Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Azok akik nem állatok és nem növények, különcök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Azok akik nem állatok és nem növények, különcök"— Előadás másolata:

1 Azok akik nem állatok és nem növények, különcök
Gombák, zuzmók Azok akik nem állatok és nem növények, különcök

2 Gombák jellemzői A gombákat a többi élőlénytől a következő tulajdonságok különítik el: A gombák, olyan többsejtű eukarióta szervezetek, amelyek Kemoheterotróf anyagcserével rendelkeznek. Kitin sejtfal veszi körül sejtjeiket. Testük sejtfonalakból (hifák ) áll. Ezek szövedéke a micélium. A micéliumok teleptestet alkotnak, ami azt jelenti, hogy a sejtek között nincs munkamegosztás. Korlátlan növekedési képességük van. Spórával szaporodnak. A táplálékláncban lebontó feladatot töltenek be. Kapcsolatuk más élőlényekkel: szimbionta (mikorhiza), parazita.

3 A gombák „törzsei” 1. Régebben számos, ma már nem gombának tekintett élőlényt a gombák országába soroltak. Mi itt most ezeket az azóta már nem gombának tekintett élőlényeket a gombák fejezet alatt tanuljuk meg. A következő nagy csoportokat lehet elkülöníteni: Petespórás: Ostorral rendelekző spórákkal szaporodnak. Egyetlen óriás sejtet képeznek, parazita életmóddal rendelkeznek. Ilyen a perenoszpróra. Átszőve a levelet, a fiatal termést, elszívja a szerves anyagot, és elfedi a fény elől a fotoszintetizáló felületet.

4 A gombák „törzsei” 2. Nyálkagombák: Egyetlen óriás sejt, állábbal mozog, elhalt szerves anyagot, baktériumokat kebelez be. A következő gombacsoportok teleptestén el lehet különíteni: Tenyésztest: a nem szaporodó micélium Termőtestet: Spórákat létrehozó szaporodó micélium.

5 A gombák „törzsei” 3. Tömlősgombák: Hifáik végén 8 spórát tartalmazó tömlő fejlődik ki Élesztőgomba: Egysejtű, ma már nem a gombákhoz sorolt élőlény. Oxigénhiányos környezetben a szőlőcukorból alkoholt, és széndioxidot fejleszt. Sör, bor, kenyér, kelt tészták készítéséhez használják. Anyarozs: Gabonán, rozson élősködő alkaloidákat termelő gomba. Lisztharmat: Gyümölcsfákat megtámadó parazita gomba Fejespenész: Bomló szerves anyagon kifejlődő lebontó (szaprofita) gomba. Ecsetpenész: Penicillium fajok, a penicillin antibiotikumot termelik. Kucsmagomba: ehető nagy méretű tömlősgomba

6 A gombák „törzsei” 4. Bazídiumos gombák: Tipikus kalapos gombák
Nevüket a hifa végén képződő kitüremkedésről kapták, ami 4 spórát tartalmaz. Termőtestük lehet Az egész testre kiterjedő (pöffetegek) A gomba kalapján Csöves (tinóruk) Lemezes (csiperke)

7 Zuzmók A zuzmókat felépítő, élőlények: moszatok, és tömlősgombák.
Az alkotók feladata Szimbiózisuk lényege Szaporodásuk Típusaik: kéreg, lombos, bokros Biológiai indikációjuk Pionír szervezetek


Letölteni ppt "Azok akik nem állatok és nem növények, különcök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések