Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az immunrendszer Dr. Járos Ildikó. Az immunrendszer A szervezet védekezése a káros anyagok ellen Bőr, szőr, váladékok (nyál, könny, stb.) Bőr, szőr, váladékok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az immunrendszer Dr. Járos Ildikó. Az immunrendszer A szervezet védekezése a káros anyagok ellen Bőr, szőr, váladékok (nyál, könny, stb.) Bőr, szőr, váladékok."— Előadás másolata:

1 Az immunrendszer Dr. Járos Ildikó

2 Az immunrendszer A szervezet védekezése a káros anyagok ellen Bőr, szőr, váladékok (nyál, könny, stb.) Bőr, szőr, váladékok (nyál, könny, stb.) Gyomornedv Gyomornedv Immunrendszer ImmunrendszerImmunrendszer Alapja: a saját és az idegen anyag megkülönböztetése (antigén) Alapja: a saját és az idegen anyag megkülönböztetése (antigén) Humorális ill. celluláris immunválasz Humorális ill. celluláris immunválasz Specifikus ill. nem specifikus Specifikus ill. nem specifikus

3 Az immunrendszer Memória: a szervezet emlékszik hogy mivel találkozott már, immunitás kialakulása Memória: a szervezet emlékszik hogy mivel találkozott már, immunitás kialakulása Ellenanyagok (immunglobulinok): antigének ellen Ellenanyagok (immunglobulinok): antigének ellen Immunválasz: három fázis Immunválasz: három fázis 1.: antigénfelismerés 1.: antigénfelismerés 2.: információátadás 2.: információátadás 3.: végrehajtás 3.: végrehajtás

4 Az immunrendszer Passzív ill. aktív immunitás Passzív ill. aktív immunitás Passzív: az anyától kapott ellenanyagok Passzív: az anyától kapott ellenanyagok Aktív: saját szervezet által képzett ellenanyagok Aktív: saját szervezet által képzett ellenanyagok Természetes ill. mesterséges immunitás Természetes ill. mesterséges immunitás Természetes: szervezet által képzett Természetes: szervezet által képzett Ember által képzett és beadott ( pl. ellenszérum, vakcina, stb.) Ember által képzett és beadott ( pl. ellenszérum, vakcina, stb.)

5 Az immunrendszer Ellenanyagok átjutása anyából a magzatba a méhlepénytípustól függ: Ellenanyagok átjutása anyából a magzatba a méhlepénytípustól függ: Rágcsáló és főemlős: ellenanyagok átjutnak a magzatba Rágcsáló és főemlős: ellenanyagok átjutnak a magzatba Húsevők: nem minden ellenanyag jut át Húsevők: nem minden ellenanyag jut át Kérődzők és ló: nem jut át egyáltalán, ilyen állatokban legfontosabb a föcstej (colostrum) Kérődzők és ló: nem jut át egyáltalán, ilyen állatokban legfontosabb a föcstej (colostrum)

6 Az immunrendszer Allergia Immunfolyamat ez is Immunfolyamat ez is Kóros mértékű immunreakció Kóros mértékű immunreakció A kiváltó anyag az allergén A kiváltó anyag az allergén Autoimmun folyamat A szervezet a saját anyagai ellen termel ellenanyagot A szervezet a saját anyagai ellen termel ellenanyagot Saját magát pusztítja Saját magát pusztítja Kóros folyamat Kóros folyamat


Letölteni ppt "Az immunrendszer Dr. Járos Ildikó. Az immunrendszer A szervezet védekezése a káros anyagok ellen Bőr, szőr, váladékok (nyál, könny, stb.) Bőr, szőr, váladékok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések