltozás egyensúlya. A hidrosztatikai nyomás minden irányban azonos. … és csak függőleges értelemben változik. Arkhimédesz és a felhajtóerő.

4 A mozgó folyadék Alapfogalmak: áramvonal, pálya. Időben állandó áramlásnál a kettő azonos. Időben állandó (stacionárius) áramlásnak csak a lokális gyorsulása nulla. Konvektív gyorsulás – nehézségi erőtér – nyomásváltozás – nyírás Nyírás elhanyagolása – „ideális folyadék” (Euler egyenlet) A nyírás a sebességkülönbségekben aktiválódik (vagyis leginkább a peremeken).

5 A nyírás és a Reynolds szám Mennyire érvényesül a nyírás? – a súrlódó erők és a tehetetlenségi erők aránya árulkodik róla. Reynolds szám. A nyírás örvényeket szül és öl meg. Út a turbulencia felé. (Ideális folyadékban nem keletkezik örvény és nem is tűnik el.)

6 Anyag- és energia- megmaradás Anyagmegmaradási vagy kontinuitási egyenlet. A továbbiakban egydimenziós problémákkal foglalkozunk. Az energiamegmaradást tehát egy dimenzióban, ideális folyadék egy áramvonalára írjuk fel (ez így nem teljesen korrekt, mert egy áramcsőre kellene): Súlyra nézve fajlagos energiamegmaradási egyenlet, Bernoulli egyenlet. A mechanikai energia megmaradása, lásd: inga.

7 Bernoulli egyenlet valós folyadékra Az energia nem marad meg, éppen a súrlódás (nyírás, viszkozitás…) miatt.

8 Kifolyás kis nyíláson Alkalmazzuk a Bernoulli egyenletet egy tartályból való kifolyás leírására.

9 Kifolyás kis nyíláson A kifolyó vízsugár pedig parabolapályát ír le, csakúgy mint az „eldobott tömegpont” (kavics) nehézségi erőtérben.

10 Kifolyás nagy nyíláson

11 Bukógátak, zsiliptáblák


Letölteni ppt "Hidraulikai alapok Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések