Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. C. Molnár Emma 2011. Szívügy Alapítvány. Szülészet-nőgyógyászati pszichológia A kismedence és medencefenék betegségei és a szexuális funkció Az ismeretlen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. C. Molnár Emma 2011. Szívügy Alapítvány. Szülészet-nőgyógyászati pszichológia A kismedence és medencefenék betegségei és a szexuális funkció Az ismeretlen."— Előadás másolata:

1 Dr. C. Molnár Emma 2011. Szívügy Alapítvány

2 Szülészet-nőgyógyászati pszichológia A kismedence és medencefenék betegségei és a szexuális funkció Az ismeretlen eredetű meddőség és a szexuális funkció A női önértékelés és identitás megtartása

3 A kezdeti medicinális szemlélet XIX.szd. Kraft Ebbing és Van de Velde még nélkülözhetetlennek tartják mindkét nem esetében az egészséges kismedence, medencefenék: - testi-anatómiai (külső és belső) - izom - idegrendszer - hormonális működése mellett az - érzékszervi hatások és arra való reagálást - szociológiai és szociálpszichológiai tényezőket - az intra- és interperszonális hatások egységét. A szexológiát az orvostudomány ágaként értelmezik.

4 A modern pszichoszociális szemlélet (XX.Szd közepétől) Rockefeller Alapítvány 1946-54 között (Sex and Behavior) - Kinsey riport - Harlow kísérlet - A gender fontossága

5 A szülészet-nőgyógyászati pszichológia és pszichoszomatika ill. szomatopszichológia Mo-n 1992-ben alakult meg a MAPSZIG (kongresszusok, konferenciák, hazai és nemzetközi) Fő kérdései a pszichoszomatikus gondozás jellemzői a: - szexológiai kérdések - reprodukció és zavarai - terhesgondozás és szülésvezetés - menopausa - menstruációs zavarok - szervmegtartó műtétek - női identitás és önbecsülés Szülészet-nőgyógyászati pszichológia és pszichiátria (szerk: C. Molnár E, Füredi J, Papp Z) Medicina 2006.

6 A szexuális dysfunkciót és/vagy reprodukció zavarait okozó pszichológiai okok Az emberpár életének belső fejlődéséből fakadó természetes vágy és cél a gyermek nemzése és születése, a családdá szerveződés Ma optimális családtervezés - „tervezett feladat” - „teljesítmény” (siker vagy kudarc!) A kívánt reprodukció elmaradásának különböző okai lehetnek: - lelki (szexuális averzió, bűntudat, önértékelési zavar, érzelemhiány, kötődés és felelősségvállalástól való félelem, babonák, vádaskodások, stb.) - pszichoszomatikus (PCO, dyspareunia, vaginizmus stb.) - organikus (fejlődési rendellenességek, carcinoma stb.)

7 A PCO szindróma és a női identitás I. A kívánt reprodukció középpontba kerülése - ok vagy okozat? A küllem túlértékelése A korszellemnek megfelelni akarás Alacsony önértékelés A párkapcsolat átértékelése

8 A PCO szindróma és a női identitás II. A szülészet-nőgyógyászat orvosi team tagjai: - orvos - pszichológus - gyógytornász - dietetikus A kliens számára ez az együttműködés nem kiváltság vagy „bélyeg”, hanem a korszerű gyógyítás elengedhetetlen része!


Letölteni ppt "Dr. C. Molnár Emma 2011. Szívügy Alapítvány. Szülészet-nőgyógyászati pszichológia A kismedence és medencefenék betegségei és a szexuális funkció Az ismeretlen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések