Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ MVSZ SZEREPE A MAGYARORSZÁGI AEO RENDSZER INNOVÁCIÓJÁBAN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ MVSZ SZEREPE A MAGYARORSZÁGI AEO RENDSZER INNOVÁCIÓJÁBAN"— Előadás másolata:

1 AZ MVSZ SZEREPE A MAGYARORSZÁGI AEO RENDSZER INNOVÁCIÓJÁBAN
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG AZ MVSZ SZEREPE A MAGYARORSZÁGI AEO RENDSZER INNOVÁCIÓJÁBAN Budapest, június 24 Tüske Péter logisztikai magiszter

2 MVSZ a magyar Engedélyezett Gazdálkodók képviselője
2013. május 16 óta 125 tagszervezet + 70 nem tag állandó résztvevő Összesen szervezet Tagok 84 %-a engedélyezett gazdálkodó! „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

3 „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”
tartalom A KEZDETEK FELHATALMAZÁS KÉPVISELETRE KÖZÖS FELLÉPÉS A TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKÉRT AEO HAZAI RENDSZERÉNEK INNOVÁCIÓJA „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

4 „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”
1. A KEZDETEK Részvétel a kísérleti projektben Európai Bizottság pilot projektjei a Vám2007 keretében indultak 11 tagállam vámhatóságát és gazdálkodóit hívták meg Egy országból egy cégét választottak ki, más-más tevékenységi körből Mo-ról a szakmai szervezetek ajánlására több vállalatot javasoltunk Bizottság logisztikai szolgáltatót a MASPED-et választotta Magyarország részese lett 2006 január - július között a kísérleti munkának Magyar nemzeti projekt keretein belül még kilenc cég csatlakozott Alkaloida, Avon, DHL, GE, General Motors, IBM, Philips, Solectron, Suzuki Nagyon sok hasznosítható tapasztalat gyűlt össze Szakmai programjainkon kielemeztük a résztvevők közreműködésével a tapasztalatokat Konferenciákat szerveztünk, széles körben készítettük fel a gazdálkodókat Nemzeti projekt tapasztalatai beépültek a –ben kihirdetett hazai jogszabályba Elsődleges prioritást kapott, hogy hogyan, milyen feltételekkel lehet elvégezni az engedélyezési eljárást 2007-ben a Vámtanács tagjaként részt vettünk a nemzeti végrehajtási, értelmezési részletszabályok kidolgozásában „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

5 1.1. KÉPZÉSEK, RENDEZVÉNYEK SZERVEZÉSE
Az AEO tanúsítás 2008-as beindulása óta eltelt idő alatt összesen: 14 konferencia 19 egy napos továbbképzés ill. konzultációs szakmai nap 6 vámműhely Folyamatosan specifikus AEO információval láttuk el az érintett gazdálkodókat Magas színvonalon képviseltük véleményeiket Kiemelendő az évi kétszer megrendezésre kerülő 3 napos egri vámkonferencia Itt minden alkalommal kiemelten foglalkoztunk az AEO-k aktuális kérdéseivel Vállalkozói tudást szinten tartó 3 napos budapesti szakmai továbbképzések Oktatásainkon illetve a fél napos vámműhelyeken szerepeltek az aktuális változások, fejlemények „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

6 1.2. RÉSZVÉTEL NEMZETKÖZI aeo KONFERENCIÁKON
2012. november án nemzetközi AEO konferencia Londonban előadást tartott az Európai Bizottság Adó- és Vámügyi Főigazgatóságának AEO szakértője az Amerikai Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatalának C-TPAT szakértője Európai gazdálkodói szféra szép számú delegáltja vett részt MVSZ is képviseltette magát 1 fővel konferencia tapasztalatairól, a szerzett információkról a tagság tájékoztatást kapott 2013. április 4-5. engedélyezett gazdálkodói státuszról szóló nemzetközi szeminárium Budapesten „A kölcsönös bizalom – a legális kereskedelem elősegítésének záloga” címmel Rendezvény meghívottai a VVSz Európai Régiója 51 tagállama, közöttük az Európai Unió tagállamai vámigazgatóságainak képviselői, a rendezvény munkanyelve angol volt MVSZ két képviselője előadást tartott az AEO felkészülés és kérelmezés folyamatát gazdálkodói oldalról, az előadás remek visszajelzést kapott 2013. október –i Egri Konferencia Nemzetközi Kereskedelmi Kamara és a WCO SAFE rendszerének AEO - val kapcsolatos munkacsoportjaiban folytatott munkáról , melyben az MVSZ is képviseltette magát „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

7 1.3. AEO témákban megjelent PUBLIKÁCIÓK
Logisztikai folyóiratokban, magazinokban, más logisztikai szervezetek szakmai konferenciáin, felsőoktatási intézmények rendezvényei, nemzetközi konferenciákon, szövetség honlapján, hírlevelekben Kiemelve az elmúlt évekből a Vám-Zoll magazinban megjelent: Joó Gáborné: Az AEO-boom sikere (Vám-Zoll 2011/12) Tüske Péter: Közös kockázatkezelés, AEO-monitoring, új felügyeleti rendszer ( Vám-Zoll 2012/04) „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

8 1.4. MVSZ KÖZREMŰKÖDÉS EDDIGI eredményeiből
Az MVSZ javaslatai, közreműködése alapján megvalósult kedvező változások, kedvezmények ,melyek valódi előnyöket eredményeztek az engedélyezett gazdálkodók számára: Önadózás ÁFA biztosíték nyújtás alóli mentesség Elektronikus vámáru nyilatkozat benyújtása 0-24 óráig Jövedéki biztosíték mentesség bizonyos esetekben AEO minősítési eljárás során benyújtott okmányok figyelembevétele utólagos ellenőrzéseknél (ügyféli nyilatkozat bekérése) Megbízható vámadós státusz évenkénti igazolása alóli mentesülés Adóraktárnál később is benyújtható az összevont számla Meghatározott célra történő felhasználás esetén biztosítéknyújtás alóli mentesség (3013/2013. sz. NAV Elnöki Útmutató ) NAV új AEO tájékoztató véleményezése, javaslatok kidolgozása „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

9 2. felhatalmazás képviseletre
„AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei” című MVSZ rendezvény május 16. 120 cég vett részt a magyar AEO-k képviseletében! MVSZ tagok (rendes és pártoló tagok együtt) 84 %-a engedélyezett gazdálkodó Jelenleg AEO tanúsítvánnyal rendelkező gazdálkodók 36 %-a MVSZ tag Rendezvényen részt nem vett AEO –k írásban küldték meg javaslataikat, felhatalmazásukat MVSZ-t szakmai képviseletre feljogosító AEO gazdálkodók az összes AEO 55%-a Előadásaink, rendezvényeink igen népszerűek a cégek körében Rendszeres résztvevők a nem tag AEO gazdálkodók is AEO Munkabizottságunk munkájába is aktívan bekapcsolódtak ezen cégek képviselői Mind a pilot szakaszban, mind az azóta eltelt több, mint 7 évben tagvállalataink, elnökségünk, bizottságaink véleményükkel, aktivitásukkal országos szinten segítik, viszik előre az AEO-k ügyeit AEO-k felhatalmazták az MVSZ-t a magyarországi AEO-k érdekeinek képviseletére! Melyet írásban bejelentettünk a NAV KH és a Minisztérium felé!! „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

10 2.1. Konferencián elhangzott vélemények összegzése
Igazgatóságok az ellenőrzés során feltárt hiányosságok esetén súlyosbító körülményként értékelik, ha a gazdálkodó AEO tanúsítvánnyal rendelkezik Egyoldalú a kommunikáció a gazdálkodók és az AEO kapcsolattartók között Közös megoldás keresés helyett rögtön szankciók kerülnek alkalmazásra Európai Unión kívüli külkereskedelemben nincs gyakorlati előnye az AEO tanúsítványnak Az Engedélyezett Gazdálkodók jelenleg inkább tehernek érzik az AEO státuszt Szükséges visszaállítani és megerősíteni az AEO státusz helyét, szerepét! Meg kell vizsgálni a további kedvezmények alkalmazásának lehetőségét MVSZ elkötelezett a rendszer sikere mellett Közös összefogás lehetőségét és igényét hangsúlyozta Javaslatok elfogadásra kerültek – résztvevők egyhangúan döntöttek az összefogásról, az MVSZ AEO képviseletéről „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

