Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László."— Előadás másolata:

1 X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László

2 X-Window Minden olyan rendszeren használható, amely TCP/IP hálózati protokollt használ. Az X protokoll erre ráülve teremt kapcsolatot az X szerver és kliensei között. Unix változatok, OS/2, Windows Ingyenes Legelterjedtebb változata Xfree86

3 X szerver Nem csupán GUI (grafikus felhasználói felület), ez egy kliens-szerver alkalmazás Minden esetben azon a gépen fut az X szerver, ahol a kép megjelenik. Jelenleg már többnyire a kliens is ugyanazon a gépen fut. Az X szerver veszi a kliensek (grafikus környezetet használó programok) utasításait, az ablakkezelővel próbálja kirajzolni a monitoron a megfelelő képet.

4 X szerver Az egyedülálló gépek is hálózati beállításokat igényelnek az X futtatásához. Hálózat és TCP/IP beállítások nélkül nem lehet grafikus környezetet igénylő programokat futtatni.

5 Ablakkezelő Az ablakokat nem az X szerver jeleníti meg és vezérli.
Ablakkezelő programok. Az X szerver egyidejűleg egy ablakkezelővel tud kommunikálni. (Ő is egy X kliens) Az ablakkezelő program felelős a következőkért: háttérkép; ablakok keretei; gombok kinézete, elrendezése, jelentése; ikonok; indítópultok; stb. Ezek közül az ablakkezelőben bármely elem szabadon konfigurálható.

6 Ablakkezelő KDE GNOME IceWM Enlightenment SawMill WindowMaker Stb.

7 A LINUX telepítése

8 Letöltés Ha nem rendelkezünk telepítő CD-vel, vagy CD csomaggal, akkor nekünk kell letölteni a megfelelő ISO fájlokat, amiből a telepítő CD-ket megírhatjuk. ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ Általában érdemes nem csak az első CD-t letölteni, mert a többin is sok hasznos program van.

9 CD írás Nem feltétlenül érdemes 40 szeres sebességgel írni a telepítő CD-ket Ha valaki egy régebbi gépet szán Linux alá, akkor lehet, hogy a CD olvasó nem tud mit kezdeni a gyorsan írt CD-kkel.

10 A telepítés indítása A Linuxnak szánt gép CMOS setupjában engedélyezzük a CD-ről való bootolást. Ha ez nem lehetséges, akkor a CD-n lévő segédprogramok segítségével készítsünk indítólemezt a CD-hez. A telepítés majdnem automatikus, csupán nyelvet, esetleg billentyűzetet és egeret kell választanunk.

11 Particionálás Többnyire ráhagyhatjuk magunkat a varázslóra.
Egy / és egy swap partíciót mindenképp létre kell hoznunk. A swap a fizikai memóriának kb. kétszerese legyen. A felhasználói adatok tárolásához célszerű a /home számára külön partíciót megadni Az esetleges Windows partíciókhoz is hozzárendelhetünk csatolási pontot. (Ezeket azonban a későbbiekben ne hagyjuk formázni!!!)

12 Boot loader Grub, Lilo Arra ügyeljünk, hogy az esetleges windowst tartalmazó partíció és a linuxot tartalmazó /dev/hdax (x valamilyen szám) legyen a listán. A rendszertöltőt célszerű ilyenkor az MBR-be tenni. NTFS fájlrendszerű windows esetében viszont a Windows boot loaderét használjuk ugyanilyen célra

13 A hálózat Ha fix IP címeket használunk, akkor azt kézzel kell beállítanunk, miután a DHCP-t kikapcsoltuk. Host, gateway ADSL és egyébb szélessávú kapcsolat esetén a szolgáltató előírásait kell követnünk.

14 Tűzfal Célszerű a Linux beépített tűzfalát használni.
Célszerű közepes (medium) biztonsági szintet választani, majd a használni kívánt szolgáltatásokat egyenként engedélyezni. A nyitott kapuk és az engedélyezett nem használt szolgáltatások sebezhetővé teszik a rendszerünket.

15 Felhasználók Létre kell hozni egy root felhsználót, s megadni a jelszavát. Legalább egy felhasználót is létre kell hozni.

16 Alkalmazások Az alkalmazások telepítése bármikor később is elvégezhető. Célszerű telepíteni az alábbiakat: Szövegszerkesztő Windowsos fájlszerver (SAMBA) FTP-szerver Néhány fejlesztőeszköz Rendszer- és rendszeradminisztrátori eszközök

17 A telepítés után Érdemes bootflopyt készíteni arra az esetre, ha nem akar elindulni a rendszer merevlemezről. Alapvető rendszerbiztonsági beállítások megtétele.

18 KDE Grafikus konzol (Ctrl+Alt+F7)
Szöveges konzol (Ctrl+Alt+F1-től Ctrl+Alt+F6- ig)

19 KDE

20 K menü

21 Háttér beállítása

22 Színek beállítása

23 Képernyővédő

24 Theme Manager

25 Csomagkezelő

26 Játékok

27 Grafika

28 Multimédia

29 OpenOffice-Writer

30 OpenOffice-Calc

31 OpenOffice-Impress

32 OpenOffice-Base

33 Konzol

34 Gnome Commander

35 Home

36 GNOME

37 IceWM

38 AnotherLevel

39 XGL

40 XGL

41 XGL

42 VÉGE Készült LINUX környezetben OpenOffice.org 2.0 segítségével


Letölteni ppt "X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László."

Hasonló előadás


Google Hirdetések