Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alkalmazások telepítése, Csomagkezelők

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alkalmazások telepítése, Csomagkezelők"— Előadás másolata:

1 Alkalmazások telepítése, Csomagkezelők
Prém Dániel Tanszéki mérnök Windisch Gergely Tanársegéd Operációs Rendszerek 2013/2014/1

2 Alkalmazások telepítése
Linux alatt a telepítés kicsit eltér a Windowsostól. Nincs registry, többnyire nincs telepítő varázsló. A telepítés gyakorlatilag fájlok megfelelő helyre másolása. A bemásolást nem kell kézzel elvégeznünk, erre vannak megfelelő megoldások. Alkalmazások telepítése jellemzően forráskódból történik. A nyílt forráskódú alkalmazások esetében magát a forrást tölthetjük le az internetről, majd ezt kell lefordítani. Így a programok a saját gépünkre optimalizálhatóak. Azonban vannak előre elkészített csomagok is, amelyek az előre lefordított alkalmazásokat tartalmazzál és a kész alkalmazást telepítik számunkra.

3 Alkalmazások telepítése
A telepítés történhet: Fordítással configure / make / make instal Kézzel csomagból dpkg –i opera.deb rpm –ivh opera.rpm Csomagkezelő használatával apt-get install opera vagy aptitude install opera (Debian, Ubuntu) yum install opera (Fedora, CentOS, Scientific Linux) yast install oprea (SUSE) zypper install opera (OpenSUSE, MeeGoo, Sailfish OS)

4 Telepítés forráskódból
Beszerezzük az alkalmazást  Letöltjük a gyártó honlapjáról Kitömörítjük Modern GUI alatt kibontjuk könnyedén CLI alatt: tar –xvzf fajlneve.tar.gz Konfiguráljuk ./configure [--paraméterek] automatikusan feltárja a rendszerünk felépítését, szükséges programkönyvtárak meglétét, útvonalát stb. nézzünk bele a configure fájlba, és figyeljük meg a kimenetet opcionális praméterekkel egyénre lehet szabni Lefordítjuk make Telepítjük make install

5 Telepítés forráskódból
Problémák / nehézségek: Függőségek telepítéskor: Mivel a Linuxos / Unixos filozófia olyan, hogy a programok annyit tudnak, amennyit szükséges nekik, ha egy feladatra már van egy jó program, akkor inkább azt beillesztjük a saját kódunkba függvénykönyvtár (kb. mint a dll Windows világban) formájában, vagy magát a programot hívjuk meg megfelelően paraméterezve. forrásból telepítve fontos, hogy ezek a könyvtárak elérhetőek legyenek, ezt nevezzük függőségnek. program telepítésekor először a függőségeket kell feloldani, azaz feltelepíteni az összes olyan programot, ami a telepítendő alkalmazáshoz szükséges A függőségeknek is lesz persze függősége, így elég hosszan lehet ezt a sort folytatni..

6 Telepítés forráskódból
Problémák / nehézségek: Függőségek inkompatibilitása Használatkor kiderül, hogy egy lib vagy program adott verziója szükséges, azonban egy másik van feltelepítve esetleg használatban. Fordítóprogram kompatibilitás: Előfordul, hogy a fordításhoz a megfelelő fordító program kell (akár egy adott konkrét verzió – pl: az mplayer 0.91b verziót csak a gcc 3.95-tel lehet lefordítani, a 3.94 még nem tud valamit, a 4.0-ban valamit megváltoztattak, azzal már nem megy) A dokumentáció általában leírja, hogy melyik verzió kell.

7 Csomag Linuxos alkalmazások terjesztési módszere, amikor az alkalmazásokat előre lefordítva, összetömörítve ún. csomag formájában kerül a gépünkre. Ennek előnye, hogy nem kell a fordítással bajlódni (lásd előző diákon a fordítási nehézségek) Függőségek könnyebben kezelhetőek (a csomag meta adatában szerepel, hogy mi kell hozzá) Hátránya, hogy minden rendszerre külön el kell készíteni a csomagot, mivel minden rendszeren alkalmazkodni kell a környezethez – feltelepített programokhoz, útvonalakhoz stb.

8 Fontosabb csomagtípusok
deb – Debian alapú rendszerekben használatos rpm – Red Hat Linuxban jelent meg, sokan használják, pl. Fedora, Suse stb. tgz – kevesebb információt tartalmazó csomagszerkezet, többnyire forráskód formájában érkező alkalmazás (pl. slackware)

9 Csomagkezelők Olyan központi alkalmazás, ami az összes feltelepített alkalmazást nyomon követi. Képes a telepítést, módosítást, frissítést, törlést elvégezni. Magától kezeli a függőségeket.

10 Csomagkezelők felépítése
Package manager: a csomagkezelő alkalmazás pl. apt-get (ill. a grafikus megfelelője a synaptic), yast, yum Repository: a csomagok tárhelye az internetes forrás (divatos szóval alkalmazás bolt) telepítő CD, DVD Metadata: a csomagokhoz kapcsolt egyéb adat, például függőségek listája, verziószám stb. Dependandies: a függőség (pl. az mplayer nevű video lejátszóhoz szükséges az ffmpeg dekóder)

11 Repository típusok Hivatalos – disztribúciónként verziókra bontva
OpenSource alkalmazások Forráskódok Zárt alkalmazások Nem hivatalos, de adott rendszerhez tartozó gyűjtőhelyek Közösségi fenntartás általában Alkalmazásokhoz tartozó saját repository Az adott alkalmazás található meg benne, különféle Linuxok mindenféle verziójához Saját repository Nagy szervezetnél gyakori a saját repo, ilyenkor a rendszergazda csak az adott frissítéseket, javításokat rakja bele, amit a szervezeten belül használni lehet

12 Repository példa A csomagkezelőnek kell megadni, hogy melyik repositoryt használhatja. Debian alatt ezt a /etc/apt/sources.list fájl tartalmazza. deb wheezy main deb-src wheezy main deb wheezy-updates main deb-src wheezy-updates main deb wheezy/updates main deb-src wheezy/updates main Nézzük meg, hogy a mi rendszerünk mi van beállítva!?

13 Repository javaslat Repositoryknál általában érdemes a hivatalosat használni „garantálható” a hibamentes működés adott verzióval kompatibilis valóban azt szállítja, amit kell neki független repot bárki csinálhat, arra bármilyen szoftvert feltehet, honnan tudjuk, hogy megbízhatunk-e benne?

14 Példa csomagfüggőségre

15 Csomagkezelő Cheat Sheat

16 Gyakorló feladatok Grafikusan telepíteni egy alkalmazást
Parancssorosan keresni egy alkalmazást apt-cache search [munin|webmin] Parancssorból frissíteni az alkalmazásokat (és a csomaglistát) apt-get update apt-get upgrade Parancssoros telepítés csomagkezelővel apt-get install [mc|htop|saidar] Parancssoros eltávolítás csomagkezelővel apt-get remove [ ] apt-get purge [ ]

17 Gyakorló feladatok Kézi telepítés csomagból függőségekkel
wget dpkg -i webmin_1.650_all.deb apt-get install [ függőségek ] Kézi telepítés forrásból függőségekkel wget reaver-1.4.tar.gz (w3m vagy links segítségével könnyebb megtalálni) tar -xvzf reaver-1.4.tar.gz readme elolvasása és függőségek megkeresése apt-get install libpcap libsqlite3 (függőségek telepítése) ./configure make sudo make install (rendszergazdai jog kell)


Letölteni ppt "Alkalmazások telepítése, Csomagkezelők"

Hasonló előadás


Google Hirdetések