11 AEO engedélyek SZÁMÁNAK ALAKULÁSA 2008-2013
A TAXUD adatbázisa szerint a mai nappal 296 AEO tanúsítvánnyal rendelkező gazdálkodó működik Magyarországon. „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

12 3. KÖZÖS FELLÉPÉS A TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKÉRT
Mi a célkitűzésünk az AEO program továbbfejlesztésének területén.? Vámhatóság és az üzleti szféra közötti párbeszéddel Kölcsönös bizalom szellemében Konstruktív, hosszú távú együttműködés kialakítása Európai Unió Európa 2020 és Vám 2020 stratégiájával összhangban Szem előtt tartva az AEO-k tényleges hazai gazdasági potenciálját Megbízhatósági szintjét AEO intézményének magyarországi továbbfejlesztése, amellyel: Tovább csökkenthetők a gazdálkodók adminisztrációs terhei Jogszabályok végrehajtása egységessé válik Gazdálkodók hosszú távon kiszámítható és fenntartható vámlogisztikai rendszereket tudnak működtetni Határokon átnyúló áruellátási láncok működtetési költsége csökkenthető Nő az ellátási láncban résztvevő gazdálkodók versenyképessége Ezzel is támogatva Magyarország és közvetve az Európai Unió fenntartható fejlődését „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

13 3.1. Megvalósult gyakorlati lépések 2014-ben
Vámműhely keretében áttekintettük az AEO-kat érintő, a gazdálkodókat leginkább foglalkoztató kérdéseket AEO munkabizottság felállítása (MVSZ tagok, és nem tag AEO gazdálkodók képviselőinek részvételével) Kérdőíves felmérés a magyar AEO-k között Kiemelkedően sikeres volt! (teljes listát 66-an töltötték ki) Felmérés kiértékelése után javaslatok fontossági sorrend szerinti kidolgozása megtörtént - AEO munkabizottság „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

14 3.2. AZ AEO felmérés KIÉRTÉKELÉSE

15 3.3. AZ AEO felmérés KIÉRTÉKELÉSE

16 3.4. AZ AEO felmérés KIÉRTÉKELÉSE
Válaszadók AEO státusza db AEO C 34 AEO S AEO F 32 Nincs AEO Összesen: 66

17 3.5. 2014-ben megvalósítandó feladatok
A NAV-val közös AEO Munkacsoport megalakítása * AEO-k által megfogalmazott, a státuszhoz fűződő kézzelfogható versenyelőnyt jelentő javaslatok fontossága és megvalósíthatósága okán Közös, részletes cselekvési terv kidolgozása és elfogadása Az AEO-k folyamatos, transzparens, tájékoztatása a munka aktuális állásáról, eredményeiről */ : Megtörtént, itt tartunk most! „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

18 4. AEO HAZAI RENDSZERÉNEK INNOVÁCIÓJA
4.1. ÖNREVÍZIÓ ÉS MÓDOSÍTÁS LEHETŐSÉGE BÍRSÁG ÉS PÓTLÉKMENTESEN 4.2. RENDSZERES EGYÉNI KONZULTÁCIÓS LEHETŐSÉG A HATÓSÁGI ÉS A GAZDÁLKODÓI KAPCSOLATTARTÓK KÖZÖTT 4.3. ELEKTRONIKUS ÁRUNYILATKOZAT FELDOLGOZÁSA ÓRÁIG 4.4. CSÖKKENTETT MÉRTÉKŰ VÁMBIZTOSÍTÉK, ILLETVE VÁMBIZTOSÍTÉK MENTESSÉG 4.5. KEVESEBB ADMINISZTRÁCIÓS TEHER, RÖVIDEBB ÜGYINTÉZÉSI IDŐ EGYSZERŰSÍTÉSI ENGEDÉLYEK IRÁNTI KÉRELMEK ESETÉN 4.6. FÓRUMOK SZERVEZÉSE AZ AEO-K RÉSZÉRE, LEGJOBB GYAKORLATOK PUBLIKÁLÁSA

19 4.1. ÖNREVÍZIÓ ÉS MÓDOSÍTÁS LEHETŐSÉGE BÍRSÁG ÉS PÓTLÉKMENTESEN
Kritikák a jelenlegi gyakorlattal szemben: Nem egységes a vámhatóság gyakorlata az AEO-k által kezdeményezett olyan módosítások esetében, amelyeket a gazdálkodók belső ellenőrzési folyamataik révén tártak fel Korrekciós pótlék jelenlegi szabályozásába pozitív diszkrimináció beépítése az AEO-k részére Az AEO-k által kívánatosnak tartott állapot: AEO Önrevízió intézményének, mint a monitoring rendszer egy további pillérének bevezetése a gazdálkodói változás bejelentés egészüljön ki a vámhatósággal egyeztetett - téma specifikus gazdálkodói belső ellenőrzéssel, önrevízióval - vámhatóság és a gazdálkodó közösen dolgozzák ki az éves monitoring tervet Belső ellenőrzés eredményei képezzék részét a vámhatósági felügyeleti rendszernek - ez alapján a vámhatóság határozza meg a gazdálkodónak javasolt, tőlük elvárt intézkedéseket is Az így feltárt, önrevízió alá vont esetek élvezzenek bírság és pótlék mentességet, abban az esetben amikor: Az a gazdálkodó vétlen magatartása mellett következik be Nem keletkezik vámhiány A gazdálkodó megtette a megfelelő intézkedéseket az ismétlődés elkerülése érdekében „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

20 „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”
4.2. RENDSZERES EGYÉNI KONZULTÁCIÓS LEHETŐSÉG A HATÓSÁGI ÉS A GAZDÁLKODÓI KAPCSOLATTARTÓK KÖZÖTT Kritikák a jelenlegi gyakorlattal szemben: Bizonytalanságot okoz az AEO-k részéről, hogy a szabálytalansági jelentésekbe bekerülnek olyan módosítások is amelyek a normál kereskedelmi folyamatok következményei Nem publikus, hogy a felsorolt „szabálytalanságok” megítélése milyen szempontrendszer alapján történik és azoknak mi a következménye AEO kapcsolattartó és a gazdálkodó között nincs élő kapcsolat Abban az esetben amikor a napi felügyeletet ellátó és az AEO kapcsolattartó személyek különböző igazgatóságokhoz tartoznak ez teljességgel kizárt Az AEO-k által kívánatosnak tartott állapot: A gazdálkodó és az AEO kapcsolattartó között legyen folyamatos párbeszéd Biztosítani kell, hogy az AEO kapcsolattartó rendelkezzen naprakész, teljeskörű információval a gazdálkodó vám tevékenységéről Az AEO kapcsolattartó időben és a kellő mélységben tájékoztassa a gazdálkodót, a felmerülő kockázatokról, azaz hogy mire figyeljen, vagy miben szükséges azonnal változtatnia „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

21 4.3. ELEKTRONIKUS ÁRUNYILATKOZAT FELDOLGOZÁSA 0-24 ÓRÁIG
Kritikák a jelenlegi gyakorlattal szemben: Sokszor előfordul, hogy elektronikus árunyilatkozat benyújtását követően a feldolgozási folyamat valamilyen ok miatt megakad és emiatt a vámáru nem válik kiadhatóvá Emiatt a logisztikai folyamatok jelentős késedelmet szendvednek, amely komoly gazdasági hátránnyal jár a vállalat részére. A jövedéki termékekkel foglalkozó AEO-k is versenyhátrányban vannak azáltal, hogy az árunyilatkozat feldolgozás nem jut el a határozat kiadásáig 0-24 órában Az AEO-k által kívánatosnak tartott állapot: NAV állítson fel 0-24 órás szolgálatot egy központi vagy alternatív helyszínen (lásd. Osztrák, Német vámigazgatás) a vámhatározatok számfejtésére és kibocsátására Egyedi, gazdálkodói tevékenység alapján történő elbírálási profil létrehozása „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

22 „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”
4.4. CSÖKKENTETT MÉRTÉKŰ VÁMBIZTOSÍTÉK, ILLETVE VÁMBIZTOSÍTÉK MENTESSÉG Kritikák a jelenlegi gyakorlattal szemben: Tevékenységi vámbiztosítékra vonatkozóan nincs pozitív diszkriminináció az AEO felé Az AEO-k által kívánatosnak tartott állapot: AEO szempontok szerint a vámtevékenységgel összefüggő szakmai gyakorlat, illetve gazdálkodói magatartás minőségi vizsgálata alapján csökkentett mértékű, vagy a vámbiztosíték mentesség biztosítása (50%, -30%, - teljes mentesség) az alábbi tevékenységi engedélyekből: halasztott vámfizetési engedély vámraktár, ÁFA adóraktár engedély átmeneti megőrzés vámbiztosíték mentessége gazdasági vámeljárások (aktív feldolgozás) meghatározott célú vámeljárás engedélye kezességvállalási engedély Jövedéki engedély „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

23 „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”
4.5. KEVESEBB ADMINISZTRÁCIÓS TEHER , RÖVIDEBB ÜGYINTÉZÉSI IDŐ EGYSZERŰSÍTÉSI ENGEDÉLYEK IRÁNTI KÉRELMEK ESETÉN Kritikák a jelenlegi gyakorlattal szemben: A vámhatóság az „eljárás meggyorsítása érdekében” sokszor olyan dokumentumokat is bekérnek, amelyek a NAV birtokában vannak Az ellenőrzésekhez nagy mennyiségben kell benyújtani papír alapú bizonylatokat Új KN kódok előzetes engedélyeztetése hátráltatja a logisztikai folyamatokat Az AEO-k által kívánatosnak tartott állapot: AEO esetében legyen automatikus kedvezmény, az engedélyezett árukör (az érzékeny áruk kivételével) terjedjen ki a teljes KN-ra Meglévő tevékenységi engedélyek módosítása esetében ne kelljen már meglévő vagy szükségtelen okmányokat benyújtani Bizonyos módosítások esetén csak bejelentési kötelezettség legyen Egyesített (összevont) AEO garancia ,amely a gazdálkodó teljeskörű tevékenységét lefedi „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

24 „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”
4.6. FÓRUMOK SZERVEZÉSE AZ AEO-K RÉSZÉRE, LEGJOBB GYAKORLATOK PUBLIKÁLÁSA Kritikák a jelenlegi gyakorlattal szemben: AEO kapcsolattartó és a gazdálkodó közti - ha van egyáltalán- kétoldalú kommunikáció nem biztosít hatékony és aktuális szakmai információt Különösen a multinacionális cégek részére hátrány ez Nem ismertek az magyar igazgatóságok ill. a tagállamok auditálási és monitoring tapasztalatai Torzul a TAXUD irányelvek „lefordítása”, érvényesítése a napi gyakorlatban Az AEO-k által kívánatosnak tartott állapot: Szervezzen a NAV rendszeres időszakonként a képviseleti szervekkel közös szemináriumokat, téma specifikus fórumokat, workshop-okat az AEO-k körében Tegyék közzé azokat a audit ill. monitoring tapasztalatokat amelyek követendőek, amelyektől tartózkodni kell Legyen internetes fóruma a felmerülő kérdéseknek GYIK) –MVSZ vállalja a működtetését Külföldi publikációk, legjobb külföldi gyakorlatok megismerhetők legyenek „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”

25 MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”
KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET Az Egyesült Királyság vámigazgatása november án AEO konferenciát rendez Londonban. Az eseményen a különböző témakörökben – többek között az Uniós Vámkódex tervezetében február óta bekövetkezett fontosabb változásokról, valamint azok AEO-kra gyakorolt hatásairól – az uniós gazdálkodói szféra, valamint az Egyesült Királyság vámigazgatásának a képviselői tartanak előadásokat. A részletes program és a rendezvényen való regisztrációról szóló angol nyelvű tájékoztatás letölthető PDF formában. Tüske Péter elnök, logisztikai magiszter „AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei”


Letölteni ppt "AZ MVSZ SZEREPE A MAGYARORSZÁGI AEO RENDSZER INNOVÁCIÓJÁBAN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések