Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára"— Előadás másolata:

1 Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára
Voleszák Zoltán szakmai igazgatóhelyettes 2014. szeptember 18.

2 Iskolai szakoktatók Cukrász szakma Horváthné Lőrincz Eszter Simon Zita
Élelmiszer- és vegyiáru-eladó, eladó Kontorné Saly Marianna - Csonkáné Battyányi Krisztina Pincér - Cihlár Lajos Schaller Tamás Schwendtner-Kovács Mariann - Svedics Tibor Szakács Hende Gábor Major Zsolt Merth Mária - Németh Tibor Rákóczy László Vendéglátó eladó Muszikné Nyiki Tímea - Hosinnerné Makalicza Ágnes 2014. szeptember 18.

3 Iskolánk képzési rendszere
2014. szeptember 18.

4 Hagyományos szakközépiskola
► A vendéglős képzésbe történő belépéshez az érettségi után összefüggő nyári gyakorlat (180 óra) teljesítése kötelező (együttműködési megállapodás keretében). A tanulóknak díjazás jár érte ( Ft/hó). ► A képzés csak akkor indul, ha összejön a létszám (16-24 fő). 2014. szeptember 18.

5 Új típusú turisztikai szakközépiskola
► Turisztikai szervező, értékesítő. ► 9. évfolyamot követően 70 órás (10. után: 105 órás, 11. után: 140 órás) összefüggő nyári gyakorlaton vesznek részt együttműködési megállapodás keretében. A tanulóknak ezért nem jár díjazás. ► Turizmushoz kapcsolódó helyeket keresünk (pl. szálláshelyeket). ► A kamaránál be kell jelentkezni erre a képzésre. 2014. szeptember 18.

6 Új típusú vendéglátó szakközépiskola
► Vendéglátásszervező-vendéglős. ► 9. évfolyamot követően 70 órás (10. után: 105 órás, 11. után: 140 órás) összefüggő nyári gyakorlaton vesznek részt együttműködési megállapodás keretében. A tanulóknak ezért nem jár díjazás. ► Bármilyen vendéglátó üzletben teljesítheti, ahol értékesítés zajlik (9. évfolyam után), illetve melegkonyhás üzletekben. ► A kamaránál be kell jelentkezni erre a képzésre. 2014. szeptember 18.

7 Új típusú 3 éves szakképzés
► Cukrász, pincér, szakács, vendéglátó eladó, illetve (kereskedelmi) eladó képzés zajlik ilyen formában. ► 9. évfolyamon a gyakorlati képzésük az iskolában történik. A tanulók április hónapban szintvizsgát tesznek, ami feltétele a tanulószerződés megkötésének. ► A kamaránál be kell jelentkezni erre a képzésre (más a szám, mint az eddigiek). ► 9. évfolyamot követően 140 órás összefüggő nyári gyakorlaton vesznek részt együttműködési megállapodás keretében, vagy nyári időponttól kezdve kötik meg a tanulószerződést (úgy hogy beleférjen a 140 órás összefüggő szakmai gyakorlat). 2014. szeptember 18.

8 Új típusú 3 éves szakképzés
► 10. és 11. évfolyamon csak munkahelyi gyakorlatuk van, így a vizsgára történő felkészítésük a munkahely kötelezettsége. ► Új típusú foglalkoztatási naplót vezetnek, amiben szerepelnek a teljesítendő témakörök is. (Az iskola által a tanulók számára kiírt munkaidő több, mint a foglalkozási naplóban szereplő óraszám – ezt figyelembe kell venni a haladásnál.) ► Új típusú, komplex vizsgát tesznek. 2014. szeptember 18.

9 Komplex vizsga ► A legnagyobb hangsúly a gyakorlati tevékenységen van (60-70%). ► A korábbiakhoz képest megszűnt a beszámíthatóság. ► Rövidebb vizsga, hiszen nem kell minden kompetenciát mérni a vizsgán. ► A gyakorlati vizsgán felügyelő tanár van, aki nem vesz részt az értékelésben (eddig javaslatot tehetett). 2014. szeptember 18.

10 Komplex vizsga 2014. szeptember 18.

11 Gyakorlati feladatlapok (tételsorok) összeállítása
3. §  (3) A gyakorlati vizsgatevékenységhez készült feladatlapokra vonatkozó javaslatot a vizsgaszervező dolgozza ki. 27. § (1) A gyakorlati feladatlapokra vonatkozó javaslatot – a vizsga megkezdése előtt – a vizsgaelnök a vizsgabizottsági tagok véleménye alapján hagyja jóvá. 2014. szeptember 18.

12 Régi duális, 3 éves szakképzés
► Cukrász, pincér, szakács, vendéglátó eladó, élelmiszer- és vegyiáru-eladó képzés. ► 11. évfolyamos végzős tanulók. ► Engedélyt kaptunk iskolai összevont gyakorlatra (kivéve eladók), a korábbinál alacsonyabb óraszámban (kéthetente 4 órás gyakorlat). Ennek célja: a szakmai gyakorlati vizsgára való felkészítés. 2014. szeptember 18.

13 Régi 2+2 éves szakképzés ► Cukrász, pincér, szakács, vendéglátó eladó, élelmiszer- és vegyiáru-eladó képzés. ► 12. évfolyamos végzős tanulók. ► Engedélyt kaptunk iskolai összevont gyakorlatra (kivéve eladók), a korábbinál alacsonyabb óraszámban (kéthetente 4 órás gyakorlat). Ennek célja: a szakmai gyakorlati vizsgára való felkészítés. 2014. szeptember 18.

14 Hozzáférhető anyagok www.svk.hu - Munkahelyeknek
1. A munkahelyen töltendő idő 2. Szakmai és vizsgakövetelmények (SZVK) 3. Központi programok (KP) 4. Vizsgakövetelmények 5. Iskolai óratervek 6. Munkahelyi gyakorlatok tananyaga 7. Minta gyakorlati tételsorok 8. Hiányzás a gyakorlati képzésről 2014. szeptember 18.

15 Hozzáférhető anyagok 1. Munkahelyen töltendő idők
Felhívjuk a képzőhelyek figyelmét, hogy változtak a tanulók heti, gyakorlati munkahelyen töltendő óraszámai: 10. évfolyam (valamennyi szakmában): heti 19,5 óra (2 iskolai napjuk van) – a kerettanterv szerint 17,5 óra. 11. évfolyam (vendéglátós szakmák): heti 19 óra (2 iskolai napjuk van és kéthetente 4 órás összevont gyakorlatuk az iskolában). 11. évfolyam (élelmiszer- és vegyiáru-eladók): heti 21 óra (2 iskolai napjuk van). 12. évfolyam (vendéglátó szakmák): heti 22 óra (2 iskolai napjuk van és kéthetente 4 órás összevont gyakorlatuk az iskolában). 12. évfolyam (élelmiszer- és vegyiáru-eladók): heti 24 óra (2 iskolai napjuk van). 2014. szeptember 18.

16 Hozzáférhető anyagok 2. Szakmai és vizsgakövetelmények (SZVK)
► A szakképzés alapadatai ► Betölthető munkakör és leírása ► Szakmai követelménymodulok, kompetenciák ► Vizsgakövetelmények 2014. szeptember 18.

17 Hozzáférhető anyagok 3. Központi programok (KP) és kerettantervek
► A szakképzés alapadatai ► A képzés szervezésének feltételei ► Óratervek ► Szakmai követelménymodulok, kompetenciák (tananyagtartalom) ► Vizsgakövetelmények 2014. szeptember 18.

18 Hozzáférhető anyagok 4. Vizsgakövetelmények
► Az SZVK alapján ► Vizsgarészek és vizsgafeladatok 2014. szeptember 18.

19 Hozzáférhető anyagok 5. Iskolai óratervek
► Heti és összes óraszámok ► Munkahelyi gyakorlat ► Nyári összefüggő gyakorlat 2014. szeptember 18.

20 Hozzáférhető anyagok 6. Munkahelyi gyakorlatok tananyaga
► Óraszámok tananyag-egységenként ► Tananyagegységek tartalma megtalálható a központi programokban, illetve a kerettantervekben 2014. szeptember 18.

21 Hozzáférhető anyagok 7. Minta gyakorlati tételsorok
► Vizsgaszervező (iskola) állítja össze ► Vizsga elnöke fogadja el 2014. szeptember 18.

22 Hozzáférhető anyagok 8. Hiányzás a gyakorlati képzésről
Fontos a szabályok betartása! 2014. szeptember 18.

23 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között
1. Tanulói jogviszony - tanulószerződés 2. Hiányzások jelzése, nyilvántartása, igazolása 3. Munkanapló vezetése 4. Foglalkozási napló vezetése 5. Gyakorlati képzés ideje 6. Schnitta-verseny 2014. szeptember 18.

24 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 1
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 1. Tanulói jogviszony - tanulószerződés ► Tanulószerződés csak tanulói jogviszony keretében köthető. ► A tanulói jogviszony az első szakmai vizsga utolsó napjával szűnik meg. ► A tanulói jogviszony megszűnéséről az iskola értesíti a munkahelyet is. ► Sok esetben jóval később kap az iskola információt. ► Nem egyértelmű az utolsó évfolyamos tanulókkal kapcsolatos szabályozás, illetve a tanulók nyári foglalkoztatása, mert a gyakorlatban sokféleképpen értelmezik! 2014. szeptember 18.

25 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 2
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 2. Hiányzások jelzése, nyilvántartása ► A gyakorlaton a részvétel kötelező. ► Táppénzes papírral történik az igazolás. ► A tanuló munkanaplójába történő bejegyzés. ► Tanuló mulasztását a gazdálkodó szervezet is nyilvántartja. 2014. szeptember 18.

26 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 2
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 2. Hiányzások jelzése, nyilvántartása ► Ha a gyakorlatról történő igazolt és igazolatlan hiányzása 20 %-nál nagyobb - következmények. ► Ha a nyári szakmai gyakorlati képzésről való igazolt és igazolatlan mulasztása 20%-nál nagyobb – következmények. ► Első alkalommal történt igazolatlan mulasztásakor az iskola értesítése. ► 10 óra, 30 óra, 50 óra igazolatlan mulasztásról 2014. szeptember 18.

27 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 3. Munkanapló vezetése
► A tanuló köteles munkanaplót vezetni, amelyben a Munkahelyen végzett tevékenységeket röviden rögzíti. 2014. szeptember 18.

28 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 4
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 4. Foglalkozási napló vezetése ► A foglalkozási naplót a szakképző iskola felkérése alapján betekintésre rendelkezésre kell bocsátani. 2014. szeptember 18.

29 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 5
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 5. Gyakorlati képzés ideje ► A gyakorlati képzésére nem kerülhet sor: a) az elméleti képzési napokon, b) a szakképző iskola által szervezett olyan rendezvény napján, amelyen minden tanuló részvétele kötelező, c) a tanuló tanulmányok alatti vizsgája napjain és a tanulmányokat befejező szakmai vizsgája napjain, d) minden olyan esetben, amikor a munkajogi szabályok szerint a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. 2014. szeptember 18.

30 BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG!
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 5. Gyakorlati képzés ideje ► A gyakorlati képzést folytató szervezet a heti pihenőnapokon és a munkaszüneti napokon, valamint az őszi, a téli és a tavaszi szünet időtartama alatt a tanulót gyakorlati képzésre csak a rendeltetése folytán e napon is működő gyakorlati képzési helyen és a szakképző iskola hozzájárulásával veheti igénybe. Az igénybe vett idő helyett – lehetőleg a következő gyakorlati képzési napon – ugyanolyan mértékben kell szabadidőt biztosítani. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG! ► Ha a napi gyakorlati képzési idő a négy és fél órát meghaladja, a tanuló részére legalább harminc perc, megszakítás nélküli szünetet kell biztosítani a képzési időn belül. 2014. szeptember 18.

31 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 6. Schnitta-verseny
2014. november 29-én regionális döntő Sopronban 2014. szeptember 18.

32 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! szakmai igazgatóhelyettes
Voleszák Zoltán szakmai igazgatóhelyettes 2014. szeptember 18.


Letölteni ppt "Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára"

Hasonló előadás


Google Hirdetések