Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szombathely központja 1903-ban. Szombathely központjának közterületi rendszere Kőszegi u. Szent Márton u. Hollán Ernő u Szily János utca Templom tér Berzsenyi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szombathely központja 1903-ban. Szombathely központjának közterületi rendszere Kőszegi u. Szent Márton u. Hollán Ernő u Szily János utca Templom tér Berzsenyi."— Előadás másolata:

1 Szombathely központja 1903-ban

2 Szombathely központjának közterületi rendszere Kőszegi u. Szent Márton u. Hollán Ernő u Szily János utca Templom tér Berzsenyi tér Széchenyi utca Fő tér

3 Eger történeti városmag Barkóczy u. Kossuth Lajos u. (Káptalan utca) Dobó István tér

4 Eger - utcasávok Széchenyi u. Kossuth L. u. Dobó tér

5 Szombathely – Google térképe

6 Eger utcai térkép

7

8 VI. Oromfalas homlokzatra ne kívánj portált, vagy bejáratot tenni! Annak az udvarból kell nyílnia! VII. Tetőalablakot lehetőleg csak az udvarra néző szárnyba tégy! VIII. Ha a meglévő épületet műhellyel bővíted, az ne nyíljon az utcára! IX. A falazott kerítést ne bontsd el, ha pedig hiányzik, pótold, mert ez növeli az udvar intimitását, és kedvezően hat az utcaképben is! X. A tervezéssel csak jó építészt bízzál meg; szegény ember ne vegyen olcsó dolgokat, mert ráfizet! AZÚJJÁÉPÍTÉS TÍZPARANCSOLATA I. Ismerd és szeresd meg Balatonfüred Óváros hagyományos építészeti elemeit! II. Mutass példát a szomszédoknak a hagyományok tiszteletéből! Ne feledd, hogy az építés közügy is! III. Mielőtt úgy döntesz, hogy a régi épületet elbontod, gondold meg, hogy nem lehet-e felhasználni! IV. Újítsd fel az elpusztult építészeti tagozatokat, mert az istenek a részletekben laknak! V. Őrizd meg a hagyományos, udvarházas jellegű beépítést!

9 I. Ismerd és szeresd meg Balatonfüred Óváros sajátos környezeti karakterét és hagyományos építészeti elemeit! II. Ne csak a saját telkedet, hanem az Óváros egészét is tekintsd otthonodnak! Ne feledd, hogy az építkezés közügy is! III. Az építkezéseddel ne hivalkodjál, mert az nemtelenné tesz, és ráadásul tönkreteszi a környezetet! IV. Tekintsd mintának a hagyományos építési formákat! V. A telek beépítésénél ne csak házban, hanem udvarban és térfalakban is gondolkozzál! VI. Az udvart úgy tervezd, mint a nappalidat: ahol a diófa lombja szolgáltatja a tetőt! VII. Az oldalhatáron álló beépítés nem a szegénység, hanem a telek jó kihasználásának záloga! VIII. Ne tervezz garázst az utcára! Őseid se helyezték ide az istállót! Az utcai homlokzat a ház arca! IX. A szabályozási tervet ne korlátnak, hanem jószándékú segítő társnak tekintsd! X. A tervezéssel csak jó építészt bízzál meg; szegény ember ne vegyen olcsó dolgokat, mert ráfizet! AZ ÉPÍTÉS TÍZPARANCSOLATA

10

11 BAUKULTUR 2010 in NRW Környezetkultúra 2010, NRW 1. BAUKULTUR BESPRECHEN: beszéljük meg közösen! 2. BAUKULTUR SEHEN: tanuljunk látni – nem csak nézni! 3. BAUKULTUR LERNEN: fedezzük fel a városunkat! 4. BAUKULTUR BEWAREN: őrizzük meg környezeti értékeinket! 5. BAUKULTUR AUF REISEN: szervezzünk vándorkiállításokat! 7. BAUKULTUR IM NETZ: használjuk ki a médiákat! 8. BAUKULTUR ERLEBEN: éljük át a környezetkultúrát! 9. BAUKULTUR FESTIVAL: szervezzünk szakmai fesztiválokat! 10. BAUKULTUR AUSZEICHEN: vegyünk részt pályázatok ……………elbírálásában!

12 BAUKULTUR

13 LAO-CE: TAO-TE-KING „Harminc küllő kerít egy kerékagyat, de köztük üresség rejlik: a kerék ezért használható. Agyagból formálják az edényt, de benne üresség rejlik: az edény ezért használható. A házon ajtót-ablakot nyitnak, de belül üresség rejlik: a ház ezért használható. A város házakból áll, de a házak közt üresség rejlik: a város ezért használható – (saját beszúrás) Így hasznos a létező és hasznos a nemlétező.” (Weöres Sándor fordítása)


Letölteni ppt "Szombathely központja 1903-ban. Szombathely központjának közterületi rendszere Kőszegi u. Szent Márton u. Hollán Ernő u Szily János utca Templom tér Berzsenyi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések