Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Karneválok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Karneválok."— Előadás másolata:

1 Karneválok

2 A KARNEVÁL A carnevale szó a „carne” (portugál)„hús” szóból is levezethető: „búcsúzás a hústól”. A karnevál vagy hagyományos magyar nevén „a farsang farka” a farsangi időszaknak a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három napja, ami nagy mulatságok közepette zajlik. A karnevál valójában ősi télbúcsúztató, tavaszköszöntő jelmezes, táncos népünnepély, amelyet beiktattak a vallási ünnepek közé. A farsang hagyományosan január 6-ától (vízkereszttől) hamvazószerdáig tart.

3 HÍRES KARNEVÁLOK Velencei karnevál: A velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában. Kevésbé látványos, mint a riói karnevál. Azt mondják a riói kellemes, a velencei szép! Hatalmas színjátékhoz volt hasonló, ahol az utcák alkották a színteret, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is. Az utolsó napon búcsúznak el a Karnevál Hercegétől hogy elűzzék a tél rossz szellemét.

4

5 Riói karnevál: Az első Riói karnevált, amelyet feljegyeztek, 1723-ban tartották a portugál bevándorlók. Az emberek három napon keresztül maszkokban rohangáltak az utcákon. Ezután elkezdték megrendezni a táncversenyeket, a szambaiskolák versenyét pedig 1928 óta tartják meg – ez a mai karneválok legfőbb látványossága. A szambazene mégis csak 1917-ben lett a karnevál aláfestő muzsikája

6 Azt mondják a riói kellemes, a velencei szép!

7 Ó, a riói karnevál… "Ó, riói karnevál és igazi brazil tánc, Megbűvöl, ha egyszer arra jársz, Örökké tart a nyár, és mindenki arra vár, Hogy kezdődjék az újabb karnevál."

8 A Riói karnevál nem véletlenül a világ egyik legnagyobb látványossága
A Riói karnevál nem véletlenül a világ egyik legnagyobb látványossága. A nagy szenvedélyeket kiváltó táncverseny szambaiskolák között zajlik. Mindegyik iskola választ egy témát, amelyet a zenével és a 10 kocsin táncoló, akár négyezer táncos mozdulataival fejeznek ki. A karneválon nem csupán a szambaiskolák növendékei táncolhatnak – bárki táncra perdülhet az utcán, akinek kedve szottyan rá.

9

10 Rio minden körzetének megvan a saját zenekara és táncosai, akik jelmezeket, utcai ruhákat, karneválos pólókat, vagy akár fürdőruhákat öltenek magukra, majd miután a helyiek összegyűltek egy bárban vagy téren, a zenekar elindul egy előre eltervezett útvonalon.

11

12 A SZAMBA A szamba mint ritmus és tánc 1917-től hódított teret. A szamba ritmusa varázsolta a karnevált hamisíthatatlan brazil ünneppé, az ország identitásának elemévé. A szamba afrikai eredetű, ősi népi tánc, amely a rabszolga-kereskedés útján jutott el Brazíliába. Szaggatott, rövid mozdulatai a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik, azt hogy még tánc közben sem tudtak láncaiktól megszabadulni. Elsősorban Rio de Janeiróban és Sao Pauloban terjedt el leginkább.A karneválok elengedhetetlen kelléke a szamba ritmusa.

13

14 SZAMBA ISKOLÁK Ma a karnevál fő látványossága a szambaiskolák versenye. Ezek csak nevükben iskolák, voltaképpen több ezer tagot számláló óriási klubok, amelyekben egész évben mást sem tesznek, mint a karneválra készülnek. Évente új témát választanak, általában a brazil történelemből, kultúrából, ennek jegyében találják ki a koreográfiát, írják a zenét, tervezik a kosztümöket, díszítik fel a kocsikat. A tét nem csak a dicsőség, hiszen a nyertes számára így térül meg a befektetett pénz. A karnevál legnagyobb látványossága a tizenkét szambaiskola felvonulása a 700 méter hosszú Sambadromoban. A klubok egyenként nyolcvan percet kaptak a bemutatkozásra.

15

16 Rio de Janeiróban hetven szambaiskola működik, ezeket szigorú hierarchia alapján hat osztályba sorolják. A három alacsonyabb minősítésű csoportba tartozó iskolák az utcán parádéznak, ezeket bárki láthatja, sőt csatlakozhat a menethez, de csak az elit iskolák “mérhetik össze tudásukat” a Sambadromóban.

17


Letölteni ppt "Karneválok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések