Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina."— Előadás másolata:

1 Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina

2 tartalom 1. dia: címdia 2. dia: tartalom
3. dia: Zippernowsky Károly élete 4. dia: transzformátor 5. dia: transzformátor 6. dia: váltakozó áram 7. dia: források 8. dia: vége

3 Élete Bécs, 1853. április 4. – Budapest, 1942. november 29.
magyar mérnök, a transzformátor egyik feltalálója, a váltakozó áram apostola. Bécsben született, édesapja Zipernowsky József könyvelő, édesanyja Fischer Franciska. Kegyesrendi Piarista Gimnázium, Budapest Királyi József Műegyetem 1942. november 29-én halt meg Budapesten.

4 transzformátor A transzformátor egy villamos gép, nyugvó szerkezet, amely a váltakozó áramú villamos teljesítménynek feszültségét és áramerősségét alakítja át.

5 transzformátor https://www.youtube.com/watch?v=VucsoEhB0NA
Az első transzformátor

6 VÁLTAKOZÓ ÁRAM A váltakozó áram olyan elektromos áram, amelynek iránya és intenzitása periodikusan változik. Tiszta váltakozó áramról beszélünk, ha az egy periódus alatt egy irányban átfolyó össztöltés zérus. Nem tiszta váltakozó áram felbontható egy tiszta váltakozó áram és egy egyenáram komponens összegére Hagyományos fosszilis tüzelőanyaggal működő hőerőművekben és az atomerőművekben a villamos energiát turbinákkal meghajtott generátorok termelik csakúgy, mint a vízerőművekben és a szélerőművekben. Ezek a generátorok a mágneses indukció jelenségét hasznosítják, és tipikusan váltakozó áramot állítanak elő.

7 források http://hu.wikipedia.org/wiki/Zipernowsky_K%C3%A1roly

8 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina."

Hasonló előadás


Google Hirdetések