Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ I. VILÁGHÁBORÚ HATÁSA SZEGEDRE 1914-18. AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN HARCOLÓ SZEGEDI ALAKULATOK  A császári és királyi 46. gyalogezred  A magyar királyi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ I. VILÁGHÁBORÚ HATÁSA SZEGEDRE 1914-18. AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN HARCOLÓ SZEGEDI ALAKULATOK  A császári és királyi 46. gyalogezred  A magyar királyi."— Előadás másolata:

1 AZ I. VILÁGHÁBORÚ HATÁSA SZEGEDRE 1914-18

2 AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN HARCOLÓ SZEGEDI ALAKULATOK  A császári és királyi 46. gyalogezred  A magyar királyi 5. honvéd gyalogezred és tábori ezredei  Az 5. népfölkelő gyalogezred  A magyar királyi 3. honvéd huszárezred  A császári és királyi 7. utászzászlóalj  Nem állnak rendelkezésünkre pontos adatok a háborús katonai szolgálatot teljesítő szegediek számáról.

3 A HÁBORÚ ÉVEI SZEGEDEN  1914. július 31-én a hatóság kihirdeti az általános mozgósítást.  A világháború alatt nem volt fontosabb csata a városban.  Szeged politikai vezetői, pártállásukra való tekintet nélkül közreműködtek a háborús helyi feladatok megoldásában, a háború terheinek enyhítését célzó jótékonysági és segélyszervezetekben.

4 A HÁBORÚ ÉVEI SZEGEDEN 2.  A háború alatt Szegeden is általában szünetelt a hivatali előléptetés. 1914 december elején megkezdődött az élelmiszerárak hatósági megállapítása, csakhamar összeírták a gabonakészleteket, elkezdődött a rekvirálás, rendszeresítették a liszt- és kenyérutalványt. Az élelmiszer biztosítása mellett a közigazgatás fő tevékenysége a katonai utánpótlás szervezése és a hadikórházak helyének biztosítása lett. 1915. január 22-től a hadügyminisztérium a szerbiai háború miatt a várost hadműveleti területté nyilvánította.

5 A HÁBORÚ ÉVEI SZEGEDEN 3.  A katonai felügyelet alá helyezett üzemekben a nem hadifogoly és katonai munkásosztagokba tartozó munkásokat, ha kellett karhatalommal kényszerítették felemelt munkaidőben, csekély bérért végzett munkára.  A helyi lapok nem egyszer az uzsora városának nevezték Szegedet.

6 ÚJSÁGOK AZ I. VILÁGHÁBORÚ ALATT

7 A HÁBORÚ VÉGÉN  A Románia által 1919 áprilisában elfoglalt terület és a jugoszláv-francia ellenőrzésű terület határai érintették Szegedet.  1918 és 1920 között Szeged az ország többi részével ellentétben francia megszállás alatt állt, itt volt a szegedi ellenforradalmi kormányok székhelye is.  Ezért a Tanácsköztársaság alatt ide menekült sok olyan katona, akik nem akartak a Vörös Hadseregben szolgálni.  Rájuk támaszkodva indult el 1919 nyarán Horthy Miklós a Dunántúlra.

8 A HÁBORÚ UTÁN ELFOGLALT TERÜLETEK

9 SZEGED A TRIANONI BÉKESZERZŐDÉS UTÁN  Az első világháború és a trianoni békeszerződés után Szeged közel került a román és a szerb határhoz, veszítve vonzáskörzetéből és így némileg jelentőségéből is.  Átvette az elveszített városok szerepét, újra egyre jelentősebb lett.  1921-ben Szegedre költözött a kolozsvári egyetem, majd 1923-ban a Csanádi egyházmegye székhelye lett.

10 FORRÁSOK  http://hu.wikipedia.org/wiki/Szeged#1879-t.C5.91l_1944-ig http://hu.wikipedia.org/wiki/Szeged#1879-t.C5.91l_1944-ig  http://hu.wikipedia.org/wiki/Trianoni_b%C3%A9keszerz%C5% 91d%C3%A9s#mediaviewer/File:Nepkoztarsasag.png http://hu.wikipedia.org/wiki/Trianoni_b%C3%A9keszerz%C5% 91d%C3%A9s#mediaviewer/File:Nepkoztarsasag.png  http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/szege d/szeged_tortenete_3_2/pages/015_szeged_a_vilaghaboruban.htm http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/szege d/szeged_tortenete_3_2/pages/015_szeged_a_vilaghaboruban.htm  Kanyó Ferenc: Világháborúk szegedi hősi halottai. Szeged, 2002. Bába Kiadó


Letölteni ppt "AZ I. VILÁGHÁBORÚ HATÁSA SZEGEDRE 1914-18. AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN HARCOLÓ SZEGEDI ALAKULATOK  A császári és királyi 46. gyalogezred  A magyar királyi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések