Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon"— Előadás másolata:

1 Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon

2 Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum
A Vörösmarty Emlékmúzeum Kápolnásnyéken található. Vörösmarty Mihály itt töltötte gyermekkorát családjával 1802 és 1811 között. A bútorok és berendézesek hasonlók azokhoz,amelyek Vörösmarty idejében voltak jelen a házban . Megtalálható itt Vörösmarty íróasztala és egy hatfiókós ,intarziás komód, ami a család hagyatékából való. A múzeumban állandó kiállításként megtekinthető tehát Vörösmarty relikviái,és a magyar irodalomtörténete.

3 Néhány kép az Emlékmúzeumról
A múzeum kívülről Vörösmarty írósztala Az egyik szoba

4 Vörösmarty pince Az emlékmű a velencei Szőlőhegyen található.Gyönyörű kilátás nyílik innen a Velencei-tóra.Az épület 19. század eleji, a déli homlokzaton található Vörösmarty emléktáblája.Sok időt töltött itt a költő,több versét is ebben a házban írta meg.

5 Vörösmarty keresztelő medencéje
1800.December 3-án keresztelték meg Vörösmarty Mihályt a Velencei-tó környéki Nadapon.A templom,ahol a keresztséget felvette már nem áll,de a mai neogótikus templomban megtekinthető a keresztelő medence,és a templom mögött egy falmaradvány is emlékeztet a költőre.

6 Vörösmarty szobra Kápolnásnyéken
Kápolnásnyéken a Vörösmarty parkban található Vörösmarty Mihály teljes alakos szobra Szeptember 29-én állítatta a község, a költő születésének 200. évfordulójára.Az itt lakók már rég óta szerettek volna szobrot állítani a híres költőnek.A szobor elkészítője Szabó György.

7 Vörösmarty mellszobra Pincehelyen
Pincehely Tolna megyében található (régen Göbrőnek nevezték).1822-től 1823-ig itt élt és joggyakornokként dolgozott.1975-ben állították fel a mellszobrát , a költő születésének 175. születésnapjára.

8 Vörösmarty sírja Vörösmarty Mihály 1855.november 19-én halt meg. Sírja Budapesten,a Kerepesi temetőben található. A családja is itt nyugszk. A sírt több másik sírral együtt fel akarták számolni ,de ez végül nem valósult meg. Költőnk sírját bárki megtekintheti ebben a temetőben.

9 Készítette: Lévai Linda 10.d


Letölteni ppt "Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon"

Hasonló előadás


Google Hirdetések