Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Győrik Viktor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Győrik Viktor"— Előadás másolata:

1 Készítette: Győrik Viktor
Hans Christian Orsted Készítette: Győrik Viktor

2 Tartalom Születése Tanulmányai Elektromágnesesség
Alumíniumot alított elő Halála Érdekeségek

3 Születése, halála, munkásága
Született: augusztus 14. – Dánia Munkásága: Hozzájárult a természettudomány fejlődéséhez Elektromágnesességet fedezte fel Először gyártott alumíniumot. Halála: március 9. – Dánia (73 évesen)

4 Élete, tanulmányai Orsted tudomány iránti érdeklődése édesapja gyógyszertárában alakult ki. Testvérével magánúton szerezték meg alapfokú képzetségeiket majd 1793-ban jelentkeztek a Koppenhágai Egyetemre ra Orsted elismeréseket kapott mind az esztétika, mind a fizika terén publikált dolgozataiért ban tanítani kezdett a Koppenhágai Egyetemen, ahol folytatta kísérleteit az elektromos árammal és az akusztika kérdéseivel is foglalkozott. Az egyetem az ő irányításával dolgozta ki átfogó fizikai és kémiai tanulmányi programját, és több új laboratóriumot is létrehozott.

5 Elektromágnesesség 1820. április 21-én, olyan jelenségre lett figyelmes, amelynek eredménye megdöbbentő volt Ørsted számára. Ahogy az áram által keltett hőt mutatta be, észrevette, hogy egy iránytű tűje kitér a mágneses északi irányból, valahányszor az általa használt elektromos elemet a vezetékre kapcsolta. Ez arra utalt, hogy az elektromos áramot hordozó vezetéket valamiféle mágneses mező veszi körül. Három hónappal később kutatásba kezdett majd nem sokkal később azt mondta ki elektromos áram kör alakban mágneses teret hoz létre a vezető körül. A mágneses indukció mértékegysége róla lett elnevezve.

6 Alumínium 1825-ben Ørsted nagyon fontos kémiai eredményt ért el, amikor először állított elő alumíniumot. Alumíniumamalgám desztillációjával alított elő tiszta alumíniumot.

7 Halála Ørsted 1851-ben halt meg, sírja a koppenhágai Assistens temetőben látható. Az közötti kiadású 100 koronás bankjegy Ørsted arcképének metszetét hordozza. A Koppenhágai Egyetem Kémiai Tanszékének valamint Matematikatudományi Intézetének otthont adó épületegyüttest róla nevezték el, tisztelegve nagysága előtt. Az 1999-ben fellőtt első dán műhold is az ő nevét viselte.

8 Érdekesség 1820-ban felfedezte a piperin nevű vegyületet, amely a paprika csípősségét adja. Elsőként ismerte fel, hogy a fény elektromágneses jelenség. 1824-ben társaságot alapított a tudományos ismereteknek a terjesztésére. Számos cikke és tanulmánya jelent meg, melyekkel hozzájárult a korszerű fizikai világkép kialakításához. barátai és tisztelői egy kastéllyal ajándékozták meg, de mielőtt birtokba vette volna, meghalt. 1932-ben róla nevezték el a mágneses térerősség egységét.

9 Forrás http://hu.wikipedia.org/wiki/Hans_Christian_%C3%98rsted


Letölteni ppt "Készítette: Győrik Viktor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések