Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom."— Előadás másolata:

1 Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom

2 A háború Németországot is kimeríti A háború Németországot is kimeríti A tömegeket jobban, a gazdagokat kevésbé – éles társadalmi szembenállás A tömegeket jobban, a gazdagokat kevésbé – éles társadalmi szembenállás Az amiens-is csata után (1918. augusztus 8., német vereség) – mindenki tudta, nincs esély a győzelemre Az amiens-is csata után (1918. augusztus 8., német vereség) – mindenki tudta, nincs esély a győzelemre De a hatalom még nem adta fel – demoralizálódás, tömegdemonstrációk De a hatalom még nem adta fel – demoralizálódás, tömegdemonstrációk Berlinben forradalom robban ki – a császár lemond november 9-én Berlinben forradalom robban ki – a császár lemond november 9-én Két nappal később német fegyverletétel (Compiégne, 1918. november 11.) Két nappal később német fegyverletétel (Compiégne, 1918. november 11.)

3 II. Vilmos császár

4

5 Rosa Luxemburg Szociáldemokrata politikus A párt 1914-ben nem háborúellenes Ezért új pártot alapít: Spartacus Szövetség Ebből válik ki a Kommunista Párt

6 Az új államforma: köztársaság Az új államforma: köztársaság Az új kormányban többségben a szociáldemokraták vannak Az új kormányban többségben a szociáldemokraták vannak Velük szemben a kommunisták szervezkednek Velük szemben a kommunisták szervezkednek Pártjuk 1918 decemberében alakul Pártjuk 1918 decemberében alakul Hatalomátvételi kísérleteiket a tisztikarral együtt leverik (1919 január Berlin, majd Bajor Tanácsköztársaság, 1919 május) Hatalomátvételi kísérleteiket a tisztikarral együtt leverik (1919 január Berlin, majd Bajor Tanácsköztársaság, 1919 május)

7 Karl Liebknecht Szociáldemokrata politikus

8 Friedrich Ebert, az első német kormányfő


Letölteni ppt "Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom."

Hasonló előadás


Google Hirdetések